Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 25. mája 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Telesný tuk

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 13.07.2007

Jedným zo základných ukazovateľov výživového stavu organizmu človeka je hodnotenie skladby v zmysle určenia podielu tukového tkaniva a aktívnej...
Telesný tuk
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Jedným zo základných ukazovateľov výživového stavu organizmu človeka je hodnotenie skladby v zmysle určenia podielu tukového tkaniva a aktívnej hmoty tela (svalov). Spravidla sa údaje o stavbe tela obmedzujú na stanovenie indexov hodnôt hmotnosti vo vzťahu k výške, prípadne k obvodom rôznych častí tela - rozšírený je najmä medzinárodne akceptovaný body mass index (BMI). Uvedené hmotnostné indexy však neposkytujú informáciu, ktoré tkanivo spôsobilo zvýšenie hmotnosti. Napríklad kulturista s vypracovanými svalmi môže mať zvýšený BMI, ale toto zvýšenie spôsobila aktívna svalová hmota a nie tukové tkanivo.

A naopak, človek môže mať BMI v norme, ale pretože je telesne neaktívny, má znížené množstvo svalovej hmoty a zvýšené množstvo tukového tkaniva, ktoré má nižšiu špecifickú hmotnosť ako svaly a stáva sa takto rizikovým vo vzťahu k vzniku rôznych tzv. civilizačných ochorení. Presnejšie je preto stanovenie nadhmotnosti a obezity na základe určenia obsahu telesného tuku. Podiel tuku na hmotnosti tela odráža úroveň výživy, intenzitu svalovej práce, je parametrom zdatnosti.

Klasickou metódou zisťovania množstva je meranie hrúbky kožných rias a následný výpočet percenta tuku. V poslednom období sa stále častejšie využívajú relatívne jednoduché prístroje na hodnotenie telesného zloženia a tukového podielu, ktorých princíp merania spočíva na stanovení elektrického odporu tkanív pomocou slabých elektrických impulzov, ktoré sa po prechode telom odmerajú. Pretože tukové tkanivo má veľmi nízku až žiadnu elektrickú vodivosť, je možné určiť množstvo tukového tkaniva v pomere k ostatným tkanivám. Týmto spôsobom sa zistí, akú veľkú časť z celkovej hmotnosti tvorí tuk (v kg) a koľko je to percent z celkovej hmotnosti.

Každá použitá metóda má svoju vlastnú hodnotiacu škálu vzhľadom na odlišný spôsob zisťovania obsahu tuku. Pri hodnotení výsledkov merania pomocou Omronu sa používa nasledovná hodnotiaca škála:

muži
normálne hodnoty 10 – <20 %
nadhmotnosť 20 – <25 %
obezita 25 % a viac

ženy
normálne hodnoty 20 – < 30 %
nadhmotnosť 30 – < 35 %
obezita 35 % a viac

Ženy a muži majú odlišnú stavbu tela vplyvom pôsobenia pohlavných hormónov, preto aj ich hodnotiace škály sú odlišné.

Okrem celkového množstva tuku v tele je veľmi dôležité aj jeho rozloženie. Ako mimoriadne rizikové sa posudzuje nahromadenie tukového tkaniva v oblasti brucha – ide o tzv. abdominálny, androidný, „mužský“ typ obezity. Pri tomto type sa zvyšujú všetky metabolické a kardiovaskulárne riziká obezity. Dokonca vyššie riziko majú aj ľudia neobézni, s normálnym BMI, ale s nahromadeným tukom v brušnej oblasti.

Tento typ obezity sa dá veľmi jednoducho zistiť odmeraním obvodu pása: ženy by nemali mať pás väčší ako 80 cm a muži širší ako 94 cm.

Aké percento telesného tuku ma slovenská populácia?
V dňoch 17. – 19. 5. 2007 sa na výstave Inpharmed v rámci expozície Slovenskej akadémie vied realizovalo meranie telesného tuku. Za podpory spoločnosti Unilever Slovensko bol prostredníctvom Flora poradne odmeraný telesný tuk 309 účastníkom, z toho 136 mužom a 173 ženám v priemernom veku 42,9 rokov (vekové rozpätie 15 – 84 rokov). Najčastejšie bola zastúpená veková skupina 25 – 34 rokov (25,9%).

Priemerné hodnoty telesného tuku vzhľadom na odlišnú stavbu tela mužov a žien sú rozdielne:
muži: 22,2% (4,9% – 36,6%) – priemerná hodnota je v pásme nadhmotnosti.
ženy: 26,9% (9,7% – 45,4%) – priemerná hodnota je v pásme normálnej hmotnosti.

Z vyšetrených osôb bolo v pásme normálnej hmotnosti 40,4% mužov a 62,4% žien. Nadhmotnosť malo 20,6% mužov a 17,9% žien a v pásme obezity bolo až 39,0% mužov a 19,7% žien (obrázok 1).

Percento telesného tuku sa zvyšuje s vekom, do veku 44 rokov takmer paralelne u mužov aj u žien, vo vyššom veku strmšie u žien (obr. 2). Rovnako stúpa s vekom aj zastúpenie osôb s nadhmotnosťou alebo obezitou (obr. 3), do veku 34 rokov je nízke hlavne u žien. Vo vekových skupinách 35 – 64 rokov stúpa percento telesného tuku v každej dekáde a v najstarších vekových skupinách (65 rokov a viac) sú už všetky vyšetrené osoby v pásme nadhmotnosti alebo obezity, i keď v týchto vekových skupinách je počet vyšetrených nízky.

Čo nás v strave najviac ohrozuje?
V horúcom letnom počasí vystupuje do popredia závažný problém, ako sa stravovať a nevystaviť riziku nákazy z potravín. Väčšine choroboplodných zárodkov na rozmnožovanie najlepšie vyhovuje teplota ľudského tela, približne 37°C. V letnom období sa k týmto teplotám približuje aj teplota ovzdušia, čím sú vytvorené ideálne podmienky na rozmnožovanie a prežívanie zárodkov.

Prítomnosť choroboplodných zárodkov v potravinách patrí v celosvetovom meradle k najväčším rizikám. Mikrobiologicky závadné potraviny zapríčinia ročne na celom svete ochorenie približne 2 miliárd ľudí, čo je približne tretina svetovej populácie.

Za najčastejšie zdroje hnačkových ochorení sa pokladajú všetky druhy mäsa (vrátane konzervovaného), vajcia, mlieko a mliečne výrobky, čerstvé zmrzliny, krémy, majonézy a morské živočíchy. Potravinami sa môžu prenášať najrozmanitejšie zárodky bakteriálnych, ale aj vírusových a parazitárnych chorôb, pričom ochorenie môžu spôsobiť nielen samotné zárodky, ale aj ich produkty (toxíny).

Najčastejšími ochoreniami z potravín sú salmonelózy. Optimálne prostredie nachádzajú v potravinách bohatých na bielkoviny a vodu, najmä v mäsových a vaječných výrobkoch. Medzi časté ochorenia patrí dyzentéria, prenáša sa najmä tepelne nespracovanými potravinami (surová zelenina, ovocie) a stafylokoková enterotoxikóza, ktorej príčinou je nedostatočná hygiena pri príprave stravy (toxín sa teplom neničí, preto otravy vznikajú aj po konzumácii tepelne spracovaného jedla).

V teplom a vlhkom prostredí sa veľmi dobre darí plesniam, ktoré produkujú jedovaté toxíny do celého objemu napadnutej potraviny. Len mechanickým odstránením viditeľnej plesne z potraviny sa riziko neodstráni!

Hnačkové ochorenia môžu spôsobovať aj niektoré vírusy. V potravinách sa síce nedokážu rozmnožiť, ale môžu v nich dlhodobo prežívať (neničí ich nízka teplota, čiže môžu prežívať aj v mrazených potravinách, neničí ich napríklad ani pasterizácia, údenie a pod.). Najčastejšie je zdrojom vírusových nákaz mäso a mäsové výrobky, morské mäkkýše, surová neumytá listová zelenina, mlieko.

Ako sa môžeme ochrániť pred nákazami z potravín?
Pri manipulácii a konzumácii potravín by sme mali dodržiavať niektoré bezpečnostné opatrenia. Treba ich dodržiavať sústavne, ale obzvlášť úzkostlivo v lete a tiež počas pobytu v cudzine.
• Nakupovať len čerstvé, nezávadné potraviny bez senzorických zmien.
• Potraviny konzumované v surovom stave dôkladne umyť (mimoriadne rizikové je ochutnávanie na trhoviskách).
• Potraviny dôkladne uvariť alebo prepiecť a skonzumovať ich ihneď po uvarení. Neskonzumované potraviny musíme rýchlo schladiť a odložiť do chladničky alebo mrazničky.
• Samozrejmosťou je umývanie rúk mydlom a teplou vodou pred každou manipuláciou s potravinami a udržiavanie kuchynského náčinia v čistote.

Aká strava je v lete najvhodnejšia?
Vzhľadom na menšie tepelné straty má organizmus v horúcom letnom období nižšie energetické nároky. Vhodná je preto ľahká strava, podávaná častejšie a v menších dávkach, aby sa zbytočne nezaťažoval tráviaci systém. Je to najmä strava bohatá na zeleninu a ovocie (ovocné šaláty, zeleninové šaláty prichutené trochou olivového oleja a bylinkami, ale nie majonézovými dressingami, zeleninové polievky, prílohy) a celozrnné obilniny. Odporúča sa chudé hydinové mäso, čerstvé ryby a rastlinné tuky. Jedlá solíme čo najmenej, nedochucujeme dráždivými a pikantnými koreninami, vhodnejšie sú čerstvé bylinky. Vhodné sú aj kyslomliečne nápoje, ktoré sú v lete veľmi osviežujúce, ľahko stráviteľné a okrem potrebných živín dodávajú organizmu aj probiotické baktérie a zlepšujú trávenie. Nevhodné sú ťažké jedlá bohaté na živočíšny tuk – mastné mäsá, údeniny, jedlá vyprážané, fritované, pečené, zákusky, šľahačka a všetky potraviny tzv. rýchleho občerstvenia. A samozrejme nesmieme zabúdať na pitný režim, ktorý je v letnom období najdôležitejší.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 

Dnes.Server.sk
Dnešné horúce témy »


Koniec vybitým mobilom! Nabíjajte vaše mobilné ...
Profesionálne ochutnávky, degustácie whisky, ko...



Sú tu pre Vás ľahko dostupné pôžičky od 400 Eur...


88.00 € /mesiac
Na prenájom kancelársky priestor, rozloha 12.50 m2
153 000.00 €
Na predaj rodinný dom, rozloha 103 m2, novostavba
141 000.00 €
Na predaj rodinný dom, rozloha 114 m2, novostavba





Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 6 rokmi
Podviedli Smrť, ale Smrť sa ešte len rozbieha...
pred 7 rokmi
Že SUV z Allgäu dokáže oveľa viac, jej viac než samozrejmé.
pred 5 rokmi
Do materských škôl prijímajú spravidla deti od troch do šiestich rokov.
pred 3 rokmi
Grécko neuhradilo Medzinárodnému menovému fondu dlh vo výške takmer 1,6 mld. eur. Atény mali dlh splatiť do 30. júna.
pred 3 rokmi
Tri klubové koncerty odohrá pardubicko - pražská formácia Vypsaná fixa v najbližších v Nitre (22.10.), Bratislave (23.10.) a Trnave (24.10.).
pred 7 rokmi
Limuzínu najvyššej triedy poháňanú elektrickou energiou predstaví na blížiacom sa autosalóne v Ženene automobilka Rolls-Royce.
pred 9 rokmi
Priznám sa, že nie som zástancom tanečnej kolotočovej, či skôr priam kalerábovej hudby.
pred 7 rokmi
Vďaka internetu žijeme v akejsi druhej realite.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT