Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 27. mája 2020, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Prekonajte strach z morských príšerok!

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 01.08.2010

Vychutnávate si letnú pohodu na dovolenke pri mori, máte chuť vyskúšať niečo nové, netradičné.
Prekonajte strach z morských príšerok!
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Vychutnávate si letnú pohodu na dovolenke pri mori, máte chuť vyskúšať niečo nové, netradičné. Hľadíte do jedálneho lístka a uvažujete, akú morskú príšerku si objednať, aby ste pri jej pohľade, nemali výčitky svedomia. Ak ste začiatočníkom v oblasti ´morskej gastronómie´, nemusíte si hneď objednať chobotnicu s jej typicky ´zádumčivými´ očami, vyskúšajte najprv mušle či kalamáre a potom postupne prejdite na kraba či homára. Práve tieto plody mora sú ideálnymi pre prvé „stretnutie“ s dovolenkovou kuchyňou.

Mušle – nefalšovaná chuť mora

mušle
Mušle obsahujú množstvo proteínov.
zdroj: SXC/free

Ak ste ešte nejedli mušle, v prvom súste, vás iste prekvapí netradičná, veľmi slaná chuť mušlí. Možno vám mušle hneď nebudú chutiť, no verte, že práve mušle sú veľmi zdravou pochúťkou. Ustrica jedlá či Slávka jedlá sú nepochybne na vrchole rebríčka najchutnejších mušlí! O týchto mušliach sa dokonca povráva, že zvyšujú sexuálny apetít, osviežujú organizmus, telu dodávajú potrebnú vodu a vzácne látky, akými sú napríklad vysoké množstvo proteínov, ale aj jód, sodík, vápnik, draslík, železo, mangán, meď, zinok, fosfor, a vitamíny A, B1, B2.

Na vzácne výživové látky, predovšetkým na minerálne látky, sú bohaté aj mušle typu Slávky jedlej. Minerálne soli, látky ako napríklad železo, vitamíny A, B, C, D, vysoký podiel bielkovín a málo kalórií, sú hlavnými prednosťami tejto mušle, ktorá pochádza zo Severnej Ameriky a Európy. Slávka je základom rôznych európskych kuchýň; svoje uplatnenie si našla napríklad v španielskej, francúzskej či holandskej kuchyni.

Kalamáre – morské krúžky za minútku!

kalamáre www.cookingchanneltv.com
Kalamáre obsahujú omega 3 kyseliny.

Foto: www.cookingchanneltv.com

Tradičné kalamárové krúžky možno už poznáte. Ak sú pre vás veľkou neznámou, nemusíte sa ničoho obávať. Kalamáre sú chutné krúžky, ktoré sa môžu jesť surové aj vyprážané. Krúžky si môžete pokojne pripraviť aj doma a určite budú rovnako chutné ako pripravované v reštaurácii. Navyše, kalamáre poskytujú organizmu najmä vysokú dávku vzácnych omega 3 kyselín, ktoré sú zodpovedné za správnu činnosť srdca a práve „neobyvatelia mora“ trpíme ich rapídnym nedostatkom.

Namiesto plnej lyžice rybieho oleja, si doprajte tieto kyseliny v podobe chutných kalamárových krúžkov, ktoré chutia vynikajúco s krabími tyčinkami, a možno ich použiť k ryžovému šalátu. Vyprážané kalamárové krúžky potrite kvapkami citrónovej šťavy, ozdobte petržlenom, ochuťte morskou soľou a chutné jedlo je pripravené. Namiesto ryže, môžete pokojne použiť aj zemiaky, najlepšie opekané. K tomu zeleninová príloha, alebo kolieska pomarančov!




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 6 rokmi
Snow Globe je jedno z tohtoročných vianočných prekvapení. Album, pri ktorom sa dajú Vianoce prežiť s nadhľadom a radosťou.
pred 9 rokmi
Americký herec Charlie Sheen sa ponúkol, že členom štábu seriálu Dva a pol chlapa (2003) zaplatí tretinu honorárov za dva týždne...
pred 6 rokmi
Špinavý trik získal tri trofeje. Za najlepšiu drámu vyhlásili snímku 12 rokov otrokom, ktorá tak na víťazstvo premenila jedinú zo siedmich nominácií.
pred 8 rokmi
Záujem o darovanie krvi vo veľkých mestách stagnuje až mierne klesá, týka sa to najmä Bratislavy.
pred 6 rokmi
Salto Mortale je nový slovenský dokumentárny film režisérky Anabely Žigovej. Dokument otvára veľmi výnimočnú tému, ktorá je dodnes tabu v mnohých spoločenských a politických kruhoch nielen na Slovensku.
pred 5 rokmi
Kiril Djaikovski, Besh O Drom, Malalata, Gleb, Komander Ground - festival Uprising predstavuje ďalšie zaujímavosti zo svojho tohtoročného programu.
pred 7 rokmi
Film NO je poslednou časťou trilógie, ktorú chilský režisér Pablo Larraín začal tvoriť v roku 2008 filmom Tony Manero (temná komédia s náznakmi politického chaosu).
pred 4 rokmi
Spoločnosť LG Electronics (LG) predstavila v spolupráci s BBC a satelitným operátorom SES technológiu HDR vysielania.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT