Mäsové výrobky a jedlá vyrobené z mäsa sú hlavným zdrojom energie pre väčšinu športovcov.
Zdroj obrázku: TS Server.sk
Mäsové výrobky a jedlá vyrobené z mäsa sú hlavným zdrojom energie pre väčšinu športovcov. Mäso ako také im zabezpečuje dostatočný prísun bielkovín a stopových prvkov, potrebných ku každodennej tréningovej práci. Avšak v súčasnej dobe existuje aj vhodná náhrada mäsitej stravy a to sója.
Pri vhodnom zladení sóje a iných potravín, prípadne aj menšieho množstva mäsa sa sója radí medzi najzdravšie alternatívy stravovania športovcov a objem prijatých bielkovín sa pohodlne vyrovná príjmu bielkovín len zo živočíšnej stravy.
Sója sa do Európy dostala z juhovýchodnej Ázie, kde jej pestovanie má niekoľko tisícročnú tradíciu. Najväčší „boom“ po sóji bol zaznamenaný po zverejnení výsledkov expertízy amerických výskumníkov a po zistení, že sója predstavuje veľmi vysoký a nezvyčajný kvalitný zdroj bielkovín. Okrem toho sója predstavuje ako jedna z mála potravín zdroj troch základných druhov živín – sacharidy, tuky, bielkoviny, nehovoriac už o látkach, ktoré sú nápomocné pri náročných či už tréningových alebo priamo pretekových aktivitách.
Sója obsahuje 30-40 percent bielkovín podobného zloženia ako bielkoviny najkvalitnejšieho mäsa. Má vysoký obsah vitamínov skupiny B, vitamínov E (vysoko energetický), vitamínov K (zlepšujúci hodnoty krvi) a provitamínu A (dôležitého pre dokonalý zrak).
Obsahuje všetky esenciálne (podstatné) aminokyseliny, rastlinné tuky (12-28 percent) so 60-percentným podielom nenasýtených mastných kyselín, lecitín (dôležitý pre nervové tkanivo a regeneráciu svalových vlákien). V sóji je veľmi veľa nerastných látok – minerálov. Obsahuje dvakrát viac vápnika ako mlieko, dvakrát viac železa ako hovädzia pečienka, veľa draslíka, horčíka, fosforu, medi, mangánu – všetko látok, ktoré organizmus športovca pri vysokej záťaži stráca a ktorých nedostatok znemožňuje regeneráciu, navodzuje kŕče a dáva predpoklady na vznik chronickej únavy. Významný je aj podiel vlákniny v sóji (2,5-5,8 percenta), ktorý priaznivo ovplyvňuje činnosť tráviaceho traktu a chráni ho pred nádorovým ochorením.
Sója pôsobí zásadotvorne (znižuje kyslosť organizmu – podieľa sa na likvidácií únavového produktu laktátu, kyseliny mliečnej, a tak zlepšuje regeneráciu športovca po záťaži) a znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí antiskleroticky. Jeden kilogram sóje má bielkovinovú hodnotu asi ako dva kilogramy mäsa alebo päťdesiatpäť vajec či dva a pol kilogramu syra.
Pre ženy je určite zaujímavé zistenie, že sójové bôby a výrobky zo sóje vôbec môžu určitým spôsobom chrániť ženu pred zhubnými nádormi prsníkov (nižší výskyt u konzumentiek sóje až o dvadsať percent).
Pre mužov môže byť zase zaujímavá správa, že konzumácia výrobkov zo sóje zvyšuje ich potenciu, sexuálnu aktivitu. Špeciálne ide o tofu – sójový syr, ktorý obsahuje vysoké množstvo L-arginínu (esenciálna aminokyselina) a z neho sa vytvára nervový „prenášač“ oxid dusný, ktorý zodpovedá za erekciu. Jeho konzumácia je vhodná dve hodiny pred uvažovaným pohlavným stykom (podobnú látku obsahuje aj populárna viagra). Nič netreba preháňať – lebo v prípade výskytu oparu, herpesu – môže dôjsť k výraznejšiemu rozvoju tohto ochorenia práve vďaka vysokej konzumácii L-arginínu. Tofu je však zaujímavý aj tým, že zlepšuje duševnú sviežosť, koncentráciu na výkon, je prostriedkom na dlhovekosť. Pre tofu je typické, že môže pribrať chute každej národnej kuchyne (dajú sa z neho urobiť škvarky na bryndzové halušky, dá sa vyúdiť ako oštiepok, možno ho použiť do leča, na špagety, vypražiť, robia sa z neho paštéty, párky, zmrzlina, mrazené krémy). Vo svete je veľmi obľúbený – napríklad v Japonsku je toľko výrobní a predajní tofu ako u nás mäsiarstiev.