Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 24. januára 2021, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Ryža ako hlavné jedlo?

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 06.03.2010

Keď sa povie ryža, obyčajne to v nás evokuje asociácie spojené s Ázijským kontinentom a ich chutným jedálničkom.
Ryža ako hlavné jedlo?
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

Ryža na mnohorako II

Keď sa povie ryža, obyčajne to v nás evokuje asociácie spojené s Ázijským kontinentom a ich chutným jedálničkom. Ryža sa aj v našich zemepisných šírkach udomácnila natoľko, že mnohí z nás si už dnes len ťažko predstavia svoj jedálny lístok bez tejto vzácnej a chutnej suroviny. O ryži a jej spracovaní by sme vám v dnešnom mini seriáli chceli prezradiť viac.

V tomto diely vás oboznámime s postupmi pri príprave ryže, ktorú môžeme konzumovať aj ako hlavné jedlo. Dúfame, že aspoň jeden z mnohých receptov vás zaujme a pochutnáte si na zdravej a chutnej „slovenskej“ ryži...

Bylinková ryža

Suroviny:
5 mladých cibuliek s vňaťou, 2 strúčiky cesnaku, 4 šampiňóny, 200 g ryže, 100 g masla, 1 PL olivového oleja, saturejka, slepačí bujón, 2 PL rôznych byliniek - čerstvých alebo sušených (pažítka, bazalka, tymián).

Postup:
Na masle a oleji speňte nakrájanú cibuľu, plátky cesnaku a šampiňóny. Pridajte prepláchnutú ryžu, orestujte, pridajte sekané čerstvé (sušené) bylinky, zalejte vývarom z slepačieho bujónu a dochuťte soľou a saturejkou. Ryžu uduste pod pokrievkou do mäkka - podľa druhu ryže.

Mexická ryža

Suroviny:
250 g ryže, 200 g mäkkej klobásy, 4 PL paradajkového pretlaku, 100 g sterilizovaného hrášku, 2 cibule, 2 PL oleja, mäsový vývar, soľ

Postup:
Nadrobno nakrájanú cibuľu speňte v rozpálenom oleji, pridajte sparenú ryžu, opražte, primiešajte paradajkový pretlak a sterilizovaný hrášok. Zalejte vývarom, osoľte, primiešajte olúpanú a nakrájanú klobásu a prikryté duste domäkka.

Šunková ryža

Suroviny:
1 kg udusenej ryže, 80 g údenej hydinovej šunky, 50 g masla, petržlenová vňať, soľ,

Postup:
Šunku pokrájajte na malé kocky a slabo opražte na masle. Pridajte udusenú horúcu ryžu, posekanú petržlenovú vňať, dochuťte soľou a poriadne premiešajte. Podávajte ako prílohu k rôznym jedlám, napríklad k zapečeným kuracím prsiam so šunkou a s broskyňou.

Slovenská ryža

Suroviny:
1 vrecúško ryže, olej, zeleninová koreniaca zmes, 1 cibuľa, soľ

Postup:
Ryžu opražte na oleji do hneda. Podlejte vodou, pridajte soľ, zeleninovú koreniacu zmes a celú, ošúpanú cibuľu. Ryžu duste do zmäknutia.

Vyprážaná zeleninová ryža

Suroviny:
16 ks ryžového papiera, Plnka: ryža, zeleninový vývar, olej, 200 g miešanej zeleniny, 100 g strúhaného tvrdého syra, mleté biele korenie, nasekané bylinky , soľ

Postup:
Ryžu uvarenú v zeleninovom vývare nechajte vychladnúť. Zeleninu sparte a pokrájajte na menšie kúsky. Bylinky nadrobno posekajte. Do vychladnutej ryže pridajte pokrájanú zeleninu, posekané bylinky a nastrúhaný tvrdý syr. Posoľte, okoreňte mletým bielym korením a premiešajte. Jednotlivé kúsky ryžového papiera namočte do teplej vody, aby zmäkli. Dva zmäknuté ryžové papiere dajte na seba. Do stredu papiera dajte pripravenú plnku a zviňte do rolky. Naplnené rolky vypražte v panvici na horúcom oleji z oboch strán.

Chutná cesnaková ryža s rezancami

Suroviny:
Dlhozrnná ryža, cesnak, vegeta, olivový olej, rezance (niťovky, alebo ázijské „nudle“), bambusové výhonky, bylinky.

Postup:
Na rozpálený olivový olej vložíme na plátky nakrájaný cesnak. Pol minúty opražíme a pridáme nalámané rezance. Pražíme na oleji dovtedy, pokým cesnak aj rezance nechytia zlatistú farbu. Pridáme premytú ryžu a niekoľko sekúnd premiešávame. Pridáme vegetu a zalejem vodou, aby hladina bola cca 2cm nad hranicou ryže. Na malom ohni dusíme, podľa potreby dolievame vodu a pridávame vegetu. Vodu necháme vypariť. Na záver pridáme čerstvé nadrobno nakrájané bylinky. Podávame so zeleninou a orestovanými kuracími prsiami, alebo ako hlavné jedlo s naparenou brokolicou.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 

Dnes.Server.sk
Dnešné horúce témy »


Predaj a Servis Výpočtovej Techniky, Notebooky,...
Personálna agentúra





85 000.00 €
Na predaj rodinný dom, rozloha 130 m2
225 000.00 €
Na predaj obchodný priestor, rozloha 335 m2
366.00 € /mesiac
Na prenájom kancelársky priestor, rozloha 53 m2





Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Urobil tak na piatkovej konferencii v talianskom Ríme, na ktorej účastníci diskutovali o drogovej problematike.
pred 9 rokmi
Album Boy vyšiel v októbri 1980, takže o pár dní bude mať neuveriteľných 31 rokov.
pred 6 rokmi
Producent David Guetta práve vydal novinku Listen. Album je šiestou štúdiovou nahrávkou najpopulárnejšieho francúzskeho hudobníka súčasnosti.
pred 8 rokmi
Už o mesiac, 25. až 28. júla, sa v krásnom prostredí Banskej Štiavnice uskutoční 14. ročník Festivalu peknej hudby.
pred 7 rokmi
Ďalší z radu jedinečných dobových „megamixov,“ prostredníctvom ktorých vydavateľstvo Supraphon každý rok mapovalo dianie vo „svojom revíre“. Tento je z roku 1988.
pred 5 rokmi
Po obrovskom minuloročnom úspechu sa Richard Müller opäť chystá na turné.
pred 10 rokmi
Britská tuningová spoločnosť Project Kahn ponúka dizajnový kit pre Audi A5 S-Line Cabriolet, ktorý ingolstadtskému kabrioletu prepožičiava imidž Audi R8 Spyder.
pred 9 rokmi
Mladý multiinštrumentalista vydal pri príležitosti blížiacich sa sviatkov singel Vianočný vinš.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT