Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 03. augusta 2020, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Plody riek a morí - recepty, 1. časť

Zdroj: © Server.sk, redaktor: ľub, pridané: 15.07.2013

Ponúkame Vám niekoľko receptov, ktoré osviežia váš jedálniček najmä niekde na dovolenke pri mori.
Plody riek a morí - recepty, 1. časť
Zdroj obrázku: SXC/free
 

I keď na našom stole sa bohužiaľ morské a riečne živočíchy objavujú iba sporadicky, aj vtedy ich obvykle pripravujeme iba niekoľkými tradičnými spôsobmi, ktoré sa môžu rýchlo zunovať. Ponúkame Vám preto niekoľko receptov, ktoré osviežia váš jedálniček najmä niekde na dovolenke pri mori.

Morské ryby

Medzi tučnejšie morské ryby patrí makrela, úhor, tuniak, halibut, jeseter, loso a všetky sleďovité ryby. Tuniak má prezývku „býk medzi rybami“ kvôli svojej veľkosti, môže dosiahnuť až 4 metre. Menej tučné sú treskovité ryby vrátane platesy a kambaly, pretože ich tuk sa skrýva v pečienke a nie v mäse. Charakteristická ružová farba lososa pochádza z planktónu, ktorý tvorí súčasť jeho potravy. Ak je losos chovaný v zajatí, prikrmujú ho červenou paprikou, aby dosiahli túto farbu! Žraločie rezne sa podávajú grilované s citrónovou omáčkou.
losos
Mäso lososa je také chutné, že ho stačí minimálne ochutiť. Je veľmi chutný s cestovinami alebo pečenými zemiačkami na masle. Žraločie rezne sa podávajú grilované s citrónovou omáčkou.
zdroj: SXC/free

Mäso lososa je také chutné, že ho stačí minimálne ochutiť. Je veľmi chutný s cestovinami alebo pečenými zemiačkami na masle. Žraločie rezne sa podávajú grilované s citrónovou omáčkou.

Grilované sardinky

Teraz nemáme na mysli tie z konzervy, ale čerstvé malé ryby, ktoré dostať kdekoľvek pri mori. Rybky iba umyjeme, žiadna pitva ani sťahovanie z kože. Každú zvlášť potrite olivovým olejom, citrónovou šťavou a posypte hrubou soľou. Prebytočnú soľ straste a uložte rybky na gril, opečte z oboch strán a okamžite podávajte okorenené s maslom, citrónom a bielym chlebom.

Ustrice

Za najkvalitnejšie sa považujú portugalské alebo francúzske ustrice. Treba ich dôkladne umyť kefkou a servírujeme ich na ľadovej drti s citrónom, toastovým chlebom. Otvárame ich tupým predmetom, pokvapkáme citrónom a môžeme jesť. Mäso od lastúry oddeľujeme vidličkou.
ustrice
Mŕtve ustrice nekonzumujte – sú mierne jedovaté!
zdroj: SXC/free

Zaujímavosti

Škľabky, slávky, hrebenatky a iné mušle sú rovnako ako slimáky mäkkýše. Garnáty, homáre, kraby, langusty patria medzi kôrovce.

Najväčšia plantáž umelého chovu slávok jedlých sa nachádza sa severnom pobreží Bretónska pri dedinke Vivier. Zárodky slávok sa roztiahnu na nitiach po morskej hladine, neskôr sa obtočia okolo kolov trčiacich z morského dna. Čas dospievania je asi jeden a pol roka. Dospelé sa triedia v triedičkách ako u nás zemiaky. Nerobte si starosti s pomenovaním granát a kreveta. V podstate ide o takých istých živočíchov (morské kôrovce), granáty sú však väčšie. Japonci ich jedia ešte živé, ako ustrice. Odstránia im hlavu, pancier a jedia ich, kým sa ešte hýbu.

Langusta sa od homára (morské raky) líši tým, že nemá klepetá, ale veľký silný chvost. Tiež má dlhé tykadlá a dlhé nohy. Môže dosiahnuť váhu až 6 kg, ale najchutnejšia je pri jednom kg. Pri jedení postupujeme tak, že garnáta uchopíme za hlavu, druhou rukou ho zlomíme tak, aby sa oddelil chvost od panciera a obnažíme tak mäso. Homára jeme normálnym nožíkom, iba pancier môžeme odstrániť špeciálnymi kliešťami. Pancier pridržte nožom a vidličku zapichnite do konca chvosta – oddelíte chvost od mäsa.

Polievka zo slávok

Mušle (1, kg) dôkladne očistíme. Všetky zvyšky nečistôt a bočné fúzy odstránime nožom. Vo veľkom hrnci rozpustíme 30g masla a domäkka v ňom opražíme zeler a 4 nakrájané šalotky. Pridáme mušle, posekanú petržlenovú vňať a 300ml suchého bieleho vína, pomaly varíme cca 4 minúty, kým sa mušle neotvoria. Mušle vyberieme a vývar pomaly varíme ďalej. Pridáme smotanu, korenie a šafran. Nakoniec pridáme 2 žĺtky rozmiešané v smotane a maslo, už nevaríme ďalej, aby sa žĺtky nezrazili. .




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 9 rokmi
Nahrávku s názvom Live in Mississippi uvedú na trh vo forme vinylovej platne.
pred 7 rokmi
Stvorená pre pevné puto s majiteľom.
pred 7 rokmi
Vyplýva to z výsledkov britskej štúdie, ktorá analyzovala možné dopady navrhovanej legislatívy o spotrebe motorových vozidiel z dielne Európskej komisie.
pred 8 rokmi
Dráma sa odohrala pri premiére filmu Návrat temného rytiera, keď neznámy ozbrojený útočník vošiel do kina. Ľudia si najprv mysleli, že ide o súčasť premiéry filmu, kým nezačal strieľať.
pred 7 rokmi
Pieseň vyjde 15. septembra ako druhý singel zo speváčkinej pripravovanej druhej štúdiovky.
pred 7 rokmi
V Číne sa v roku 2012 predalo viac ako 13 miliónov áut.
pred 5 rokmi
Spoločnosť Goodyear predstavuje druhú generáciu celoročnej pneumatiky Vector 4Seasons.
pred 9 rokmi
Kia Motors Corporation odhalila prvé oficiálne snímky novej generácie modelu Kia Rio...

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT