Odborníci tvrdia, že pravidelná konzumácia pistácií po dobu aspoň jedného mesiaca môže znížiť hladinu cholesterolu až o 10%!
Zdroj obrázku: SXC/free
Pistácie – malé zelené oriešky, ktoré chutia mnohým z nás. Oriešky zachutili i obyvateľom starovekej Perzie, odkiaľ pôvodne pistácie pochádzajú. Už Peržania pokladali pistácie za zásobáreň výživových látok. A mali pravdu!
Pistácie – zásobáreň výživových látok!
Výživová hodnota pistácií je vysoká! Z vitamínov za zmienku rozhodne stojí podiel vitamínu E v týchto malých orieškov.
Vitamín E ako silný
antioxidant bojuje proti pôsobeniu škodlivých voľných radikálov, ktoré narúšajú tkanivá, a tým pomáha predchádzať vzniku degeneratívnych ochorení srdca a nádorových ochorení. Obsah vlákniny v pistáciách zas znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a zvyšuje účinnosť zdravého chudnutia.
Vylúpané pistácie majú na oriešky nezvyčajnú zelenú farbu.
Pistácie sú bohaté na minerálne látky. Svoje zastúpenie majú také dôležité stopové prvky ako napríklad
vápnik,
draslík,
fosfor či
železo. Okrem týchto vzácnych látok, možno v pistáciách nájsť i
nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú nápomocné pri ochoreniach obličiek, pri astme či
lupienke. Pistácie sú tiež skvelou zásobárňou bielkovín – podiel bielkovín je až 20%-tný!
Pistácie – a vysoký cholesterol nemá šancu!
Odborníci tvrdia, že pravidelná konzumácia pistácií po dobu aspoň jedného mesiaca môže znížiť hladinu cholesterolu až o 10%! Stačí ak si osvojíte nasledujúci “rituál“ – naučte sa konzumovať
pistáciové orechy 5 dní v týždni. Za týždeň postačí zjesť za hrsť pistáciových orieškov. Ak sa v snahe znížiť vysoký cholesterol rozhodnete, že množstvo prijatých pistácií zvýšite, nemusí to mať žiadaný efekt. Prečo? Pretože podiel tuku v pistáciovom orechu (plodu Pistácie pravej) je až 60%-tný! Orech okrem toho obsahuje aj látky podobné cholesterolu –
fytosteroly. Práve týmto látkam sa pripisuje schopnosť znížiť cholesterol v krvi.
Prečo (ešte) chrúmať pistácie?
• Znižujú hladinu cholesterolu a triglyceridov v krvi;
• Zlepšujú stav srdca a pozitívne vplývajú na cievny systém;
• Majú najvyšší
antioxidačný účinok (spomedzi z orechov);
• Majú protirakovinový účinok – napr. znižujú riziko vzniku rakoviny pľúc;
• Zvyšujú obranyschopnosť organizmu, čím pomáhajú predchádzať vzniku autoimunitných ochorení;
• Pôsobia proti zápalom a zlepšujú stav pleti;
• Podporujú prirodzenú ochranu pokožky a očnej sietnice pred UV žiarením;
• Pôsobia preventívne proti vzniku sklerózy multiplex;
• Prospievajú nervovej sústave a podporujú celkový rast a vývoj;
• Zmierňujú prejavy stresu a
úzkosti.