Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 20. apríla 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Olej v našej kuchyni

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 26.04.2010

Podľa odborníkov nám oleje môžu prospievať, ak ich vieme používať v primeranom množstve a vyberáme si tie druhy, ktoré majú najnižšie hodnoty...
Olej v našej kuchyni
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

Podľa odborníkov nám oleje môžu prospievať, ak ich vieme používať v primeranom množstve a vyberáme si tie druhy, ktoré majú najnižšie hodnoty nasýtených tukov. Pretože oleje obsahujú približne 160 kilokalórií na jednu polievkovú lyžicu, pridaním malej dávky oleja do potravy sa podstatne zvýši jej kalorická hodnota.

Rastlinné oleje sa vyrábajú z orechov, semien a strukovín. Najbežnejšie druhy sa získavajú zo sóje, arašidov, kukurice, semien repky, slnečnice a olív. Miešané rastlinné oleje tvoria zvyčajne zmes najlacnejších olejov – často zo sóje a semien repky. Tieto oleje sú tekuté pri izbovej teplote (22 C), a majú pomerne nízky obsah nasýtených mastných kyselín.

Ostatné rastlinné oleje obsahujú rôzne pomery mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Olivový olej sa pokladá za zdravý, lebo má vysoký obsah mononenasýtených mastných kyselín. Tie nemajú nepriaznivé účinky na obsah cholesterolu v krvi a podľa najnovších výskumov môžu dokonca prispieť k zníženiu hladiny cholesterolu v krvi. Polynenasýtené tuky sú nevyhnutné, pretože obsahujú základné mastné kyseliny, ktoré telo nevie vyrobiť samo. Sú dôležité pre rast a vývoj, rovnako ako pre špecifické funkcie, napríklad zrážanlivosť krvi.

Existujú dve skupiny základných esenciálnych mastných kyselín. Skupina omega-6 je odvodená od kyseliny linolovej a je okrem iného v slnečnicovom oleji. Skupina omega-3 je odvodená od podobne nazvanej kyseliny linolenovej. Jej zdrojom sú oleje zo sóje, semien repky a z rýb, najmä mastných druhov, ako sardiniek, sleďov, makrel, pstruhov a lososov.

Slnečnicový olej a olej z pšeničných klíčkov má osobitne vysoký obsah vitamínu E, ktorý má vlastnosti antioxidantov a údajne chráni bunkové membrány. Rastlinné oleje skladujte na tmavom chladnom mieste, lebo len čo sa vystavia slnečnému svetlu, strácajú vitamín E.

Rôzne druhy olejov
Teraz dostať veľa rôznych druhov špeciálnych olejov vrátane olejov z vlašských a lieskových orechov, sezamu a mandlí. Všetky sú bohatým zdrojom základných mastných kyselín. Používajú sa najmä do šalátov alebo na dochutenie a kvôli vôni. Niektoré sa predávajú ako „lisované za studena“, pretože olej sa skôr lisuje ako získava tepelne. Často sa tvrdí, že oleje lisované za studena si uchovávajú viac vitamínu E, ľahšie ako rafinované oleje však podliehajú skaze.

Na rozdiel od ostatných rastlinných olejov, palmový a kokosový olej majú pomerne vysoký obsah nasýtených mastných kyselín. V palmovom oleji je asi 45 percent nasýtených tukov a v kokosovom je to dokonca viac ako 85 percent.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Fotografia
Kaja
pred rokmi
Podľa odborníkov nám oleje môžu prospievať, ak ich vieme používať v primeranom množstve a vyberáme si tie druhy, ktoré majú najnižšie hodnoty... Odkaz na článok: http://fit.server.sk/vyziva/olej-v-nasej-kuchyni/

Olivový olej je asi najlepšou známou voľbou v súčasnosti. Dá sa aj repkový, alebo ľanový. Tie som už ale viackrát kúpila a nechutili mi. Olivový olej kupujem pravidelne u nemenovaného obchodníka cez internet (žijem v menšej dedine, nemáme tu dobrý výber olejov) takže nakúpim vždy na pol roka a mám pokoj. Skúšala som aj test podľa článku https://www.chudnutie-ako.sk/prehlad-potravin/olivovy-olej a veru tuhne to rýchlo. Suseda má olej z MAX-u a ten jej v chladničke nestuhol vôbec. Ale chutia obidva rovnako.

 

Diskusné príspevky (1)

Fotografia
Katarina
pred 23 dňami
Ja kupujem najradšej talianský alebo španielský a tiež jedine extra vergine. Najlepšie je si počkať na taliansky alebo španielsky týždeň v Lidli - https://www.letakytentotyzden.sk/lidl/aktualny-letak-od-25-02-2019?page=9 ...Tento je zrovna moc dobrý :-)
Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 5 rokmi
Animák Vtáčí úlet je príbehom dvoch odvážnych, hoci celkom obyčajných moriakov, ktorí vytvoria ambiciózny plán. Ich misiou je vrátiť čas a zachrániť seba a ďalších svojho druhu od istého konca na sviatočných stoloch.
pred 8 rokmi
Nedorozumenie ohľadne umiestnenia plagátu filmu Cigán v slovenských vlakoch nakoniec skončilo filmovým happyendom
pred 6 rokmi
Vyhral SuperStar, bol nerozlučný so svojou kapelou Siempre a zrazu sa vydal na sólovú dráhu.Viac sa dozviete v rohovore s Lukášom Adamcom.
pred 5 rokmi
Zlá krv je príbeh o nezastaviteľnej, vojnou vyvolanej brutalite, ktorá sa šíri viacerými generáciami. Zastaví ju niekto konečne?!
pred 8 rokmi
Juhokórejská automobilka Kia odhalí na Medzinárodnej automobilovej výstave vo Frankfurte nad Mohanom štúdiu štvordverového športového sedanu.
pred 8 rokmi
Na trh prichádza kompletná kolekcia filmov s nezabudnuteľnou kosatkou Willym.
pred 7 rokmi
Valmet Automotive Dawn je jednomiestny roadster nezvyčajnej konštrukcie.
pred 7 rokmi
Daimler AG vo francúzskom závode Smart Hambach začal výrobu nového Smart Fortwo Electric Drive.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT