Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 18. februára 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Plody riek a morí - recepty, 2. časť

Zdroj: © Server.sk, redaktor: ľub, pridané: 27.08.2013

Ponúkame Vám niekoľko receptov, ktoré osviežia váš jedálniček najmä niekde pri vode.
Plody riek a morí - recepty, 2. časť
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Sumec

Má dobré tučné mäso bez kostí. Kusy nad 10 kg sú však už dosť mastné, preto sa takého väčšie ryby sťahujú z kože.

Úhor riečny

Má tiež tučnejšie mäso. Tiež ho sťahujeme z kože, pretože je dosť pevná.

Pstruh

Má ľahké biele mäso. U nás sa predáva pstruh dúhový, najznámejší je pstruh potočný. Pstruhy z divých vôd majú červenožlté bodky na koži. Inak ide o rybničný odchov.

Šťuka

Má taktiež suchšie biele mäso. Obsahuje malé množstvo kostí, najmä pri chvoste, ktorý je takmer bez kostí.

Kapor

Je asi u nás najznámejšia konzumovaná ryba. Je chutný, či už je starší alebo mladý. Napriek tomu kapor zo stojatých vôd je lepší menší, pretože nemá tak mäso obrastené tukom. Takéto kapry majú bahnitú príchuť stojatej vody.

Bahnitá príchuť rýb je spôsobená tým, že s potravou sa do rybieho mäsa dostanú drobučké, len mikroskopom viditeľné riasy, ktoré v ňom zanechávajú bahnitú príchuť. Tá nie je každému príjemná a dá sa odstrániť tak, že rybu na čas umiestnite do prúdiacej vody.

Kapor v trojobale

Kapor sa najčastejšie pripravuje vyprážaný v trojobale, je takmer na každom štedrovečernom stole v tejto podobe. Ale veľmi chutný je aj obalený iba v hladkej múke zmiešanej s červenou paprikou a opečený.

Pstruh v lístkovom plášti

Pstruha opláchnite pod studenou vodou, osušte a zvonka aj zvnútra pokvapkajte citrónovou šťavou. Ochuťte soľou a bielym korením. Petržlenovú vňať umyte, osušte a najemno posekajte. Maslo rozpustite a zmiešajte s petržlenom. Pstruha zmesou potrite opäť zvonku i zvnútra. Rúru predhrejte na 200 0C. Lístkové cesto vyvaľkajte natenko a pstruha položte naň a zabaľte. Asi štvrtinu cesta odložte na „šupiny“. Miesta, kde sa cesto spája, potrite vodou a zlepte. Zmiešajte 1 žĺtok s dvoma polievkovými lyžicami mlieka a polovicu zmesi pstruha potrite. Zo zvyšného cesta povykrajujte kolieska a šupinovito ich poukladajte na pstruha a potrite zvyšným žĺtkom.

Vymastite plech. Položte naň pstruha a asi 30 minút pečte na strednej priečke. Povrch upečeného pstruha by mal byť zlatožltý. Zmiešajte 200g kyslej hustej smotany s 1 kávovou lyžičkou dijonskej horčice a 1 lyžičkou chrenu a podávajte ku pstruhovi.

Pstruh s mandľami

Pstruha umyjeme a osušíme. Rybu roztvoríme a položíme na pracovnú dosku kožou navrch. Prejdeme po nej valčekom, začnúc od chvosta. Valček mierne pritláčame. Pstruha obrátime kožou naspodok, nožnicami nastrihneme chrbtovú kosť na oboch koncoch a vyberieme. Plutvy odstrihneme nožnicami. Potom pstruha obalíme múkou. Vo väčšej panvici rozohrejeme maslo a pstruha opekáme z každej strany cca 4 minúty do zlatohneda. Vytiahneme a prikryjeme ho a do panvice pridáme mandľové vločky a pražíme ich do zlatohneda. Pridáme citrónovú šťavu, petržlenovú vňať, soľ a čierne korenie. Miešame, aby sa zmes prehriala a potom ňou pstruha prelejeme. A podávame.

Jednohubky

Ak si v reštaurácii objednáte rybu, napríklad zubáča, na spôsob ORLY, dostanete plátky ryby (zväčša vykostené) obalené v riedkom cestíčku a osmažené. Podávať by sa mali s pikantnou chilli omáčkou.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 4 rokmi
Prišli, odspievali, zabavili, vyslúžili si dvojnásobné standing ovation, poklonili sa,odišli, vrátili sa, dali prídavok, dva. Takto nejako by sa dal zhrnúť včerajší koncert Richarda Müllera a Fragile do jednej vety.
pred 5 rokmi
Celovečerný film o hudobnej skladateľke, textárke a speváčke Zuzane Michnovej. Okrem iného hlavnej predstaviteľke legendárnej skupiny Marsyas.
pred 6 rokmi
Ľudia môžu podporiť vzdelávanie mladých ľudí v Afganistane.
pred 7 rokmi
Múzeum obchodu, prináša, v rámci ojedinelého projektu „Rock v múzeu“, v piatok 20.1., do Bratislavy legendárneho českého speváka Luboša Pospíšila s kapelou 5P.
pred 7 rokmi
Nároky vyplývajúce z dokonalosti sú nebezpečná vec
pred 4 rokmi
Štyridsaťšesťročný režisér si vzal za manželku Jacqui Ainsley, s ktorou má syna a dve dcéry.
pred 8 rokmi
Nakupovanie cez internet je spolu s čítaním aktualít a udržiavaním sociálnych väzieb cez emaily a chaty jednou z najobľúbenejších aktivít užívateľov internetu.
pred 5 rokmi
Študenti už napríklad vytvorili dizajnový stojan na ceruzky, zorganizovali cyklopreteky pre mladých či zrekonštruovali nevyužité priestory gymnázia a zriadili v nich študentskú kaviareň.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT