Vďaka bežnej konzumácii
rias sa rakovina prsníkov v Japoniek takmer vôbec nevyskytuje, žiaľ Európanky sa takouto bilanciou chváliť nemôžu.
Zdroj obrázku: SXC/free
V našich zemepisných šírkach poznajú riasy najmä milovníci japonskej kuchyne, kde sa často podávajú ako ľahká príloha a bývajú tiež súčasťou suši. Vedci v rámci onkologického výskumu objavili, že riasy majú okrem kulinárskeho aj ďalší význam, pre zdravie človeka oveľa hodnotnejší. V riasach sa nachádza fucoidán, ktorý zmierňuje priebeh onkologických ochorení a má aj preventívne účinky.
“Vďaka bežnej konzumácii rias sa rakovina prsníkov v Japoniek takmer vôbec nevyskytuje, žiaľ Európanky sa takouto bilanciou chváliť nemôžu.
„
Zelené, červené a hnedé riasy sa vyskytujú najmä v Japonsku. V Číne a Kórei sú dôležitou súčasťou bežného jedálneho lístka.V äčšina jedlých rias, ktoré sa objavia na pultoch našich obchodov pochádza z japonského ostrova Hokkaido alebo francúzskeho Bretónska. Existuje niekoľko druhov, najznámejšie sú: wakama, arama, nori, hijiki, kombu a mekabu. V našich zemepisných šírkach majú riasy čoraz viac priaznivcov. Väčšinou sa s nimi stretávame v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou.
Liečivé účinky
Riasy majú vysoký obsah biologicky účinných látok:
wakama a
arama obsahujú desaťkrát viac vápnika ako mlieko,
hijiki má desaťkrát viac železa ako hovädzie mäso.
Kombu a
arama majú päťdesiatkrát vyšší obsah jódu ako ustrice a až stokrát vyšší ako morské ryby. Vďaka týmto skvelým vlastnostiam sú riasy vynikajúcou prílohou každého pokrmu. Rôzne druhy rias majú rôzne účinky.
Wakama bojuje aj proti rakovine a anémii, kombu proti zvýšenému tlaku.
Lamináriá znižujú hladinu cholesterolu v krvi a nori zamedzuje rozmnožovaniu škodlivých baktérií. Okrem toho riasy všeobecne pomáhajú pri zápche, zmierňujú zápaly, neutralizujú črevné toxíny.
Riasy podporujú tiež činnosť pečene, pomáhajú pri hemoroidoch a vo všeobecnosti sú aj podpornou liečbou proti obezite.