Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 23. apríla 2021, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Ovocie a zelenina zakonzervovaná v pohári

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 13.11.2010

Blíži sa zima a vtedy sa mnohí ľudia živia ovocím a zeleninou, ktorú si v lete samy dopestovali a spracovali.
Ovocie a zelenina zakonzervovaná v pohári
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

Blíži sa zima a vtedy sa mnohí ľudia živia ovocím a zeleninou, ktorú si v lete samy dopestovali a spracovali. Síce obchody dnes ponúkajú celoročne širokú škálu produktov od výmyslu sveta, škoda je zahodiť, to o čo sa od jari do jesene staráme. Spôsobov konzervácie je mnoho a zachovať môžeme takmer všetky vitamíny a potrebné živiny. Týmto spôsobom si predĺžime trvanlivosť na celý rok.

Zeleninu a ovocie treba konzumovať celoročne. V odporúčaniach pre správnu výživu sa venuje veľký priestor zelenine a výrobkom zo zeleniny, ktoré sú výborným zdrojom vlákniny, enzýmov, vitamínov a minerálov, ktoré je potrebné počas celého roka poskytovať organizmu.

Základnými technikami konzervovania zeleniny (chladením, zmrazovaním, dehydratáciou, nakladaním, pridaním konzervačných látok, ožarovaním) sa potraviny stávajú trvanlivejšími a prechádzajú niektorými želanými ale aj neželanými zmenami. Pretože je pre nás zelenina a výrobky z nej vzácna aj kvôli veľmi potrebným vitamínom, konzerváciou sa pokúšame znížiť ich straty, tak aby potravina zostala chutná a pritom trvanlivá.

Konzervovať môžeme šaláty (papriku, kapustu, cviklu, uhorky a takmer všetko ovocie), sušíme strukoviny, bobuloviny..., varíme koncentrované omáčky z paradajok a húb, hrášok, mrkvu a bôb môžeme zmrazovať... Zeleninu marinujeme, alebo aj sušíme na slnku (fenikel, petržlen, cibuľu).Medzi konzervačné látky, ktoré doma používame, patrí ocot a soľ. Dodávajú chuť a bránia rozmnožovaniu kvasiniek a baktérií. Soľ zvyšuje obsah sodíka vo všetkých druhoch zeleninových výrobkov. Navyše ak si konzervujeme produkty doma, máme zaručené poznatky o tom, čo do toho pridáme.

Pri každej tepelnej úprave a tak isto pri konzervovaní...dochádza k chemickým zmenám, ktoré majú vplyv na farebnosť a aj samotný tvar ovocia alebo zeleniny. Tak isto sa môže zmeniť chuť podľa pridaných surovín. Sterilizáciou sa dosiahne usmrtenie mikroorganizmov, vylúčia sa z činnosti enzýmy a zmenia sa niektoré výživové vlastnosti. Upraví sa konzistencia a odstráni vzduch.

Najvýhodnejší spôsob konzervovania je mrazenie, lebo sa zachováva pôvodná farba, chuť, vôňa a vzhľad, ako aj najviac pôvodnej biologickej hodnoty. Pred zmrazovaním sa ovocie a zelenina vhodne upraví, zabalí a zamrazuje.

Mliečnym kysnutím sa konzervujú kapusta (kyslá kapusta), uhorky a nakladaná zelenina (čalamáda, zeleninová zmes a pod.) kyslá kapusta obsahuje najviac vitamínu C a je nám dostupná celú zimu.

Diabetické kompóty sú určené predovšetkým pre chorých na cukrovku avšak uprednostňujú ich aj priaznivci štíhlej línie. Ovocie, z ktorého chceme kompót pripraviť, by malo byť kyslejšie. Úprava ovocia a plnenie do pohárov je rovnaké ako pri cukrových kompótoch. Diabetické kompóty najčastejšie pripravujeme v malých pohároch, aby sa po otvorení čo najrýchlejšie skonzumovali. Nevydržia tak dlho ako cukrové. Sladíme najčastejšie sacharínom, alebo iným umelým sladidlom. Treba pozorne čítať návod na prípravu, pretože tieto kompóty sa môžu ľahko pokaziť.

Ak sa rozhodneme pre kupovanie kompótom, treba počítať s tým, že sa prifarbujú, aromatizujú, zahusťujú... pridávajú sa do nich rôzne umelé látky, prírodné alebo syntetické aditíva, a predsa len nie sú také zdravé ako tie, ktoré si urobíme doma.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 8 rokmi
Ako najmenej šťastní z prieskumu vyšli obyvatelia viacerých postsovietskych a balkánskych krajín. Slovensko, Česko a Maďarsko sa umiestnili tesne vedľa seba, no až hlboko v druhej časti rebríčka
pred 8 rokmi
Vo februári došlo nad Čeľjabinskom k najväčšiemu zaznamenanému uvoľneniu energie od Tunguskej udalosti z roku 1908.
pred 8 rokmi
Filmový festival o ľudských právach this human world odštartuje vo Viedni 29. novembra.
pred 9 rokmi
7 dní, 7 režisérov, 1 vášnivá Havana...
pred 10 rokmi
Pod honosným názvom vychádza Greatest Hits: The Videos 1990 – 2010, na dvoch diskoch prichádzajú všetky videoklipy sólovej kariéry Robbieho Williamsa, plus niečo navyše.
pred 8 rokmi
Balík dizajnových doplnkov, ktorý vyvinula japonská automobilka Toyota pre svoj úspešný pick-up Hilux podčiarkuje jeho individuálny vzhľad výzor.
pred 6 rokmi
Stovkám fanúšikov a zákazníkov FunFónu sa za necelých 24 hodín podarilo neuveriteľné.
pred 9 rokmi
Vo verejnej súťaži hľadajú štatistici dodávateľa dvoch serverov, diskových políc a diskov, ako aj väčšieho množstva komponentov na rozšírenie existujúcich kapacít výpočtového centra.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT