Tofu nie je len súčasťou vegetariánskej stravy, dietológovia odporúčajú tofu aj pre typických mäsožravcov.
Zdroj obrázku: StockFreeImages
Tofu nie je len súčasťou vegetariánskej stravy, dietológovia odporúčajú tofu aj pre typických mäsožravcov. Nepodľahnite panike a predsudkom, že tofu nie je príliš chutné. Tofu sa dá pripraviť na množstvo rôznych spôsobov. Sladká pochúťka z tofu a banánu alebo tofu s mäsom na špíze? Tento nepravý syr je vhodný skutočne pre každého – pre milovníkov zdravej životosprávy, nadšencov sóje, aj gurmánov s maškrtným jazýčkom! A navyše, tofu je skutočne zdravou pochúťkou, bohatou na potrebné živiny!
Tofu – produkt štíhlych Aziatov
Ázijská kuchyňa je plná zdravým pochutín, po ktorých nielenže nepriberiete, ba naopak, schudnete! Stačí si len spomenúť na hojnú konzumáciu rybacích špecialít, ryže, obľube v koreninách a takisto aj v sóji. Práve zo sóje, je vyrábaný azda najprírodnejší a najzdravší syr sveta – tofu! Tofu už celé stáročia, tvorí základ štíhlej línie Aziatov, a ak túžite po krásnej postave aj vy, tofu by nemalo chýbať vo vašej chladničke.
Tento syrový zázrak je plný bielkovín, vápnika, zinku, železa, vitamínu B.
Tofu pôsobí ako účinná prevencia pred vznikom rakoviny a srdcovo-cievnych ochorení a vraj má aj omladzujúce účinky. Najväčšie zásluhy v boji proti rakovine, sa mu pripisujú u rakoviny prostaty, hrubého čreva a hltana. Okrem toho, zložky obsiahnuté v tofu, účinne regulujú cholesterol v krvi, posilňuje kosti a je účinným doplnkom pri rôznych diétach či detoxikačných kúrach.
Pestré kombinácie s tofu
Tofu je najvhodnejšie jesť hneď ráno, v kombinácii s ovsenou kašou, ovocím či jogurtom, je tento sójový syr ideálnym na raňajky. Zo zeleniny, sa tofu najviac znáša zo špenátom, paradajkou a paprikou. Keďže samotné tofu nemá takmer žiadnu chuť, môžete si jeho chuť upraviť podľa vlastných požiadaviek. Namiesto soli, experimentujte s korením – chilli, kajenské korenie či curry korenie sú akoby stvorené pre tofu! Ak milujete pálivé chute, vyskúšajte tabasco v kombinácii s paradajkovou šťavou! Preferujete sladké chute a čokoláde takmer nikdy neodoláte?
Prečo si upierať pôžitok z čokolády?
Polejte tofu čokoládou, čokoládu nechajte stuhnúť, pooblievajte spodnú časť a znovu nechajte vychladiť. K tomu jahody alebo banán a sladká pochúťka je hotová! Alebo si na špíz pripravte nakrájané tofu, mäso či salámu, syr, kolieska jablka; vložte do strúhanky a opečte na ohni. Tofu dokáže človeka prekvapiť, je zdravé a môže mať skvelú chuť! Tak ho vyskúšajte a určite podľahnete tomuto syrovému čaru! Navyše tofu syr, nie je zaťažený chemikáliami a soľou, tak ako je ochucovaný syr, preto je omnoho zdravší a lepší!
Foto: www.thekitchn.com
Foto: © Xeniaii | Stock Free Images & Dreamstime Stock Photos