Nestráviteľné súčasti stravy označujeme ako balastné látky.
Zdroj obrázku: SXC/free
Nestráviteľné súčasti stravy označujeme ako balastné látky. Väčšiu časť z nich tvorí celulóza, stavebná hmota rastlín. Ani živočíšne stavebné hmoty, napríklad kolagén, významné súčasti kože, spojivové tkanivo, šľachy, väzy alebo kosti tráviace fermenty do veľkej miery nenapádajú. Konečne v mäse sa nachádzajú nestráviteľné časti spojivového tkaniva.
Fyziologicky význam balastných látok tkvie v ich vplyve na vylučovanie tráviacich žliaz a na pohyb obsahu čriev.
Zrýchľujú prechod potravy črevom, hlavne tenkým črevom. Preto sa oddávna pripisoval balastným látkam účinok podporujúci stolicu. Zväčšujú množstvo stolice a slúžia ako výživná pôda pre baktérie usadené v hrubom čreve. Ich zloženie sa mení podľa druhu a množstva balastných látok.
Určitý obsah balastných látok v strave sa preto považuje za potrebný pre normálny priebeh trávenia. Príliš veľký podiel podmieňuje veľký objem stravy, zaťažuje tráviace žľazy, vedie k bohatšej tvorbe črevných plynov a celkove narušuje dobrý pocit. Okrem toho sa zhoršuje využívanie všetkých hlavných živín. Pre ľudí, ktorí sa stravujú kaloricky – nadnormálne a tučnejú, má strava s veľkým obsahom balastných látok bezpochyby určité výhody. Môžu uspokojiť svoju túžbu po jedle a pritom prijímajú menej kalórií.
Výživa športovca, ktorá často vyžaduje mimoriadne veľký prívod kalórií, nemá obsahovať takmer žiadne balastné látky. U mnohých športovcov je kapacita tráviaceho systému plne využitá krytím veľkej potreby kalórií a živín. Objem stravy sa nemôže ešte zväčšovať balastnými látkami, lebo tráviace pochody by potom trvali príliš dlho a neúčelne by sťažovali tréning. Cieľom však je príjem potravy uľahčiť a živiny čo najviac využiť. Preto sa treba starať, aby mal športovec výživu vysokohodnotnú a s malým podielom balastných látok. Skúsenosť učí, že to nevplýva záporne na nerušený priebeh tráviacich pochodov. Naopak, vytvárajú sa lepšie predpoklady pre zvládnutie požadovaného výkonu v tréningu a v športovej súťaži.