Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 18. októbra 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Ryža ako hlavné jedlo?

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 06.03.2010

Keď sa povie ryža, obyčajne to v nás evokuje asociácie spojené s Ázijským kontinentom a ich chutným jedálničkom.
Ryža ako hlavné jedlo?
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

Ryža na mnohorako II

Keď sa povie ryža, obyčajne to v nás evokuje asociácie spojené s Ázijským kontinentom a ich chutným jedálničkom. Ryža sa aj v našich zemepisných šírkach udomácnila natoľko, že mnohí z nás si už dnes len ťažko predstavia svoj jedálny lístok bez tejto vzácnej a chutnej suroviny. O ryži a jej spracovaní by sme vám v dnešnom mini seriáli chceli prezradiť viac.

V tomto diely vás oboznámime s postupmi pri príprave ryže, ktorú môžeme konzumovať aj ako hlavné jedlo. Dúfame, že aspoň jeden z mnohých receptov vás zaujme a pochutnáte si na zdravej a chutnej „slovenskej“ ryži...

Bylinková ryža

Suroviny:
5 mladých cibuliek s vňaťou, 2 strúčiky cesnaku, 4 šampiňóny, 200 g ryže, 100 g masla, 1 PL olivového oleja, saturejka, slepačí bujón, 2 PL rôznych byliniek - čerstvých alebo sušených (pažítka, bazalka, tymián).

Postup:
Na masle a oleji speňte nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku a šampiňóny. Pridajte prepláchnutú ryžu, orestujte, pridajte sekané čerstvé (sušené) bylinky, zalejte vývarom z slepačieho bujónu a dochuťte soľou a saturejkou. Ryžu uduste pod pokrievkou do mäkka - podľa druhu ryže.

Mexická ryža

Suroviny:
250 g ryže, 200 g mäkkej klobásy, 4 PL paradajkového pretlaku, 100 g sterilizovaného hrášku, 2 cibule, 2 PL oleja, mäsový vývar, soľ

Postup:
Nadrobno nakrájanú cibuľu speňte v rozpálenom oleji, pridajte sparenú ryžu, opražte, primiešajte paradajkový pretlak a sterilizovaný hrášok. Zalejte vývarom, osoľte, primiešajte olúpanú a nakrájanú klobásu a prikryté duste domäkka.

Šunková ryža

Suroviny:
1 kg udusenej ryže, 80 g údenej hydinovej šunky, 50 g masla, petržlenová vňať, soľ,

Postup:
Šunku pokrájajte na malé kocky a slabo opražte na masle. Pridajte udusenú horúcu ryžu, posekanú petržlenovú vňať, dochuťte soľou a poriadne premiešajte. Podávajte ako prílohu k rôznym jedlám, napríklad k zapečeným kuracím prsiam so šunkou a s broskyňou.

Slovenská ryža

Suroviny:
1 vrecúško ryže, olej, zeleninová koreniaca zmes, 1 cibuľa, soľ

Postup:
Ryžu opražte na oleji do hneda. Podlejte vodou, pridajte soľ, zeleninovú koreniacu zmes a celú, ošúpanú cibuľu. Ryžu duste do zmäknutia.

Vyprážaná zeleninová ryža

Suroviny:
16 ks ryžového papiera, Plnka: ryža, zeleninový vývar, olej, 200 g miešanej zeleniny, 100 g strúhaného tvrdého syra, mleté biele korenie, nasekané bylinky , soľ

Postup:
Ryžu uvarenú v zeleninovom vývare nechajte vychladnúť. Zeleninu sparte a pokrájajte na menšie kúsky. Bylinky nadrobno posekajte. Do vychladnutej ryže pridajte pokrájanú zeleninu, posekané bylinky a nastrúhaný tvrdý syr. Posoľte, okoreňte mletým bielym korením a premiešajte. Jednotlivé kúsky ryžového papiera namočte do teplej vody, aby zmäkli. Dva zmäknuté ryžové papiere dajte na seba. Do stredu papiera dajte pripravenú plnku a zviňte do rolky. Naplnené rolky vypražte v panvici na horúcom oleji z oboch strán.

Chutná cesnaková ryža s rezancami

Suroviny:
Dlhozrnná ryža, cesnak, vegeta, olivový olej, rezance (niťovky, alebo ázijské „nudle“), bambusové výhonky, bylinky.

Postup:
Na rozpálený olivový olej vložíme na plátky nakrájaný cesnak. Pol minúty opražíme a pridáme nalámané rezance. Pražíme na oleji dovtedy, pokým cesnak aj rezance nechytia zlatistú farbu. Pridáme premytú ryžu a niekoľko sekúnd premiešávame. Pridáme vegetu a zalejem vodou, aby hladina bola cca 2cm nad hranicou ryže. Na malom ohni dusíme, podľa potreby dolievame vodu a pridávame vegetu. Vodu necháme vypariť. Na záver pridáme čerstvé nadrobno nakrájané bylinky. Podávame so zeleninou a orestovanými kuracími prsiami, alebo ako hlavné jedlo s naparenou brokolicou.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 6 rokmi
Vždy usmiaty fešák Thomas Puskailer je na roztrhanie. Spieva, tancuje, nakrúca klip aj koncertuje. O Thomasa, ktorý stále hviezdi v muzikáloch Boyband a Ôsmy svetadiel, je stále väčší záujem v divadlách.
pred 2 rokmi
Skúška dospelosti, Toni Erdmann a Sieranevada
pred 5 rokmi
Nikto nevie písať právnické trilery tak ako John Grisham. Dokazuje to aj novým príbehom Podfuk, plným prekvapujúcich zvratov, ktoré vás určite udržia v napätí až do samého konca.
pred 5 rokmi
Cena pergamenu s poštovným je približne 25 – 40 eur, peniaze idú na charitu.
pred 5 rokmi
Už z názvu je jasné, že inšpiráciou pre Paula bola láska, s ktorou sa, podľa jeho slov, stretli už všetci, a teda nikomu nie je neznáma.
pred 6 rokmi
Vodorovné dopravné značenie na prejazdných úsekoch ciest a miestnych komunikácií uskutoční považskobystrická firma Saroute, s.r.o. za 1,24 mil. eur vrátane dane z pridanej hodnoty.
pred 6 rokmi
Po päťročnej existencii nová bansko-bystrická kapela 220V vydala vo vydavateľstve PJ RECORDS pod rovnomenným názvom svoj debutový album.
pred 4 rokmi
Aké e-knihy sa najviac sťahovali v apríli z e-shopov platformy Wooky, ktorá u nás ponúka najviac e-kníh? Čo sa teda najviac čítalo na tabletoch, čítačkách a smartfónoch?

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT