Asi najznámejší je klasický
ocot a z olejov
olivový olej. Ale poznáme aj radu ďalších, ktoré ozvláštnia jedlá trochu iným spôsobom.
Zdroj obrázku: Dreamstime.com/databanka
Oleje a octy sú často používané dochucovadlá jedál. Používajú sa najmä do šalátov. Asi najznámejší je klasický ocot a z olejov olivový olej. Ale poznáme aj radu ďalších, ktoré ozvláštnia jedlá trochu iným spôsobom. Pozrime sa najskôr na octy.
Jablčný ocot
V zdravom svete je to číslo jedna. Pripravuje sa skvasením jablkovej šťavy. Obsahuje mnoho užitočných látok, ktoré naštartujú organizmus. Preto je vhodný nielen do šalátov a ako marináda na biele mäso, ale ak vypijete každé ráno nalačno lyžičku jablčného octu, urobíte veľa pre svoje zdravie.
Vínny ocot
Môže byť biely, červený, sherry a rosé. Hodí sa na zálievky aj dressingy. Používa sa najmä v Stredomorí a treba si na jeho chuť zvyknúť.
Balzamikový ocot
Vyrába sa z hroznového muštu, má hnedú farbu. Zreje v sudoch niekoľko rokov. Platí, že čím starší, tým lepší. Je vhodný do šalátov, ale chutí dokonca aj v kombinácii s jahodami či ananásom. Predáva sa obvykle ako redukovaný ocot, teda má konzistenciu asi ako sójová omáčka.
Pivný ocot
Vyrába sa z piva. Obsahuje veľké množstvo bielkovín a vitamínu B12. Odporúča sa najmä na dochucovanie strukovinových jedál, na prípravu mäsa a rýb.
Bylinkový a cesnakový ocot
Tento ocot si môžete vyrobiť aj sami. Do bieleho vínneho octu, cca 0,5 litra, dajte asi 3 vetvičky vašej obľúbenej bylinky. Odporúčame rozmarín, estragón alebo tymián, môžete použiť aj čilli papričky.
Cesnakový ocot vytvoríte rovnako, do octu pridáte niekoľko strúžkov cesnaku, jemne napučeného. Hodí sa najmä do šalátov s rajčinami.
Podľa odborníkov nám oleje môžu prospievať, ak ich vieme používať v primeranom množstve a vyberáme si tie druhy, ktoré majú najnižšie hodnoty nasýtených tukov. Pretože oleje obsahujú približne 160 kilokalórií na jednu polievkovú lyžicu, pridaním malej dávky oleja do potravy sa podstatne zvýši jej kalorická hodnota.
Olivový olej
Najlepší je extra panenský, ktorý je lisovaný za studena. Dá sa použiť nielen do šalátov, ale môžete ho použiť aj na varenie či pečenie. Ma chladivé účinky, preto je vhodný najmä v letnom období.
Sezamový olej
Je tiež u nás známy. Používa sa taktiež aj v teplej aj v studenej kuchyni. Má zahrievacie účinky, takže sa hodí najmä na zimné obdobie.
Orechový olej
U nás nie je veľmi známy, zoženiete ho pravdepodobne iba v obchodoch so zdravou výživou. Je vynikajúci do šalátov v kombinácii s nasekanými orieškami. Mal by sa skladovať v tme a suchu.
Arašidový olej
Je to olej lisovaný za studena z podzemnice olejnej. Je známy skôr v Ázii a hodí sa najmä do čínskych jedál.
Sójový olej
Nielen sójová omáčka, ale aj sójový olej má využitie v kuchyni, najmä na prípravu omáčok, marinád a zálievok.
Repkový a slnečnicový olej
Oleje, ktoré u nás bežne dostanete kúpiť, používajú sa na smaženie a pečenie.