Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 23. februára 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Zdravé letné grilovanie existuje!

Zdroj: © Server.sk, redaktor: sil, pridané: 24.07.2012

Vedeli ste o tom, že nesprávne grilovanie so sebou prináša isté zdravotné riziká. V prvom rade ide o uvoľňovanie rakovinových látok.
Zdravé letné grilovanie existuje!
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Grilovanie. Množstvo nezdravého tuku či oleja, spálené mäso či zle prepečené až surové. K tomu dym a nebezpečenstvo požiaru. Mnohí ľudia majú aj takúto predstavu o grilovaní. A to je škoda. Prečo? Pretože grilovanie je skvelý spôsob ako pripraviť chutné a zároveň zdravé jedlá plné životne nevyhnutných výživových látok.

Ako grilovať zdravo?

Nesprávne grilovanie so sebou prináša isté zdravotné riziká. V prvom rade ide o uvoľňovanie rakovinových látok. K tomu dochádza po stečení tuku z mäsa na rozpálené uhlíky a uložení nebezpečných látok na povrchu mäsa následným prúdením vzduchu. Jednou z týchto škodlivín môže byť chemická látka HA, ktorá sa spája so vznikom rakoviny hrubého čreva. Pravidelná a nadmerná konzumácia pokrmov, ktoré boli nesprávne ugrilované, môže ohroziť zdravie aj v podobe rakoviny prsníkov.

Riešením ako grilovať zdravo sa núka v podobe grilovania s použitím plynového grilu s doskou zo žuly či mramoru. Tento druh grilu umožňuje výrazne znížiť až úplne eliminovať servírovanie grilovaného mäsa s množstvom karcinogénnych látok. Jeho ďalšou výhodou je aj to, že gril neprodukuje dym a po grilovaní sa pri 5-minutovom nahriatí vyčistí od zbytkov grilovaného jedla.

Mäso – základ dobrej grilovačky?

Grilovanie mäsa je najobľúbenejšou činnosťou počas gril party. Aj pri výbere či príprave mäsa na grilovanie sa však možno ľahko dopustiť najrôznejších chýb.

Na ohni sa škvarí najmä bravčové mäso, pričom uprednostňovanými druhmi sú bôčik, krkovička, rebierka. Ideálne je, ak mäso nie je prerastené tukom. Túto požiadavku spĺňa chudé hovädzie mäso či rybie mäso. Vhodné je aj vyhnúť sa grilovaniu s použitím margarínu či masla; zvoľte radšej olej špeciálne určený pre účely grilovania.
Hoci je grilované mäso zdrojom množstva bielkovín, vitamínov B skupiny či železa, takisto môže byť aj zdrojom nebezpečných mikroorganizmov. Aby z vašej grilovačky hostia doslova nebežali preč a to rovno na toaletu, je potrebné osvojiť si niekoľko zásad správneho grilovania.

Niekoľko zásad správneho grilovania:

• Rozmrazte mäso v chladničke (nikdy nie pri izbovej teplote);
• Dajte prednosť opekaniu malých kúskov či jemných plátkov mäsa;
• Grilujte pri nízkej teplote a radšej dlhšie (pri vysokej teplote hrozí strata bielkovín a nerovnomerné prepečenie);
• Obracajte mäso pravidelne, aby ste sa vyhli spáleniu;
• Grilujte na drevenom uhlí či briketách, s ktorými nehrozí riziko vzniku uvoľňovania rakovinotvorných látok.

Aké zdravé jedlá naservírovať?

Mäso, ryba, ale i šampiňóny, ovocie či zelenina. Všetky tieto pochúťky je možné ugrilovať a pripraviť tak zdravé posedenie. Chuť upraženého mäsa môžete ozvláštniť pikantnou marinádou, osviežujúcim šalátom či ovocným džemom. Mäsové jedlo nemusíte naservírovať len vo forme populárnych steakov, ale s trochou šikovnosti môžete pripraviť už na prvý pohľad chutné špízy.



Ďalšie súvisiace a podobné články

Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Fotografia
Anonym
pred 6 rokmi
Vedeli ste o tom, že nesprávne grilovanie so sebou prináša isté zdravotné riziká. V prvom rade ide o uvoľňovanie rakovinových látok. Odkaz na článok: http://fit.server.sk/vyziva/zdrave-letne-grilovanie-existuje/

"Mäso, ryba, ale i šampiňóny, ovocie či zelenina. Všetky tieto pochúťky je možné ugrilovať a pripraviť tak zdravé posedenie.... " ???? To NEFUNGUJE, aby z grilovačky boli zdravé jedlá. Z grilovačky sú nezdravešie až úplne nezdravé jedlá!

 

Diskusné príspevky (1)

Fotografia
Anton Gajdošík
pred 6 rokmi
Pri grilovani kuracieho masa vznika vyrazne viac karcinogennych latok ako pri inych masach. Najlepsie je grilovat ryby
Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 6 rokmi
Skladba a videoklip Because We Can predchádzala vydaniu netrpezlivo očakávaného nového albumu What About Now, ktorý bude uvedený do predaja už o 14 dní skôr než sa pôvodne plánovalo a to 11. marca.
pred 6 rokmi
Cez chytrý mobil nakupuje 10 % jeho majiteľov navštevujúcich e-shopy
pred 7 rokmi
Fantastická správa pre všetkých milovníkov jazzu: Diana Krall jazzová pianistka, skladateľka a speváčka po troch rokoch 30.novembra 2012 opäť vystúpi v Bratislave.
pred 3 rokmi
Ak Silvester, tak v Bohemia-lázních v Karlových Varoch, už od 62 eur za noc
pred 6 rokmi
Publikáciu priblíži na besede, ktorá sa bude konať 22. januára v kníhkupectve Martinus.sk na Obchodnej ulici.
pred 7 rokmi
Český režisér Zdeněk Troška sa na jeseň chystá do New Yorku, kde predstaví svoje rozprávky a filmový román Andělská tvář (2001).
pred 13 rokmi
Od uvedenia prvej generácie modelu Yaris ubehlo 6 rokov. Za ten čas si našiel cestu k 1,2 mil. motoristom. Stal sa tak európskym bestsellerom z produkcie zn. Toyota a predstavoval štvrtinový podiel všetkých predaných vozidiel značky v Európe.
pred 6 rokmi
Literatúra sa prenesie do verejného priestoru v rámci akcie "Okolo Burgu" v rakúskej metropole od piatka, 5. októbra do soboty 6. októbra.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT