Vedeli ste, že nadmerný príjem potravy priamo súvisí so zvýšeným výskytom rôznych druhov rakoviny?
Zdroj obrázku: Internet
Nadmerný príjem potravy priamo súvisí so zvýšeným výskytom rôznych druhov rakoviny. Zásadnú úlohu v tomto prípade však nehrá obezita, ale spôsob stravovania, v ktorom prevládajú priemyselne spracované potraviny. Priemyselné spracovávanie potravín zahŕňa vo väčšine prípadov rafináciu, ktorá z potraviny odbúrava ochrannú vlákninu a zvyšuje obsah tuku.
Pri prevencii rakoviny pomáhajú:
Kapustovitá zelenina – kapusta, brokolica, karfiol, kel
Vďaka vysokému obsahu indolu potláča rakovinotvorné látky.
Rastlinná vláknina
Strava bohatá na vlákninu obsahuje zvyčajne málo tukov, a tým sú črevá menej kontaminované s karcinogénnymi látkami.
Ovocie
V ovocí sa zvýšenej miere nachádzajú predovšetkým vitamíny A a C, ktoré zneškodňujú niektoré karcinogénne látky, napr. dusičnany a dusitany. Vitamín A chráni pred rakovinou.
Obilniny, zelenina
Obsahujú vitamín E, rovnako ako väčšina rastlinných produktov a bránia tvorbe nitrosamínov.
Selén
Výskum na zvieratách potvrdil, že tento stopový prvok, ktorý telo potrebuje len v malom množstve, predchádza vzniku niektorých nádorov.
K vzniku rakoviny prispievajú:
Alkohol
Aj keď sa o alkohole nedá povedať, že je karcinogénnou látkou, jeho konzumácia zvyšuje riziko vzniku určitých druhov rakoviny. Alkohol sa často spája s tabakom, čím sa umocňujú ich účinky a zvyšuje sa riziko vzniku niektorých nádorov.
Kofeín
Doteraz neboli nájdené presvedčivé dôkazy.
Tuky
Medzi množstvom konzumovaných tukov a niektorými nádormi sa zistila súvislosť, aj keď mechanizmus pôsobenia nie je ešte celkom prebádaný.
Dusičnany a dusitany
Počas tráviaceho procesu sa tieto látky premieňajú na karcinogénne nitrozamíny.
Potravinárske prísady
Výskum na zvieratách potvrdil, že niektoré prísady sú karcinogénne, ale ich vplyv na ľudský organizmus sa stále skúma.
Údené a solené potraviny
Benzpyrén, ktorý vzniká počas údenia potravín, je karcinogénna látka spojená s rakovinotvornými procesmi, rovnako ako nadmerná konzumácia kuchynskej soli.
Nikde nie je dokázané, že ak sa budete stravovať presne podľa pokynov zdravej výživy, tak že nemôžete ochorieť na rakovinu, to nie. Ale určite je lepšie dodržiavať tieto pokyny a vyhýbať sa nevhodným látkam a dúfať, že budete patriť medzi šťastlivcov, ktorí sa dožijú v zdraví vysokého veku.