Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 18. februára 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Pozor, aby sa z nás nestal špekáčik

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 31.03.2011

...treba dávať pozor na mastné polotovary
Pozor, aby sa z nás nestal špekáčik
Zdroj obrázku: Dreamstime.com/databanka
 

V dnešnej dobe čoraz viac ľudí prechádza na zdravšie stravovanie a snaží sa vyhýbať určitým potravinám hlavne z oblasti živočíšnej výroby. Ak si radi pochutnáte na špekáčikoch, slaninke, alebo inej údenej dobrote, možno by bolo dobré najskôr sa oboznámiť s tým, čo vlastne konzumujete.

Ak nám niečo chutí, ešte to neznamená, že je to aj zdravé, alebo telu prospešné. Mnohé potraviny konzumujeme iba kvôli chuti, telu nedodávajú žiadne potrebné živiny, práve naopak, dodávajú do organizmu mnohé toxíny. Pri takejto strave môžeme už dopredu zabudnúť na štíhlu líniu a telo bez „slaninky“ a celulitídy.

Tieto dobroty majú prenikavú výraznú chuť a doslova sa núkajú našim chuťovým pohárikom, ktoré neustále túžia po niečo dobrom.

Najčastejšie ide o kombináciu hovädziny, bravčoviny a sadla, je teda jasné, že z nutričného hľadiska im kraľuje živočíšny tuk a vysoká kalorická hodnota. Obsahujú škodlivý cholesterol, ktorý je zlý hlavne pre naše srdce a cievy. Úzko spolupracuje s nasýtenými mastnými kyselinami a to je pre naše telo hotová skaza. Obsahujú veľa soli a tá zadržiava v tele vodu. Telo sa naplní a vy sa cítite ako nafúknutý balón. Časom prídu aj iné problémy v podobe zvýšeného tlaku, upchávanie ciev.

Pozor na zloženie

Podľa noriem by malo byť mäso zastúpené minimálne 50timi percentami výrobky. Ostatné zložky sú múka, rôzne emulzie, tuk, sója, korenie, konzervanty... A práve tu nastáva problém. Mnohí ľudia sú citliví práve na tieto zložky a za mäsovým výrobkom sa často neskrýva nič iné len múka a chémia. Konzumáciou takéhoto jedla skôr či neskôr ochorie aj zdravý žalúdok. Ale netreba všetko hádzať do jedného vreca. Nie všetky takéto potraviny sú škodlivé. Vrámci racionálnej stravy sa odporúča morčacia, kuracia šunka. Majú len 2 percentá tuku a preto sa ich nemusíme báť. Vyhýbať sa treba údeným a trvanlivým salámam, paštétam, špekáčikom, párkom, slaninke...

Za spracované mäso sa v rámci štúdie považovalo akékoľvek mäso spracované pomocou údenia, nasolenia alebo pridania chemických konzervantov. Tak isto štúdie dokázali, že údené výrobky spôsobujú rakovinu. Pri tepelnej úprave údením sa tvoria nebezpečné karcinogénne látky. Obozretnosť sa odporúča predovšetkým pri grilovaní – plamene by nikdy nemali šľahať priamo na mäso. Radšej ho ochutené zabaľte do alobalu a až potom vkladajte na gril. Za celý deň by sme nemali v strave prijať viac ako 5 gramov soli.

Éčka

Na všetkých výrobkoch by sa v dnešnej dobe malo udávať presné zloženie. Niekedy tam nájdeme len písmenko s číslom, takže treba vedieť, čo táto skratka znamená.

E120 – kyselina karmínová, červená farba. Môže spôsobiť hyperaktivitu u detí.
E250 – dusitan sodný je súčasťou soliacich zmesí, napríklad rýchlosoli. Reaguje s farbivom v mäse a vytvára typické ružové sfarbenie mäsových výrobkov. Zároveň funguje ako konzervant, pretože zabraňuje množeniu salmonel. Môže spôsobovať závraty, bolesti hlavy či ťažkosti pri dýchaní. Navyše je potenciálne rakovinotvorný a spôsobuje hyperaktivitu a preto je nebezpečný hlavne pre deti.
E300 a E301 – kyselina askorbová a askorban sodný pomáhajú zachovať ružové sfarbenie a zabraňujú tomu, aby údeniny chytili sivastý nádych.
E407 – karagenan V malých množstvách sa zdá bezpečný, inak je to možný karcinogén.
E452 – polyfosforečnany pôsobia ako stabilizátor, udržiavajú chuť a vôňu tým, že regulujú obsah vody a tuku.
E621 – glutamát sodný Základná aminokyselina, môže súvisieť s neurodegeneratívnymi chorobami.
 
Treba si dávať veľký pozor na tzv. „detské“ výrobky. Obal zaručuje kvalitu vhodnú pre naše ratolesti. Až po prečítaní zloženia zistíme, že nie je rozdiel medzi tými, ktoré konzumujeme my. Teda, môžno sa rozdiel nájde. Je ním vyššia cena.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 9 rokmi
Alenka Kingsleighová, po svojich dobrodružstvách v Ríši divov, vyrástla v trochu zasnenú a roztržitú,...
pred 4 rokmi
Dvíha latku svojej hudobnej kariéry stále vyššie! Speváčka Celeste Buckingham sa rozhodla využiť svoje úspechy na dobrú vec. Tentokrát je ňou podpora mladých hudobných talentov.
pred 7 rokmi
Filmový festival uvedie snímku 360 (2012) brazílskeho režiséra Fernanda Meirellesa, v ktorej sa predstavia aj slovenské herečky Lucia Siposová a Gabriela Marcinková.
pred 5 rokmi
Legendárny gitarista SLASH vydá 15.9.2014 nový album. Platňa vyjde pod hlavičkou Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a bude sa volať World On Fire.
pred 6 rokmi
Podľa holandského výskumu sa po šiestich týždňoch liečby správanie primátov zlepšilo a začali sa hrať.
pred 5 rokmi
Zatiaľ čo väčšina obyvateľov mestečka živorí, podnikavým bratom sa darí. Vybudovali si totiž prosperujúci biznis s načierno pálenou whisky...
pred 7 rokmi
Štyridsaťročný herec, ktorý mal pôvodne byť na palube jedného z unesených lietadiel, v rozhovore pre magazín Men's Journal povedal, že ak by tam naozaj bol, tak by sa to celé skončilo inak.
pred 6 rokmi
„V aktuálnej írskej hudbe nie je lepšej ženskej speváčky,“ napísali o nej v írskom denníku The Irish Times.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT