Mnoho programov na schudnutie sa zakladá na princípe, že čím menej kalórii skonzumujeme, tým viac schudneme.
Zdroj obrázku: Dreamstime.com/databanka
Mnoho programov na schudnutie sa zakladá na princípe, že čím menej kalórii skonzumujeme, tým viac schudneme. Hoci krátkodobo tento princíp v mnohých diétach funguje, existuje mnoho príčin, prečo ich účinok nie je trvalý. A navyše, dlhodobé obmedzenie kalórií môže pre organizmus znamenať nadmernú záťaž. Teraz už vieme, že prudké obmedzenie kalórií môže mať množstvo škodlivých následkov a mnohí ľudia, ktorí držia diéty opakovane, skončia hladní, s nadváhou a paradoxne – podvyživení.
Pomýlený pôvod princípu kalórií
Princíp kalórií zaviedli r. 1930 lekári na Michiganskej univerzite. Ich výskum sa realizoval v čase prikrátkom na to, aby sa mohli urobiť závery o dlhodobých účinkoch obmedzenia kalórií, napriek tomu sa však ich postup v lekárskych kruhoch prebral ako štandardný pri znižovaní hmotnosti. (Progresívna jednotka je joule, J = 4,2 cal.).
Prečo sú tradičné diéty neúčinné?
Tradičné diéty založené na sledovaní kalórií (joulov) môžu spočiatku spôsobovať veľký úbytok na hmotnosti a hladiny tukov v organizme, ale vyvolávajú aj úbytok svaloviny a zníženie energetickej úrovne. Vyrovnať sa s nadmernou hmotnosťou zdravými stravovacími návykmi prinesie postupný úbytok váhy a tukov, pričom sa zachová svalová hmota a zlepší sa energetická hladina.
Následky obmedzenia kalórií
Aj keď princíp obmedzenia kalórii na začiatku funguje, organizmus skoro zistí, že príjem potravy sa obmedzil a telo stráda, a preto začne robiť všetko, len aby si uchovalo svoje zásoby energie. To znamená, že čím menej toho v dlhšom časovom úseku zjete, tým menej toho bude vaše telo spaľovať, a preto sa vaša hmotnosť úmerne s množstvom, ktoré zjete, nemení.
JOJO efekt
Ak ste diétu skončili a začali konzumovať normálne dávky potravín, organizmus zrazu nie je schopný vyrovnať sa so zvýšeným príjmom a hmotnosť, ktorú ste rýchlo stratili, sa vzápätí vracia, dokonca často s niekoľkými kilami navyše. Ukázalo sa, že opakované cykly úbytku a nárastu hmotnosti (tzv. jojo efekt) majú nepriaznivé účinky na zdravie, zvlášť pokiaľ ide o srdcové ochorenia.
Strata tukov, či strata svaloviny?
Schudnutie počas prísnej diéty neznamená, že človek stráca iba tuk. Keď nejete niektoré potraviny, organizmus čerpá energiu tým, že štiepi látky tela, no nielen tuky, ale aj bielkoviny (svaly). Posledná vec, ktorú od diéty potrebujete, je odbúranie svaloviny – základu svojej postavy. Konvenčnými diétami možno dosiahnuť stratu hmotnosti, ale percento telesného tuku sa často zmení iba veľmi málo.
Kvalita potravín
Diéty založené na kalóriách kladú väčší dôraz na kvantitu jedla ako na kvalitu. Je málo pravdepodobné, že dokonca aj zjavne zdravá diéta bude dodávať všetky potrebné vitamíny a minerály v množstvách, ktoré sú potrebné pre maximálne zdravie. Ak začneme obmedzovať množstvo jedla, pričom súčasne konzumujeme potraviny chudobné na živiny (mnohé také v diétach sú), sme vážne ohrození stratou vitamínov a minerálov.