Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 19. augusta 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Ryba fugu – možno naše posledné jedlo s porciou adrenalínu

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 08.04.2010

Fugu je ryba z čeľade štvorzubcovitých, a je známych 23 druhov.
Ryba fugu – možno naše posledné jedlo s porciou adrenalínu
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

Fugu je ryba z čeľade štvorzubcovitých, a je známych 23 druhov. Väčšina z nich obsahuje silné dávky tetrodotoxínu – čo je jed, ktorý blokuje prenos nervových impulzov, a dochádza tak k ochrnutiu svalových oblastí. Tetrodotoxín je uložený hlavne v pečeni, pohlavných orgánoch a koži.

Aj napriek tomu, že je táto pochúťka až smrteľne nebezpečná, neodradí to gurmánov od jej konzumácie. Svalová hmota, ktorá zostane po odstránení jedovatých častí, má jemnú a výraznú chuť. Ľudský organizmus povzbudzuje vďaka taurínu – obsahujú ho aj energetické nápoje, ale tiež kolagénu.

Od roku 1958 môžu pripravovať rybu fugu len špeciálne vyškolení kuchári, pretože prudký jed v jedinej rybe by dokázal zabiť naraz až tridsať konzumentov! Príznaky otravy sa dostavia už po niekoľkých minútach. Najprv sa prejaví menšia nevoľnosť, potom začnú tŕpnuť pery, ruky a nohy úplne znecitlivejú. Obeť umiera za plného vedomia na ochrnutie dýchacích svalov a zástavu srdca.

Pokiaľ sa však človeku podarí túto fázu prežiť, ochrnutie po nejakom čase zmizne, a nedostavia sa ani žiadne iné následky. Je to možno trochu morbídne, ale v Japonsku sa obete otravy rybou fugu nechávali ležať v rakve minimálne tri dni, kým sa mohli pochovať. Z minulosti sú známe prípady, že človeka, ktorého už pochovávali, a jeho smrť spôsobila otrava z ryby fugu, sa tesne pred pohrebom prebral.

Ak by ste ju chceli naozaj ochutnať, nezostáva vám nič iné ako vycestovať do Ázie. V celej Európskej únii je totiž konzumácia rýb fugu prísne zakázaná, a v USA je povolený len dovoz upravených porcií s overenými dokladmi o pôvode, a podávať sa môžu len vo vybraných reštauráciách.

Ryba fugu je napríklad jediným jedlom, ktorý sa nikdy nesmie objaviť na stole japonskej cisárskej rodiny.

Príprava a konzumácia fugu
V Japonsku sa konzumujú jedlé časti z 22 druhov rýb fugu. Kuchári, ktorí majú za sebou dvojročný kurz zakončený teoretickou, ale aj praktickou skúškou (kto ochutnáva ich pripravené jedlo sa neuvádza). Kuchári používajú pri príprave ryby fugu špeciálny nôž – fugu hiki, ktorý musí byť uložený mimo ostatných nožov. Odstránené jedovaté zvyšky – pečeň, koža a pohlavné orgány sa ukladajú do špeciálnych kontajnerov na nebezpečný odpad.

Najčastejšie sa ryba fugu konzumuje tak, že tenké surové plátky sú namočené v sójovej omáčke alebo v citrusovej šťave. Plátky ryby sú takmer priesvitné, a podávajú sa s rôznou zeleninovou oblohou. Ďalšou delikatesou sú smažené plutvy namočené do tradičnej japonskej pálenky saké.

V nedávnej minulosti sa v japonských reštauráciách konzumovala aj pečeň z fugu, ale len na vlastné želanie a nebezpečie. Ich konzumácia bola spojená s intoxikáciou, ktorá vyvolávala dráždivý pocit na jazyku, ale tiež zvláštne psychické opojenie. Veľmi ľahko sa však môže delikatesa - pečeň z fugu, stať poslednou, ktorú gurmán ochutnal.

Turisti, ktorí do Japonska pricestujú, rozoznajú hneď na prvý pohľad reštaurácie – nad vchodom im plápolajú nafúknuté ryby fugu, ktoré majú licenciu na podávanie tejto legendárnej ryby. Z konzumácie rýb fugu dnes už nehrozí žiadne nebezpečenstvo, no ten pocit, že život niekedy naozaj visí na vlásku si môže vyskúšať každý turista, a zahrať si tak naozajstnú ruskú ruletu na tanieri. Dobrú chuť!




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 6 rokmi
Od septembra do konca roka skráti nemecká automobilka pracovný čas o celkovo 20 dní vo svojom hlavnom závode Rüsselsheim a v závode Kaiserslautern, kde sa vyrábajú dielce.
pred 7 rokmi
Na Bažante na mlynoch vystúpi Divokej Bill, OBD i Para, Karpatské chrbáty, Vadim Bušovský & Dorian Grey či Grexabat alebo Hudba z Marsu.
pred 5 rokmi
Vydavateľstvo EMI, ktoré album Na trati vydalo, ho stručne opisuje ako súčasný moderný folk, na ktorom sa podieľali stálice českej hudobnej scény – Roman Horký a skupina Pozdní sběr s hosťujúcou Blankou Šrůmovou.
pred 4 rokmi
Závod na výrobu dodávkových vozidiel bude zamestnávať viac ako 2 300 ľudí.
pred 4 rokmi
Singel „Boh jediný“ bude spomedzi všetkých skladieb na novom albume svojským spôsobom jedinečný. Bude totiž jedinou skladbou, ktorá je jeho intímnou umeleckou výpoveďou, pripomínajúc tak vlaňajší hit „Všetky oči na mne“
pred 5 rokmi
V roku 2012 čínska štátna automobilka predala 1,7 mil. áut.
pred 6 rokmi
Regulačné opatrenia schválila vláda koncom júna i pre stredné školy v novele zákona o financovaní škôl.
pred 6 rokmi
Digitálne upravenú verziu slávnej športovej snímky tento týždeň opäť uvádzajú do britských kín.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT