Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 18. januára 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Plody riek a morí - recepty, 1. časť

Zdroj: © Server.sk, redaktor: ľub, pridané: 15.07.2013

Ponúkame Vám niekoľko receptov, ktoré osviežia váš jedálniček najmä niekde na dovolenke pri mori.
Plody riek a morí - recepty, 1. časť
Zdroj obrázku: SXC/free
 

I keď na našom stole sa bohužiaľ morské a riečne živočíchy objavujú iba sporadicky, aj vtedy ich obvykle pripravujeme iba niekoľkými tradičnými spôsobmi, ktoré sa môžu rýchlo zunovať. Ponúkame Vám preto niekoľko receptov, ktoré osviežia váš jedálniček najmä niekde na dovolenke pri mori.

Morské ryby

Medzi tučnejšie morské ryby patrí makrela, úhor, tuniak, halibut, jeseter, loso a všetky sleďovité ryby. Tuniak má prezývku „býk medzi rybami“ kvôli svojej veľkosti, môže dosiahnuť až 4 metre. Menej tučné sú treskovité ryby vrátane platesy a kambaly, pretože ich tuk sa skrýva v pečienke a nie v mäse. Charakteristická ružová farba lososa pochádza z planktónu, ktorý tvorí súčasť jeho potravy. Ak je losos chovaný v zajatí, prikrmujú ho červenou paprikou, aby dosiahli túto farbu! Žraločie rezne sa podávajú grilované s citrónovou omáčkou.
losos
Mäso lososa je také chutné, že ho stačí minimálne ochutiť. Je veľmi chutný s cestovinami alebo pečenými zemiačkami na masle. Žraločie rezne sa podávajú grilované s citrónovou omáčkou.
zdroj: SXC/free

Mäso lososa je také chutné, že ho stačí minimálne ochutiť. Je veľmi chutný s cestovinami alebo pečenými zemiačkami na masle. Žraločie rezne sa podávajú grilované s citrónovou omáčkou.

Grilované sardinky

Teraz nemáme na mysli tie z konzervy, ale čerstvé malé ryby, ktoré dostať kdekoľvek pri mori. Rybky iba umyjeme, žiadna pitva ani sťahovanie z kože. Každú zvlášť potrite olivovým olejom, citrónovou šťavou a posypte hrubou soľou. Prebytočnú soľ straste a uložte rybky na gril, opečte z oboch strán a okamžite podávajte okorenené s maslom, citrónom a bielym chlebom.

Ustrice

Za najkvalitnejšie sa považujú portugalské alebo francúzske ustrice. Treba ich dôkladne umyť kefkou a servírujeme ich na ľadovej drti s citrónom, toastovým chlebom. Otvárame ich tupým predmetom, pokvapkáme citrónom a môžeme jesť. Mäso od lastúry oddeľujeme vidličkou.
ustrice
Mŕtve ustrice nekonzumujte – sú mierne jedovaté!
zdroj: SXC/free

Zaujímavosti

Škľabky, slávky, hrebenatky a iné mušle sú rovnako ako slimáky mäkkýše. Garnáty, homáre, kraby, langusty patria medzi kôrovce.

Najväčšia plantáž umelého chovu slávok jedlých sa nachádza sa severnom pobreží Bretónska pri dedinke Vivier. Zárodky slávok sa roztiahnu na nitiach po morskej hladine, neskôr sa obtočia okolo kolov trčiacich z morského dna. Čas dospievania je asi jeden a pol roka. Dospelé sa triedia v triedičkách ako u nás zemiaky. Nerobte si starosti s pomenovaním granát a kreveta. V podstate ide o takých istých živočíchov (morské kôrovce), granáty sú však väčšie. Japonci ich jedia ešte živé, ako ustrice. Odstránia im hlavu, pancier a jedia ich, kým sa ešte hýbu.

Langusta sa od homára (morské raky) líši tým, že nemá klepetá, ale veľký silný chvost. Tiež má dlhé tykadlá a dlhé nohy. Môže dosiahnuť váhu až 6 kg, ale najchutnejšia je pri jednom kg. Pri jedení postupujeme tak, že garnáta uchopíme za hlavu, druhou rukou ho zlomíme tak, aby sa oddelil chvost od panciera a obnažíme tak mäso. Homára jeme normálnym nožíkom, iba pancier môžeme odstrániť špeciálnymi kliešťami. Pancier pridržte nožom a vidličku zapichnite do konca chvosta – oddelíte chvost od mäsa.

Polievka zo slávok

Mušle (1, kg) dôkladne očistíme. Všetky zvyšky nečistôt a bočné fúzy odstránime nožom. Vo veľkom hrnci rozpustíme 30g masla a domäkka v ňom opražíme zeler a 4 nakrájané šalotky. Pridáme mušle, posekanú petržlenovú vňať a 300ml suchého bieleho vína, pomaly varíme cca 4 minúty, kým sa mušle neotvoria. Mušle vyberieme a vývar pomaly varíme ďalej. Pridáme smotanu, korenie a šafran. Nakoniec pridáme 2 žĺtky rozmiešané v smotane a maslo, už nevaríme ďalej, aby sa žĺtky nezrazili. .




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 

Dnes.Server.sk
Dnešné horúce témy »


Reklamná agentúra v Bardejove poskytujúca kompl...
Realitná kancelária pre Bratislavu a okolie, ...



Najväčší výber originál generík Viagra Cialis a...

Ahoj všetci, mám kapitál, ktorý sa použije na p...
Ide o nenáročnú prácu pri obsluhe lisovacieho s...
Ponuka práce za 1000 € - základný plat 1000€ ...

675.00 € /mesiac
Na prenájom byt, 3 izby, rozloha 1 m2
66 000.00 €
Na predaj byt, rozloha 43 m2
93 000.00 €
Na predaj byt, 2 izby, rozloha 45 m2





Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 4 rokmi
Skvelá správa pre všetkých fanúšikov Richarda Müllera.Po triumfálnom úspechu a vypredanom megaturné HLASY po Českej a Slovenskej republike sa legendárny spevák rozhodol pridať posledné štyri koncerty.
pred 5 rokmi
Vďaka aktívnemu podvozku prekonáva Cayenne Turbo S svojou jazdnou dynamikou mnohé športiaky.
pred 7 rokmi
McLaren MP4-12C GT3 pretekársky špeciál odvodený zo sériového kupé MP4-12C a určený pre seriál pretekov FIA GT3.
pred 5 rokmi
V piatok sa otvoria brány 38. ročníka Bratislavských Jazzových Dní, ktoré aj tento rok privítajú hudobné a spevácke hviezdy svetového formátu!
pred 6 rokmi
Plný počet bodov si táto trilógia zaslúži, aj napriek tomu, že nie všetko je pri nej s kostolným poriadkom.
pred 5 rokmi
Nemecký predstaviteľ bezpečnosti uviedol, že užívatelia internetu, ktorí sa obávajú sledovania americkou tajnou službou, by mali prestať používať americké webové stránky.
pred 3 rokmi
Speváčka Kaya Stewart práve prepísala americkú hudobnú históriu.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT