V dnešnej hektickej dobe mnohí z nás majú problémy s hmotnosťou.
Zdroj obrázku: Dreamstime.com/databanka
V dnešnej hektickej dobe mnohí z nás majú problémy s hmotnosťou. A pritom si možno jedlo ani neviete vychutnať, iba ho do seba nahádžete, keď máte chvíľku voľna. Obvykle sú to nejaké rýchlovky – hamburger, bageta a pravdepodobne nejaké vysmážané jedlo. Pritom pôžitok z jedla je taký príjemný. A nielen to, je aj dôležitý. Keď sa najete v pokoji a s chuťou, priberiete menej, ako keď sa napcháte postojačky pri stánku s rýchlym občerstvením. Jedenie počas telefonovania, čítania novín alebo jednania s klientom nie je jedenie.
Správne jedenie vyzerá tak, že si starostlivo vyberiete jedlo, potom si k nemu v pokoji sadnete a sústredíte sa naň. Je dôležité jedlo aj dôkladne prežuť, vychutnať si všetky jeho chute. Verte, že takto dokonca zjete oveľa menej, ako keď jedlo do seba nahádžete. Pri rýchlom jedení zjete priveľa, kým dostanete signál do mozgu, že ste nasýtený. Naopak, pri pomalom a dôkladnom jedení žalúdok vyšle signál asi po 20 minútach, že už má dosť, pritom ešte ani nemusíte mať porciu dojedenú. Dobre ochutené jedlo vám spraví okrem pocitu nasýtenia aj dobrú náladu.
Náš jazyk rozlišuje päť chutí:
Sladkú, kyslú, horkú, slanú, mäsovú. Tieto zaregistrujete ihneď po ochutnaní. Okrem toho rozoznávame nespočetné množstvo vôní. O toto sa stará náš mozog a podľa toho, akú vôňu cítime, sa cítime aj my. Napríklad, mäso ochutené oreganom, v nás vyvolá príjemný pocit a zlepší sa nám nálada bez toho, aby sme si to uvedomili. Len preto, že ste na dovolenke jedli jedlá ochutené oreganom a cítili ste sa vtedy veľmi príjemne. Odvtedy bude mať toto korenie na vás takýto vplyv. Ak by ste steak zjedli rýchlo a hltavo, vôňu by ste nestihli zaregistrovať.
“Účinky dobrého jedla boli známe už v stredoveku. Lekár Hippokrates vyslovil výrok: Nech je strava tvojím liekom a liek tvojou stravou. Teda už vtedy vedel, že úlohou jedla je nielen zasýtiť.
„
Účinnými látkami korenín a bylín sú éterické oleje. Sú to prchavé látky s príjemnou vôňou zväčša rastlinného pôvodu. V kuchyni sa používajú na ochutenie a ozvláštnenie jedál. Väčšina korenín a bylín má okrem zvýraznenia chuti jedla aj liečivé účinky.
Povzbudenie činnosti čriev a posilnenie obranyschopnosti:
ďumbier, koriander, cesnak, rasca, majorán, klinčeky, červená paprika, čierne korenie, rozmarín, šalvia, tymián, škorica, cibuľa.
Prevencia proti reumatickým, zápalovým a cievnym ochoreniam:
cesnak medvedí, saturejka, borák lekársky, žihľava, fenikel, klinčeky, žerucha, krkoška, cesnak, svätojánsky chlieb, levanduľa, majorán, vhren, oregano, petržlenová vňať, čierne korenie, nové korenie, rozmarín, šalvia, myší chvost, čierna rasca, zelerová vňať, skorocel kopijovitý, tymián, cibuľa.
Podpora trávenia a činnosti žlčníka:
artičoky, cesnak medvedí, čili, kurkuma, estragón, fenikel, ďumbier, harmanček, cesnak, koriander, rasca, púpava lekárska, medovka lekárska, mäta prieporná, pomarančová silica, lastovičník väčší, čierna reďkovka, borievka, škorica.
Močopudné:
žihľava, petržlenová vňať, borievka.
Uvoľňovanie hlienu:
aníz, eukalyptus, fenikel, mäta prieporná, tymián, cibuľa.
Náš mozog spája vône, zvuky, pocity a vplyvy okolia do celku. Reguluje hlad, smäd, radosť, sex a celý rad ďalších vnemov. Tie sa potom spájajú s určitými vôňami a ukladajú sa nám do podvedomia. Napríklad vôňa mandlí, škorice a orechov sa nám obvykle spojí s vianocami a privodí nám sviatočnú náladu a pocity šťastia.