Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 25. augusta 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Novinka tohtoročných Vianoc? Tekuté cukrovinky!

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: Sandy, pridané: 16.11.2015

Vianočný stromček, kapor, zemiakový šalát a samozrejme maškrty. To všetko nesmie na štedrovečernom stole chýbať. Tradícia pečenia cukroviniek sa na Slovensku datuje od začiatku 19. Storočia.
Novinka tohtoročných Vianoc? Tekuté cukrovinky!
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

Ich pôvod je vo výrobe rôznych figúriek z ovocia, ktoré slúžili deťom ako hračky a zároveň ako chutná desiata. V súčasnosti existujú desiatky druhov cukroviniek, ktoré na sviatky pripravujeme. Viete, že tento rok môžete mať „napečené“ v priebehu chvíľky? Prekvapte svojich blízkych - hitom tohtoročných Vianoc – tekutou maškrtou v podobe „kávového dezertu“!
 

Cukrovinka v hrnčeku?


Zabudnite na tradičné kokosky alebo vanilkové rohlíčky a skúste ochutnať nový spôsob prípravy cukroviniek. Ide o jednoduchý a rýchly recept, ktorý hravo zvládnete a ohromíte ním každú návštevu. Základom „tekutej cukrovinky“ je instantná káva Jacobs, ktorá dáva dezertu jedinečnú chuť. Ďalšie ingrediencie môžete pridať podľa vlastnej fantázie. Máte radi linecké koláčiky? Aby ste získali originálnu tekutú cukrovinku, pridajte do kávy mandľové lupienky, mletú škoricu, mliečnu penu a lyžičku šťavnatého džemu, ktorý recept ešte viac osvieži. Voila! Originálne „tekuté linecké koláčiky“ sú na svete.

VIANOCNE CUKROVINKY
VIANOCNE CUKROVINKY
V prípade ešte väčšej úspory času, môžete miesto jednotlivých ingrediencií do kávy pridať špeciálne korenie s príchuťou alkoholu.

Korenie v cukrovinkách a v káve hrá prím!


Cukrovinky podobné tým dnešným sa začali piecť v bohatších rodinách v 19. storočí. Na výrobu sa používalo vzácne korenie, ktoré v tom období patrilo medzi nedostatkový tovar. K ochuteniu sa používal dokonca cesnak alebo čierne korenie! Vôbec prvým a dnes veľmi obľúbeným druhom cukroviniek boli medové perníky. Keďže obsahovali až 90 druhov rôzneho korenia boli často komplikované na prípravu.

Skúste si urobiť ich tekutú variantu s kvapkou rumu. Stačí vám len instantná káva Jacobs, pomarančový džem, vanilkový cukor a šľahačka.
 

RUMOVÉ KÚZLO


Na prípravu potrebujete:
2 lyžičky instantnej kávy Jacobs
30 ml rumu
90 ml horúcej vody
100 ml mlieka
70 g pomarančového džemu
polovicu vanilkového struku
šľahačka
hnedý cukor

VIANOCNE CUKROVINKY
VIANOCNE CUKROVINKY
Postup:
Kávu nasypeme do šálky a zalejeme horúcou vodou. Mlieko nalejeme do kastróla, pridáme džem, rum a za tepla miešame. Pozdĺžnu časť vanilkového struku dáme do hrnčeka a ešte chvíľu zahrievame. Kávu zalejeme pripraveným mliekom. Ozdobíme šľahačkou a posypeme hnedým cukrom. Chutí skvele s krehkými sušienkami.
 
Tip:
Chcete si na „tekutých perníkoch“ pochutnať ešte rýchlejšie? Do instantnej kávy vysypte vrecko s príchuťou škorice a rumu.

Spálené maškrty? Nešťastie v rodine!


Ani pečenie vianočných maškŕt sa nezaobíde bez povier a mýtov, ktoré si rozprávali generácie pred nami. Prinášame vám tie najzaujímavejšie z nich:
• Piecť sa malo vždy iba z múky z vlastnej úrody, aby prišiel hojný rok
• Z cesta sa zlievala voda a pridávala sa do krmiva kravám, aby v ďalšom roku veľa dojili
• Gazdinka pri miesení cesta otierala ruky o stromy, aby dobre plodili
• Pripálenie alebo popraskané pečivo znamenalo nešťastie alebo smrť v rodine

Recepty na „tekutú cukrovinku“
Skúste na Vianoce niečo netradičné a „napečte tekutú maškrtu“. Prinášame Vám ďalšie zaujímavé tipy

NAMIXUJTE SI TEKUTÉ KOKOSKY (KOKOSOVÝ RAJ)


Na prípravu potrebujete:
Instantná káva Jacobs (70 ml)
90 ml kokosového mlieka
50 ml likéru Malibu
1 lyžička bieleho cukru
mliečna pena
sušený kokos

Postup:
Instantnú kávu Jacobs zalejeme vodou, pridáme mierne zohriate kokosové mlieko a následne likér Malibu. Primiešame cukor, pomiešame a pridáme mliečnu penu. Nakoniec ozdobíme sušeným kokosom.

Ovocné priznanie (linecké koláčiky)

Na prípravu potrebujete:
2 lyžičky instantnej kávy Jacobs
60 ml horúcej vody
30 ml likéru Kahlúa (alebo karamelového sirupu)
30 g sušeného kandizovaného ovocia
120 ml teplej mliečnej peny
škorica na posypanie
Postup:
V džbánku speníme mlieko s kandizovaným ovocím a necháme chvíli odstáť. Kávu nasypeme do šálky, zalejeme horúcou vodou a pridáme likér. Cez sitko precedíme mlieko s kandizovaným ovocím do šálky. Nakoniec nápoj posypeme škoricou.

RÝCHLO, JEDNODUCHO A S CHUŤOU…


V novembri si môžete vo vybraných obchodoch zakúpiť instantnú kávu - Jacobs Crema Gold 200g, Jacobs Krönung 200g alebo Jacobs Velvet 200g s originálnym korením do kávy tentokrát s príchuťou alkoholu. Vyberať si môžete z troch variánt – Vanilka s príchuťou Amaretta, Škorica s príchuťou Rumu alebo Kakao s príchuťou Irish Cream. Bavte sa so zimnou kávou a s priateľmi. Viac informácií na www.bavsakavou.sk




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 6 rokmi
Para sa teší na festival Žákovic Open a vy ju môžete vidieť naživo. Stačí sa zapojiť do súťaže. Hráte o 2 lístky na festival Žákovic Open.
pred 14 rokmi
Ford Mondeo 2.2 TDCi Ghia.Potom ako Honda zasadla na naftový trón v strednej triede, odpoveď zo strany jej európskych konkurentov na jej agregát 2.2 i-CTDi nenechala na seba dlho čakať.
pred 4 rokmi
Líder známej skupiny Tomáš Yxo Dohňanský sa však musel v poslednom období šetriť pre problémy s rukou.
pred 8 rokmi
Príbeh Tsunami – následky je fantastický film, ktorý šokujúco, na podklade nezabudnuteľnej tragédie ukazuje, ako peniaze vládnu svetom.
pred 7 rokmi
Ak hľadáte na pláž, k jazeru či len tak na letnú pohodu skvelé čítanie, novinka Robyn Carrovej je to pravé.
pred 7 rokmi
Na dvojdňovom podujatí na Zelenej vode sa okrem iných predstavia aj Talkshow, From Our Hands, Bruno Benetton Free Band, A Banquet, Teskohippies, The Bright Eye či Funny Faces.
pred 7 rokmi
Zvíťazí dedina, ktorá získa viac gombíkov...
pred 6 rokmi
Dôvodom zákazu bola údajná hrozba pre životné prostredie zo strany niektorých vozidiel nemeckej značky.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT