Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 15. decembra 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Potraviny, ktoré nám pomôžu žiť dlhšie a kvalitnejšie

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 01.05.2010

Často ani netušíme aký účinok môže mať jedlo na náš organizmus.
Potraviny, ktoré nám pomôžu žiť dlhšie a kvalitnejšie
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

Často ani netušíme aký účinok môže mať jedlo na náš organizmus. Zjeme čo príde, prípadne „čo nám peňaženka dovolí“. Pozeráme na ceny a zloženie nám uniká. Samozrejme je to pochopiteľné, kvalita síce má rozumnú cenu adekvátnu zloženiu potraviny, ale našej peňaženke to vysvetliť nemôžeme.. Aj napriek tomu by sme mali nájsť nejaký spôsob ako nájsť strednú cesttu a jesť zdravo a na druhej strane nemíňať až tak veľa.

Odborníci na zdravú výživu prišli so zoznamom niektorých druhov potravín, ktoré majú pozitívny a negatívny účinok na náš organizmus.

Vo všeobecnosti môžeme potraviny rozdeliť do 2 skupín:

1. Prospešné pre organizmus
• obsahujú veľa výživných látok
• majú schopnosť dodávať bunkám také látky, ktoré podporujú ich obnovu a regeneráciu
• zabraňujú tak opotrebovávaniu orgánov a starnutiu organizmu
• pri trávení vôbec alebo takmer vôbec nezaťažujú telo
• nezanechávajú odpadové látky, telo ich spracuje a zužitkuje celé
• nemáme pocit ťažoby a nafukovania v žalúdku
• po ich konzumácii sa cítime svieži, plní energie a vitality
• niektoré však zasýtia na kratší čas

2. Málo prospešné až škodlivé
• obsahujú len minimum výživných látok potrebných pre telo
• nepodporujú regeneráciu buniek orgánov a telo starne rýchlejšie
• pri trávení sa organizmus s nimi poriadne potrápi
• celkovo zaťažujú, človek sa po ich konzumácii cíti unavený, malátny, ťažkopádny, len „ľahnúť si a spať“
• zanechávajú odpadové látky, telo ich nedokáže spracovať celé
• v žalúdku pocity ťažoby, plnosti, nafukovania
• zasýtia na dlhšie (no za akú cenu?)

Potraviny podporujúce regeneráciu buniek a tak chrániace spred starnutím organizmu
• celozrnný, ovsený, jačmenný, žitný chlieb
• nelúpané obilie, ovsené vločky, nelúpaná ryža (veľa výživných látok sa nachádza práve v šupke, preto jej odstránením sa potravina výživovo znehodnocuje)
• sójové mlieko, ementál, parmezán, biojogurty, acidofilné mlieko s probiotickou kultúrou
• biopotraviny
• kurča, hus, morka (nie však pripravené pečením a vyprážaním, pretože pri vysokej teplote, ktorá pri nich vzniká, sa vytvárajú škodlivé karcinogénne látky, najlepšia tepelná úprava mäsa je v pare, poprípade dusiť)
• losos, morský pstruh, sleď, krevety, ustrice, plody mora
• paradajky, paprika, špenát, mrkva, petržlen, kapusta, kel, brokolica, kukurica, pór
• cibuľa, špargľa, cesnak, fazuľa, klíčky strukovín, sója, výrobky zo sóje okrem sójovej omáčky, žerucha, huby
• jablká, čerešne, jahody, marhule, broskyne, banány, ríbezle, citrusové plody, maliny, hrozno, červený a žltý melón, černice, orechy
• olivový, ľanový, repkový olej
• väčšina minerálnych vôd (ale striedať, nepiť dlhší čas jednu značku)
• čierny a zelený čaj
• rybacie polievky
• červené víno (striedmo)
• majoránka, červená paprika, tymián, bazalka, škorica, zázvor, estragon, mäta, pažítka, rozmarín, šafrán, materina dúška
• osobitne protirakovinotvorné sú ružičkový kel, kapusta, karfiol, cesnak, paradajky a jačmeň

Potraviny vyvolávajúce opačný efekt, urýchľujú odumieranie buniek a tým starnutie organizmu
• biely chlieb, koláče
• lúpaná ryža, priemyselne vyrábané syry
• tmavé mäso, údeniny, salámy, párky, šunka a iné mäsové priemyselné výrobky
• slanina, masť, oškvarky, mozoček, ľadvinky, paštéty z bravčového mäsa
• vyprážané ryby a ryby v soľnej marináde
• zelenina vypestovaná za pomoci priemyselných hnojív
• hranolčeky, čipsy
• všetky vyprážané, smažené jedlá (rezne, vyprážaný syr, krokety ...)
• majonéza
• sladké múčniky, zákusky s maslom, mrazené krémy, sušienky, torty
• stužené ruky na vyprážanie, oleje lisované za tepla
• sladké malinovky, ovocné sirupy kúpené v obchode – plné umelých sladidiel, farbív,
• hotové polievky zo sáčku
• tvrdý alkohol
• čierne korenie, chilli, kari, horčica, sójová omáčka

Aj vy ste sa práve dozvedeli, že väčšina potravín, ktoré denne konzumujete, patrí práve do tej druhej skupiny? Nie ste sami! Pokúsme sa preto zaradiť do svojho jedálneho lístka niečo aj z tých telu prospešných potravín. Ono nám to na „staré kolená“ zúročí! Vplyv nehodnej stravy na organizmus je totiž dlhodobý proces a prejaví sa až po rokoch vznikom najrozmanitejších zdravotných ťažkostí.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 5 rokmi
Kúpele Luhačovice navštívila v dňoch 5. - 7. septembra 2014 12 členná skupina slovenských novinárov.
pred 4 rokmi
To, čo ste si nepriali.
pred 8 rokmi
Internetoví piráti ešte minulý týždeň odstavili aj oficiálne weby parlamentu a prezidenta Bronislawa Komorowského
pred 4 rokmi
Vo štvrtok 22. októbra sa predstaví v priamom prenose v kinách Cinemax.
pred 8 rokmi
Nová zrkadlovka Sony A35 je plná zaujímavých funkcií.
pred 8 rokmi
Približne 17 % používateľov internetu na Slovensku bude tohtoročné vianočné darčeky nakupovať výhradne alebo prevažne na internete.
pred 8 rokmi
Volkswagen Up! v úprave cross navrhnutý pre džungľu veľkomiest.
pred 8 rokmi
Vystúpenie írskej kapely pripravuje diecézna ostravsko-opavská charita. Termín koncertu nie je zatiaľ známy.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT