...treba dávať pozor na mastné polotovary
Zdroj obrázku: Dreamstime.com/databanka
V dnešnej dobe čoraz viac ľudí prechádza na zdravšie stravovanie a snaží sa vyhýbať určitým potravinám hlavne z oblasti živočíšnej výroby. Ak si radi pochutnáte na špekáčikoch, slaninke, alebo inej údenej dobrote, možno by bolo dobré najskôr sa oboznámiť s tým, čo vlastne konzumujete.
Ak nám niečo chutí, ešte to neznamená, že je to aj zdravé, alebo telu prospešné. Mnohé potraviny konzumujeme iba kvôli chuti, telu nedodávajú žiadne potrebné živiny, práve naopak, dodávajú do organizmu mnohé toxíny. Pri takejto strave môžeme už dopredu zabudnúť na štíhlu líniu a telo bez „slaninky“ a celulitídy.
“Tieto dobroty majú prenikavú výraznú chuť a doslova sa núkajú našim chuťovým pohárikom, ktoré neustále túžia po niečo dobrom.
„
Najčastejšie ide o kombináciu hovädziny, bravčoviny a sadla, je teda jasné, že z nutričného hľadiska im kraľuje živočíšny tuk a vysoká kalorická hodnota. Obsahujú škodlivý cholesterol, ktorý je zlý hlavne pre naše srdce a cievy. Úzko spolupracuje s nasýtenými mastnými kyselinami a to je pre naše telo hotová skaza. Obsahujú veľa soli a tá zadržiava v tele vodu. Telo sa naplní a vy sa cítite ako nafúknutý balón. Časom prídu aj iné problémy v podobe zvýšeného tlaku, upchávanie ciev.
Pozor na zloženie
Podľa noriem by malo byť mäso zastúpené minimálne 50timi percentami výrobky. Ostatné zložky sú múka, rôzne emulzie, tuk, sója, korenie, konzervanty... A práve tu nastáva problém. Mnohí ľudia sú citliví práve na tieto zložky a za mäsovým výrobkom sa často neskrýva nič iné len múka a chémia. Konzumáciou takéhoto jedla skôr či neskôr ochorie aj zdravý žalúdok. Ale netreba všetko hádzať do jedného vreca. Nie všetky takéto potraviny sú škodlivé. Vrámci racionálnej stravy sa odporúča morčacia, kuracia šunka. Majú len 2 percentá tuku a preto sa ich nemusíme báť. Vyhýbať sa treba údeným a trvanlivým salámam, paštétam, špekáčikom, párkom, slaninke...
Za spracované mäso sa v rámci štúdie považovalo akékoľvek mäso spracované pomocou údenia, nasolenia alebo pridania chemických konzervantov. Tak isto štúdie dokázali, že údené výrobky spôsobujú rakovinu. Pri tepelnej úprave údením sa tvoria nebezpečné karcinogénne látky. Obozretnosť sa odporúča predovšetkým pri grilovaní – plamene by nikdy nemali šľahať priamo na mäso. Radšej ho ochutené zabaľte do alobalu a až potom vkladajte na gril. Za celý deň by sme nemali v strave prijať viac ako 5 gramov soli.
Éčka
Na všetkých výrobkoch by sa v dnešnej dobe malo udávať presné zloženie. Niekedy tam nájdeme len písmenko s číslom, takže treba vedieť, čo táto skratka znamená.
E120 – kyselina karmínová, červená farba. Môže spôsobiť hyperaktivitu u detí.
E250 – dusitan sodný je súčasťou soliacich zmesí, napríklad rýchlosoli. Reaguje s farbivom v mäse a vytvára typické ružové sfarbenie mäsových výrobkov. Zároveň funguje ako konzervant, pretože zabraňuje množeniu salmonel. Môže spôsobovať závraty, bolesti hlavy či ťažkosti pri dýchaní. Navyše je potenciálne rakovinotvorný a spôsobuje hyperaktivitu a preto je nebezpečný hlavne pre deti.
E300 a
E301 – kyselina askorbová a askorban sodný pomáhajú zachovať ružové sfarbenie a zabraňujú tomu, aby údeniny chytili sivastý nádych.
E407 – karagenan V malých množstvách sa zdá bezpečný, inak je to možný karcinogén.
E452 – polyfosforečnany pôsobia ako stabilizátor, udržiavajú chuť a vôňu tým, že regulujú obsah
vody a tuku.
E621 – glutamát sodný Základná aminokyselina, môže súvisieť s neurodegeneratívnymi chorobami.
Treba si dávať veľký pozor na tzv. „detské“ výrobky. Obal zaručuje kvalitu vhodnú pre naše ratolesti. Až po prečítaní zloženia zistíme, že nie je rozdiel medzi tými, ktoré konzumujeme my. Teda, môžno sa rozdiel nájde. Je ním vyššia cena.