Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 25. júna 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Surová strava – návrat mocnej sily prírody?

Zdroj: © Server.sk, redaktor: sil, pridané: 04.07.2012

Nebojte sa, nemusíte sa živiť výhonkami rastlín a surovým mäsom tak ako naši predkovia z doby kamenej. Postačí, ak si z nich vezmete príklad a zaradíte surovú stravu do svojho jedálnička.
Surová strava – návrat mocnej sily prírody?
Zdroj obrázku: SXC/free
 

V čase najväčšej propagácie zdravého životného štýlu sa čoraz častejšie vraciame k starým, osvedčeným radám našich predkov ako zdravo žiť. Nebojte sa, nemusíte sa živiť výhonkami rastlín a surovým mäsom tak ako naši predkovia z doby kamenej. Postačí, ak si z nich vezmete príklad a zaradíte surovú stravu do svojho jedálnička. Surová strava hlási návrat nielen k prírode ale i k dnešnému modernému človeku.

Vitariánstvo – surová strava každý deň!

Spôsob stravovania, ktorý je založený na konzumácii len surovej stravy, sa nazýva vitariánstvo. Vitariánstvo je v podstate forma vegetariánstva (život bez konzumácie mäsa a výrobkov z mŕtvych zvierat) a vegánstva (odmieta konzumáciu akýchkoľvek živočíšnych produktov). Nadšenci vitariánstva prijímajú len tzv. živú stravu. Čiže stravu v prírodnej forme – čerstvé alebo sušené ovocie a zelenina, orechy, semená, obilniny, ryby, za studena údené alebo sušené mäso, za studena lisované oleje, za studena stáčaný med. Niektorí vitariáni preferujú len čisto surovú stravu, ktorá nebola tepelne spracovaná. Iní vitariáni za surovú stravu pokladajú aj takú stravu, ktorá síce prešla tepelnou úpravou, no nikdy nie nad 50° C. Nájdu sa aj takí priaznivci tohto stravovania, ktorí si dožičia pohár čerstvého nepasterizovaného mlieka alebo si doprajú pôžitok z konzumácie vajíčok.

Surová strava – najlepšia pre človeka?

Surová strava má svoje výhody i nevýhody. Ideálne je konzumovať aj surovú stravu aj stravu tepelne spracovanú. V letnom období sa odporúča skôr konzumácia živej stravy a iba jedna porcia tepelne upravenej stravy za deň.

Výhody surovej stravy:

• Obsahuje vyšší podiel výživových látok, ktoré sa častokrát znehodnotia pri tepelnej úprave stravy (napr. vitamínu C nájdete 2x viac v surovej strave);
• Predstavuje lepšiu prevenciu pred vznikom rakoviny;
• Surová strava je bohatým zdrojom antioxidantov, vlákniny, enzýmov, rastlinných hormónov a chlorofylu (u zelenej zelenine), ktoré organizmus nezaťažujú;
• Zlepšuje metabolické procesy organizmu i bunečné dýchanie;
• Očisťuje tráviaci trakt od toxínov, pôsobí detoxikačne a pomáha pri chudnutí.

Nevýhody surovej stravy:

• Pre organizmus je menej stráviteľná aj napriek vysokému obsahu vlákniny;
• Obmedzuje pestrosť stravy a môže spôsobiť nedostatok niektorých výživových látok (napr. vápnika či železa);
• Niektoré látky organizmus dokáže lepšie využiť, ak sú tepelne upravené (napr. betakarotén);
• Surová rastlinná strava (ovocie a zelenina) obsahuje látku fytát, ktorý v kombinácii s niektorými stopovými prvkami, znemožňuje príjem týchto minerálov do organizmu (napr. zinok);
• Môžu prestavovať riziko poškodenia zdravia, ak sú napr. zdrojom zárodkov salmonelózy.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Fotografia
Anonym
pred 5 rokmi
suhlasim, neexistuje jedine negativum surovej stravy. tepelna uprava robi z potravy otravu!

 

Diskusné príspevky (1)

Fotografia
Anonym
pred 5 rokmi
Nebojte sa, nemusíte sa živiť výhonkami rastlín a surovým mäsom tak ako naši predkovia z doby kamenej. Postačí, ak si z nich vezmete príklad a zaradíte surovú stravu do svojho jedálnička. Odkaz na článok: http://fit.server.sk/vyziva/surova-strava-navrat-mocnej-sily-prirody/

taká blbosť, že potrebujeme aj tepelne upravovanú stravu, aj tie nevýhody surovej stravy...:/ nepoznám žiadnu nevýhodu! Akurát, človek, ktorý je riadne zanesený svinstvom čo predtým jedol by nemal na surovú stravu prejsť hneď, ale postupne, inak môžu nastať problémy spojené s detoxikáciou, kedy sa jedy náhle z rôznych orgánov uvoľňujú a môže dojsť dokonca k otrave krvi..ale nie kvôli surovej strave, ale kvôli tej predchádzajúcej...takže s prechodom na surovú stravu opatrne, nie zhurta...asi tak...
Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 8 rokmi
Po viac, ako štyroch rokoch od začiatku nakrúcania, prichádza do kín filmový príbeh Kajínek.
pred 5 rokmi
Príbeh filmu Rivali sleduje ich životy na pretekárskej trati aj mimo nej, a ich rivalitu, ktorá sa začala už vo Formuli 3.
pred 5 rokmi
Susie Wolffová mu oponuje
pred 6 rokmi
Má jedenásť rokov, je závislý na hororoch a rád sa rozpráva s mŕtvou babičkou. Norman má totiž jednu zvláštnu schopnosť, povedzme šiesty zmysel.
pred 4 rokmi
Pri príležitosti zahájenia prevádzky slávneho viedenského obrieho kolesa bola vypísaná súťaž o najlepší operetu. Zúčastnil sa jej tiež Čech Jára Cimrman, a to rozsiahlym sedemhodinovým dielom Proso.
pred 5 rokmi
Let je fascinujúca dráma s výbornými efektmi, skvelou hudbou a najmä excelentným Denzelom Washingtonom v hlavnej úlohe.
pred 5 rokmi
Čižnár poprel medializované informácie o tom, že by Jozefovi Čentéšovi ponúkol post námestníka.
pred 5 rokmi
Na talianskom ostrove Giglio sa pri príležitosti nedeľňajšieho prvého výročia stroskotania luxusnej výletnej lode Costa Concordia uskutočnia spomienkové podujatia za obete nehody.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT