Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 19. decembra 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Vianočné koreniny

Zdroj: © Server.sk, redaktor: len, pridané: 25.12.2013

Vianociam neodmysliteľne patria aj typické koreniny, ktoré vianočným špecialitám dodajú tú správnu arómu i chuť.
Vianočné koreniny
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Azda najtypickejšími vianočnými koreninami sú škorica a vanilka. Práve vďaka ním vonia nielen kuchyňa, ale celý príbytok.

Škorica

škorica
Domovom škorice je India, ale tá najkvalitnejšia vraj pochádza zo Srí Lanky.

Okrem toho, že škorica krásne vonia a má príjemnú chuť, je aj akýmsi všeliekom. Podporuje trávenie, pôsobí proti hnačke i nadúvaniu, uzdravuje z horúčkových stavov a má aj dezinfekčné účinky. Nie nadarmo ju v starovekej Číne vyvažovali zlatom. Používala sa tiež pri balzamovaní a rôznych mystických a náboženských obradoch.

Vanilka

vanilka
Vanilka pochádza z mexika.

Vanilka je korenina pochádzajúca z Mexika. Poznali ju už tamojší pôvodní obyvatelia Toltékovia a Aztékovia, ktorí ju nazývali tlilxochitl (čierny struk). Používali ju nielen ako prísadu pri príprave nápojov z kakaových bôbov, ale i ako liečivý prostriedok, predovšetkým k povzbudeniu srdečnej činnosti a k celkovému posilneniu organizmu. Do Európy bola vanilka privezená v polovici 16. storočia a rýchlo sa stala žiadanou koreninou. Dnes si už Vianoce bez voňavých vanilkových rožtekov ani nevieme predstaviť.

Aníz

aníz
Aníz sa používa pri ochucovaní alkoholických nápojov.
zdroj: Internet

Ďalšou často používanou koreninou je aníz - korenina z bedrovníka anízového. Je príbuzný rasci alebo feniklu. Ako korenina sa vo všeobecnosti používa pri dochucovaní rôznych alkoholických nápojov (napríklad gréckeho ouzo alebo anízovky). Používa sa aj na dochutenie rybacích polievok a morských produktov, čo gazdinky využijú najmä počas prípravy štedrej večere. Vďaka anízu bude jedlo nielen chutné, ale aj ľahšie stráviteľné. Aníz potláča aj kašeľ a žuvanie semien osviežuje dych.

Badyán

badián
Badyán je známy aj ako perníkové korenie.
zdroj: Wikipedia

Veľmi podobnou koreninou je badyán, známejší pod názvom perníkové korenie. Ide o korenie typického hviezdicového tvaru. Badyán pochádza z Číny a Japonska, odkiaľ sa rozšíril do celej Ázie a Európy. Má jemnú vôňu podobnú anízu, ale výraznú korenistú chuť. Vo Vietname ide o hlavnú koreninu pre typickú vietnamskú polievku, u nás sa používa skôr pri pečení medovníčkov či iného pečiva. Len málokto vie, že badyán je vlastne vzácny, lebo obsahuje približne 5% vzácnej silice anetolu. Okrem využitia na pečenie sa používa aj v ľudovom liečiteľstve, najmä pri liečbe kolík, reumatizmu a chrípkových stavov.

Klinčeky

klinček
Okrem kuchynského využitia má klinček aj liečivé vlastnosti.

Klinčeky sú u nás veľmi populárnou koreninou. Mnohí ich pridávajú napríklad do vareného vína, grogu, zaváranín či ryže. Ide o koreninu pochádzajúcu zo stromu, ktorý rastie v Madagaskare, Brazílii a Zanzibare. Okrem kuchynského využitia má klinček aj liečivé vlastnosti. Vyrába sa z neho silica, ktorá sa pridáva do vonných lámp a dezinfekčne pôsobí na dýchacie cesty a prieduškové zápaly. Klinčekový olej sa aplikuje po kvapkách. Silice tlmia citlivosť a bolesti zubného nervu. Klinčekovým čajom či tinktúrou sa vymývajú hnisavé rany a bolestivé kožné infekcie, s tinktúrou sa premazávajú aj miesta postihnuté reumatickými prejavmi či dny. Odvar z klinčekového prášku zasa pôsobí proti črevným parazitom.

Zázvor

mletý zázvor
Okrem kulinárskeho využitia má zázvor uplatnenie v medicíne, ale blahodarne pôsobí i ako afrodiziakum.

Počas zimných večerov sa vám určite zíde ďalšia korenina – zázvor. Mletý môžete pridať do čaju a sušienok, strúhaný do polievok, omáčok či k mäsu. Zázvor podporuje trávenie a celkové prekrvenie organizmu. Ak trpíte studenými končatinami, mali by ste zázvor používať pravidelne. Je to tiež výborný bojovník proti vírusom a baktériám a podporuje potenciu.

Muškátový oriešok

muškátový oriešok
Menej známy je muškátový oriešok.
zdroj: SXC/free

Ide o plod vždyzeleného stromu macizeň pravá. Mletý muškátový oriešok za pár týždňov stratí vôňu i v dobre uzavretej nádobe, preto je lepšie mať oriešky celé a strúhať si ich podľa potreby. Pridávať ho môžete do akejkoľvek polievky či omáčky, kde vyvodí príjemnú arómu i chuť.

Veríme, že naše koreninové tipy vám príjemne spestria vianočné menu a ulahodia nielen vašim maškrtným jazýčkom, ale všetkým zmyslom. Veď práve o to na Vianoce ide.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 5 rokmi
Ak sa radi bavíte na politickej fraške, ktorej tvorcovia nastavili veľké zrkadlo prostredníctvom poriadne uštipačného suchého britského humoru, ste na správnej adrese.
pred 7 rokmi
Americká speváčka Jennifer Lopez je späť s celkom novým štúdiový albumom Love?
pred 3 rokmi
Systém sa skladá z dvoch dvojhviezd, z ktorých jedna je kontaktná, a jednej samostatnej hviezdy prepojenej s oddelenou dvojhviezdou.
pred 6 rokmi
Smer-SD pre zvolenie vlastného generálneho prokurátora spravil klamára aj zo svojho predsedu Roberta Fica, vraví Gábor Gál.
pred 6 rokmi
V poľskom meste Čenstochová odhalili v sobotu najväčšiu sochu bývalého pápeža Jána Pavla II. na svete.
pred 3 rokmi
Spisovateľke Jane Benkovej vychádza v prvej polovici apríla nový román s názvom Agátová alej č. 25.
pred 8 rokmi
Poznáš muža svojich snov je jasným dôkazom toho, že 75-ročný režisér je stále vo výbornej forme.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT