Pokračujeme ďalšou časťou seriálu o exotických druhoch ovocia, ktorých je na našom trhu z roka na rok viac.
Zdroj obrázku: TS Server.sk
Pokračujeme ďalšou časťou seriálu o exotických druhoch ovocia, ktorých je na našom trhu z roka na rok viac. Nie je na škodu čo-to o týchto málo známych plodoch povedať, nech vieme, čo jeme!
Granátové jablko sa na našom trhu udomácnilo už dávno a odvtedy si získalo chuťové poháriky mnohých. Po rozkrojení možno dužinu priamo vyjedať lyžičkou, avšak granátové jablko je aj chutnou súčasťou šťavnatých letných drinkov. Zaujímavosťou je, že šupka tohto ovocia sa už od čias antiky používa na farbenie kože, v orientálnych krajinácj aj na farbenie kobercov.
Caruba - pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky a isté pramene hovoria, že ju pestovali už Indiáni. V našich podmienkach by ste ju hľadali darmo, darí sa jej iba pri izbových teplotách. Ak však máte zimnú záhradu a dostatok trpezlivosti, pokojne si ju zasaďte. Do našich supermarketov sa dováža počas celého roka najmä z Kolumbie či Peru. Caruba je bledožltý šiškovitý plod s rôsolovitou dužinou plnou semienok.
Durian je ovocie plné protikldov. Fajnšmejkri ho obľubujú kvôli jeho atypickej, aromatickej sladko-slanej chuti, nám ostatným môže smrdieť a spôsobovať v ústach nepríjemný pocit. Durian rastie v juhovýchodnej Ázii a Indonézii na stromoch vysokých až 30 metrov. Zrelé plody padajú zo stromov a obľúbené sú nielen u ľudí, ale pochutnajú si na nich aj slony a opice.
Kiwano síce svojím názvom pripomína kiwi, ide však o úplne iné ovocie. Tvarovo sa podobá na uhorku, je však oranžovej farby a jeho šupka je pokrytá množstvo pichliačov, vďaka ktorým si ju môžete pomýliť s kaktusom. Pochádza k africkej Káhiry, k nám sa však dováža z Izraela a Nového Zélandu. Vďaka svojej osviežujúcej kyslastej chuti sa perfektne hodí do šalátov ši kokteilov.
Mango – toto pre nás viac- menej známe ovocie sa pestovalo už pred 4000 rokmi v ďalekej Indii. Odtiaľ sa rozšírilo takmer do celého sveta. Chuťovo pripomína niečo medzi marhuľou a broskyňou, prezreté má nepríjemnú mydlovú chuť. V mnohých reštauráciách je súčasťou príloh k mäsitým jedlám, šalátom aj pizzi, výborne sa však hodí aj do kompótov, lekvárov, a často býva príchuťou minerálnych vôd. Keďže sa nesmie kombinovať s mliekom a alkoholom, do drinkov a kokteilov sa nepridáva, mohlo by spôsobiť podráždenie žalúdka a následne kŕče a bolesti.
Maracuja – traduje sa, že vznikla pravdepodobne z červenej mučenky v krajinách Strednej a Južnej Ameriky. K nám sa dováža počas celého roka z Brazílie, Ekvádora, Peru a Kolumbie. Ide o ovocie príbuzné granátovému jablku, lebo sa aj podobne po prekrojení vyjedá lyžičkou. Mnohí maracuju poznajú ako súčasť jogurtov a minerálok, no s obľubou sa používa aj do miešaných drinkov ako ich súčasť alebo len tak na ozdobu.
Papája – sa vo svojej domovskej krajine Mexiku nazýva aj stromový melón. Veľkosťou a tvarom sa mu aj najviac podobá, rovnako ako aj hruške. Chuťovo pripomína marhule aj melón. Keďže obsahuje málo ovocných kyselín, nedráždi žalúdok a nespôsobuje nepríjemné pocity v ústach. Nadrobno nasekané ovocie je vhodné do šalátov, niektoré gazdinky ho pridávajú aj do lekvárov a kompótov. Papája je výborná a zdravá aj v sušenom stave, podobne ako sušené marhule, slivky či ananás.
Rambutan je chlpaté ovocie pochádzajúce z juhovýchodnej Ázie. Počas celého roka sa k nám dováža najmä zo Srí Lanky a Thajska. Má osviežujúcu chuť, vďaka ktorej sa hodí najmä na prípravu drinkov a šalátov. V čínskych reštauráciách býva súčasťou mnohých mäsitých aj bezmäsitých jedál či dezertov.
Tamarilo - Toto ovocie pochádza pravdepodobne z venezuelsých Ánd a pomenovanie mu dali novozélandskí pestovatelia v šesťdesiatych rokoch, aby ho odlíšili od paradajky, s ktorou je svojím tvarom aj chuťou príbuzné, len trochu horkejšie. Hodí sa najmä k syrom či šunke, podobne ako paradajka, dá sa však použiť aj na sladko – do ovocných šalátov, štiav či lekvárov.