Zdravá životospráva, vyvážená kombinácia jedál, či bio-potraviny sú častými slovnými spojeniami, ktoré možno počuť nielen od dietológov a odborníkov...
Zdroj obrázku: TS Server.sk
Zdravá životospráva, vyvážená kombinácia jedál, či bio-potraviny sú častými slovnými spojeniami, ktoré možno počuť nielen od dietológov a odborníkov na výživu, ale častokrát ich používame aj my. Viete však, čo v sebe pojem zdravá výživa zahŕňa? Hoci existuje mnoho článkov o výžive, možno spočítať dokonca až na tisíce, zdravá výživa je pre laikov stále španielska dedina. Nemusíte sa podrobne zaoberať diétami, naučte sa raz a navždy správne stravovať podľa univerzálneho vzorca zdravia – výživovej pyramídy.
Zdravá životospráva = vyvážená skladba jedál
Správnou skladbou jedál, sa ľudia zaoberali už odjakživa. Jedlo by malo byť zdrojom energie, potrebných vitamínov, minerálnych látok a mnohých ďalších cenných živín, dokonca aj menšieho množstva tých ´správnych´ tukov a cukrov. V neposlednom rade, pre človeka sú životne dôležité a nenahraditeľné, aj enzýmy, ktoré zabezpečujú správne fungovanie metabolických procesov. Viete však, ktoré potraviny zlepšujú náladu, sú výživovým zdrojom pre mozgovú činnosť alebo pomocou ktorých môžete schudnúť? Zdravá výživa je hotová veda o vhodných kombináciách jedál a látok v nich. Aj preto, skupina odborníkov z USA, navrhla akýsi vzorec potravinovej skladby, ktorá má slúžiť ako oporný bod pre vhodné kombinácie jednotlivých jedál.
Potravinová pyramída z USA
Prvá potravinová pyramída bola zhotovená v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. Okrem prízemia, má aj tri poschodia. Na spodku pyramídy sa nachádzajú, pre človeka, najvýznamnejšie druhy potravín, na vrchole práve tie, ktorých príjem by mal byť obmedzenejší.
Prízemie – je charakteristické pre tieto potraviny: cestoviny, obilniny, celozrnný chlieb a celozrnné pečivo, ryža (odporúča sa hnedá ryža alebo basmati ryža). Denný príjem potravín z tejto skupiny, by mal tvoriť 6-11 porcií. Za 1 porciu sa považuje napríklad: jedna celozrnná žemľa, 30g hnedej ryže, pol hrnčeka cestovín.
1. poschodie – tvorí ovocie a zelenina. Odborníci odporúčajú, skonzumovať aspoň 2-4porcie ovocia a 3-5 porcií zeleniny za deň. Veľmi zdravým, a dostupným, sú napríklad: jablko (malo by sa konzumovať denne), banán (je výživovou, ale aj kalorickou „bombou“), hrozno (najmä v tomto jesennom období) a pomaranč (resp. denne zjesť jedno citrusové ovocie). Zo zeleniny, sa odporúča konzumácia napríklad zemiakov, hlávkového šalátu, paradajky, ale aj vypitie jedného pohára zeleninovej šťavy.