Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 17. decembra 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Plody riek a morí - recepty, 1. časť

Zdroj: © Server.sk, redaktor: ľub, pridané: 15.07.2013

Ponúkame Vám niekoľko receptov, ktoré osviežia váš jedálniček najmä niekde na dovolenke pri mori.
Plody riek a morí - recepty, 1. časť
Zdroj obrázku: SXC/free
 

I keď na našom stole sa bohužiaľ morské a riečne živočíchy objavujú iba sporadicky, aj vtedy ich obvykle pripravujeme iba niekoľkými tradičnými spôsobmi, ktoré sa môžu rýchlo zunovať. Ponúkame Vám preto niekoľko receptov, ktoré osviežia váš jedálniček najmä niekde na dovolenke pri mori.

Morské ryby

Medzi tučnejšie morské ryby patrí makrela, úhor, tuniak, halibut, jeseter, loso a všetky sleďovité ryby. Tuniak má prezývku „býk medzi rybami“ kvôli svojej veľkosti, môže dosiahnuť až 4 metre. Menej tučné sú treskovité ryby vrátane platesy a kambaly, pretože ich tuk sa skrýva v pečienke a nie v mäse. Charakteristická ružová farba lososa pochádza z planktónu, ktorý tvorí súčasť jeho potravy. Ak je losos chovaný v zajatí, prikrmujú ho červenou paprikou, aby dosiahli túto farbu! Žraločie rezne sa podávajú grilované s citrónovou omáčkou.
losos
Mäso lososa je také chutné, že ho stačí minimálne ochutiť. Je veľmi chutný s cestovinami alebo pečenými zemiačkami na masle. Žraločie rezne sa podávajú grilované s citrónovou omáčkou.
zdroj: SXC/free

Mäso lososa je také chutné, že ho stačí minimálne ochutiť. Je veľmi chutný s cestovinami alebo pečenými zemiačkami na masle. Žraločie rezne sa podávajú grilované s citrónovou omáčkou.

Grilované sardinky

Teraz nemáme na mysli tie z konzervy, ale čerstvé malé ryby, ktoré dostať kdekoľvek pri mori. Rybky iba umyjeme, žiadna pitva ani sťahovanie z kože. Každú zvlášť potrite olivovým olejom, citrónovou šťavou a posypte hrubou soľou. Prebytočnú soľ straste a uložte rybky na gril, opečte z oboch strán a okamžite podávajte okorenené s maslom, citrónom a bielym chlebom.

Ustrice

Za najkvalitnejšie sa považujú portugalské alebo francúzske ustrice. Treba ich dôkladne umyť kefkou a servírujeme ich na ľadovej drti s citrónom, toastovým chlebom. Otvárame ich tupým predmetom, pokvapkáme citrónom a môžeme jesť. Mäso od lastúry oddeľujeme vidličkou.
ustrice
Mŕtve ustrice nekonzumujte – sú mierne jedovaté!
zdroj: SXC/free

Zaujímavosti

Škľabky, slávky, hrebenatky a iné mušle sú rovnako ako slimáky mäkkýše. Garnáty, homáre, kraby, langusty patria medzi kôrovce.

Najväčšia plantáž umelého chovu slávok jedlých sa nachádza sa severnom pobreží Bretónska pri dedinke Vivier. Zárodky slávok sa roztiahnu na nitiach po morskej hladine, neskôr sa obtočia okolo kolov trčiacich z morského dna. Čas dospievania je asi jeden a pol roka. Dospelé sa triedia v triedičkách ako u nás zemiaky. Nerobte si starosti s pomenovaním granát a kreveta. V podstate ide o takých istých živočíchov (morské kôrovce), granáty sú však väčšie. Japonci ich jedia ešte živé, ako ustrice. Odstránia im hlavu, pancier a jedia ich, kým sa ešte hýbu.

Langusta sa od homára (morské raky) líši tým, že nemá klepetá, ale veľký silný chvost. Tiež má dlhé tykadlá a dlhé nohy. Môže dosiahnuť váhu až 6 kg, ale najchutnejšia je pri jednom kg. Pri jedení postupujeme tak, že garnáta uchopíme za hlavu, druhou rukou ho zlomíme tak, aby sa oddelil chvost od panciera a obnažíme tak mäso. Homára jeme normálnym nožíkom, iba pancier môžeme odstrániť špeciálnymi kliešťami. Pancier pridržte nožom a vidličku zapichnite do konca chvosta – oddelíte chvost od mäsa.

Polievka zo slávok

Mušle (1, kg) dôkladne očistíme. Všetky zvyšky nečistôt a bočné fúzy odstránime nožom. Vo veľkom hrnci rozpustíme 30g masla a domäkka v ňom opražíme zeler a 4 nakrájané šalotky. Pridáme mušle, posekanú petržlenovú vňať a 300ml suchého bieleho vína, pomaly varíme cca 4 minúty, kým sa mušle neotvoria. Mušle vyberieme a vývar pomaly varíme ďalej. Pridáme smotanu, korenie a šafran. Nakoniec pridáme 2 žĺtky rozmiešané v smotane a maslo, už nevaríme ďalej, aby sa žĺtky nezrazili. .




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Japonská automobilka rozširuje modelovú skladbu typu SX4 o špeciálny model Style.
pred 3 rokmi
Občania Slovenskej republiky by mali mať prechodný pobyt už vtedy, keď sa zdržujú mimo svoje trvalé bydlisko viac ako 90 dní
pred 3 rokmi
Xindl X naspieval duet s talentovanou slovenskou pesničkárkou Mirkou Miškechovou.
pred 6 rokmi
Debut čistou energiou vpodobe laserových lúčov pokrstili Peter Nuňéz, Adela Banášová, Gabriela Drobová a Richard Raiman, ktorí pred troma rokmi sprevádzali Thomasove prvé kroky na Slovensku.
pred 3 rokmi
Sviežosť, muzikantská virtuozita a mladé talenty.
pred 4 rokmi
Žiadny strach, nikto z členov tejto mladej populárnej skupiny sa nedal na drogy. Názov „Audioheroín“ totiž nesie ich nový akustický album, ktorý uzrie svetlo sveta u o pár dní.
pred 3 rokmi
Jedná z kníh Dominika Dána ožíva na veľkom plátne.
pred 4 rokmi
V týchto dňoch vychádza kniha Paríž, netradičný cestovateľský sprievodca, od autorky a blogerky Ľubice Šedivej, ktorú vydalo vydavateľstvo CPRESS.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT