Sójové mäso je vyrábané na základe princípu zachovania nutričnej hodnoty klasického kuracieho mäsa, avšak s použitím sójovej múky a sójového oleja.
Zdroj obrázku: TS Server.sk
Sójové mäso – vhodná náhrada za kuracie mäso?
Sójové mäso je vyrábané na základe princípu zachovania nutričnej hodnoty klasického kuracieho mäsa, avšak s použitím sójovej múky a sójového oleja. Odhaduje sa, že výrobky označené ako sójové mäso, predávané bežne v obchodoch, obsahujú 50-70% sóje resp. sójových zložiek.
Kvalitu sójového mäsa, okrem samotného podielu sóje, určuje aj jej príprava a celý výrobný proces. Preto, je vhodné zistiť si kvalitu značky konkrétneho sójového mäsa. Kvalitné sójové mäso obsahuje vysoký podiel proteínov, vitamínov radu B a železo. Ďalej, sa tento druh mäsa, môže pochváliť skutočne vysokým obsahom fosforu (až 24% zo 70g sójového mäsa tvorí fosfor), sodík, draslík a vápnik. Vedeli ste, že pokiaľ chcete získať kyselinu listovú, nemusíte skonzumovať listovú zeleninu, ale stačí si pripraviť diétne, sójové mäso? 70g sójového mäsa obsahuje až 6mg folátu, čiže kyseliny listovej.
Sójové mäso, obzvlášť vhodné pre ženy aj pre mužov
Veľmi špeciálnou zložkou sójového mäsa sú izoflavonoidy, čiže fytoestrogény, ktoré regulujú hormonálnu činnosť u žien a preto sa práve ženám v období menopauzy, odporúča zvýšiť príjem sóje v akejkoľvek podobe. Fytoestrogény obsiahnuté v sóji, tak napomáhajú lepšie prekonať fyzické, aj psychické zmeny v tomto pre ženu náročnom období, plnom zmien.
Sójové mäso pomáhajú ženám aj pri prevencii nádorových ochorení, pri vzniku osteoporózy – postupného rednutia kostí, typického pre obdobie od 45 a viac rokov a celkovo spomaľuje proces starnutia, najmä u žien. U mužov, konzumácia sójového mäsa napomáha pri liečbe (ale aj pri samotnej prevencii) prostaty, rakovine prostaty a dýchacích problémoch.
Sójové mäso – “umelé mäso“ z bôbov?
Sójové mäso nikdy nemôže nahradiť chuť hydinového mäsa. Napriek tomu, sójové mäso čoraz častejšie nahrádza živočíšne mäso a je súčasťou mnohých kultúr. Konzumujú ho nielen vegetariáni, ktorí potrebujú kompenzovať živočíšne bielkoviny inými bielkovinami, ale aj ľudia, ktorí na kuracie mäso nedajú dopustiť.
Výhodami sójového mäsa je napríklad rýchla príprava, vysoký podiel živín, predovšetkým bielkovín, a žiadny tuk, ktorý je prirodzenou súčasťou mäsa živočíchov. Nevýhodou, na ktorú sa konzumenti môžu sťažovať, je, že sójové mäso nemá žiadnu špecifickú chuť. Túto nevýhodu možno ľahko odstrániť, pridaním najrôznejších druhov korenín, ale aj pridaním opečeného ovocia či zeleniny. Sójové mäso je veľmi chutné aj v kombinácii s medom či inými marinádami a omáčkami.