Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 18. augusta 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Zdravé mäso I

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 05.02.2010

Byť vegetariánom je rozhodnutie.
Zdravé mäso I
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

Byť vegetariánom je rozhodnutie. Prirodzene totiž človek odjakživa konzumoval predovšetkým potravu zloženú aj z mäsa. Byť vegetariánom je určite aj vyjadrenie postoja k svojmu zdraviu. Nejesť mäso má mnoho príčin, od zdravotných, cez náboženské, spoločenské, či dokonca trendové a módne.

V nasledujúcich častiach krátkych článkov o mäse vám predstavíme alternatívu, ktorá vám môže pomôcť prijať skutočnosť, že aj konzumácia mäsa môže byť zdravá.

Mäso
Mäso je kostrová svalovina jatočného dobytka, zveriny, hydiny, rýb určená na spotrebu alebo ďalšie spracovanie. Mäso v širšom slova zmysle znamená všetky svalové, tukové a kostrové tkanivá vrátane požívateľných častí orgánov. Mäso v užšom slova zmysle znamená kostrovú svalovinu, kosti, chrupavky, väzivo, šľachy a medzisvalové tukové tkanivo.

Mäsiarstvo
Mäso patrí stále medzi najobľúbenejšie a najvyhľadávanejšie potraviny. Zo zdravotného hľadiska si ho ceníme najmä pre obsah biologicky hodnotných bielkovín a látok budujúcich organizmus. Obsah plnohodnotných bielkovín kolíše od 16 do 20%. Z vitamínov mäso obsahuje najmä vitamíny skupiny B. Dodáva organizmu pravidelne železo a fosfor.

Tučné mäsa, najmä bravčovina, majú vysokú energetickú hodnotu. Vnútornosti majú zas vyššiu biologickú hodnotu ako svalovina. Čím je mäso mastnejšie, tým je ťažšie stráviteľné. Mäso mladých zvierat je jemnejšie, mäso starších zvierat býva tvrdšie a ťažšie stráviteľné. Ľahká alebo ťažšia stráviteľnosť nezávisí len od druhu a veku zvierat, ale aj od „odležanosti“ mäsa a od spôsobu úpravy v kuchyni.

Nijaké mäso — okrem mäsa rýb a vnútorností — by sa nemalo použiť hneď po zabití zvieraťa. Mäso z čerstvo zabitých zvierat totiž býva tuhé, ťažšie stráviteľné. Iba keď odleží, vyzrie, zmäkne, vtedy sa stáva ľahšie stráviteľným.

Odporúča sa preto uskladniť ho v podchladenom mieste na 3—5 dní. V prostredí s vyššou teplotou a vlhkosťou sa mäso rýchlo kazí. Preto ho uskladňujeme v chlade. Ak nemáme možnosť uschovať surové mäso v chlade (v chladničke alebo v mrazničke), zabalíme ho do utierky navlhčenej octom a čo najskôr ho použijeme (najmä v letných mesiacoch).

Hovädzie mäso má svetločervenú až tmavočervenú farbu. Nie každé mäso z hovädzieho dobytka je rovnako kvalitné. Je nemalý rozdiel medzi mäsom mladých býčkov a starších kráv. Mäso mladých býčkov má svetločervenú farbu a skoro čisto biely tuk, mäso zo starších kusov dobytka má tmavočervenú farbu a tuk žltý.

Každé hovädzie mäso odporúčame nechať odležať aspoň na niekoľko dní, čím sa zamedzí jeho tuhosti. Ak chceme použiť čerstvé hovädzie mäso a chceme, aby bolo vláčnejšie, mäkšie, naložíme ho na 2—3 dni do nálevu (čiže ho marinujeme).




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Veľtrh Bývanie & interiér privíta záujemcov od soboty, 10. marca v rakúskej metropole.
pred 4 rokmi
V ponuke Orangeu pribudol nový balík služieb pre domácnosť. S ním získajú spoľahlivý optický internet, plnohodnotnú televíziu i bezplatný 31-dňový TV archív už od 12,99 € mesačne.
pred 8 rokmi
Slovenská rocková skupina HT (Hoten Toten) vyráža na turné po Slovensku, na ktorom predstaví nový album 1000 rokov od raja.
pred 6 rokmi
Najpredávanejšie typy gúm zlacneli o 5 až 14 %
pred 4 rokmi
Grécka vládna strana Syriza bude mať v septembri mimoriadny stranícky zjazd, na ktorom bude riešiť spor medzi premiérom Alexisom Tsiprasom a radikálnym ľavicovým krídlom strany.
pred 6 rokmi
Na internete sa v týchto dňoch objavilo krátke video, na ktorom sa obľúbený český spevák Matěj Ruppert predviedol tak ako ho jeho fanúšikovia nepoznajú.
pred 6 rokmi
Prednostu okresného úradu by mala vymenúvať a odvolávať vláda na návrh ministra vnútra.
pred 7 rokmi
Literatúra sa prenesie do verejného priestoru v rámci akcie "Okolo Burgu" v rakúskej metropole od piatka, 5. októbra do soboty 6. októbra.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT