Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 19. apríla 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Obilniny známe - neznáme

Zdroj: © Server.sk, redaktor: len, pridané: 12.05.2011

Bulgur, kamut, kuskus, laskavec, otruby, pohánka...
Obilniny známe - neznáme
Zdroj obrázku: Dreamstime.com/databanka
 

Toto slovo sa v posledných rokoch skloňuje naozaj často. Hoci obilniny boli pôvodne stravou výhradne chudobných, ktorí si nemohli dovoliť mäso, v dnešnej spoločnosti po nich siaha čoraz viac ľudí. Je to skutočne tak, obilniny už nejaký ten rok zažívajú poriadny boom.

Všetko sa začalo tým, že Američania, žijúci svoj nezdravý život, sa začali zaujímať o to, ako znížiť výskyt zhubných nádorov, srdcových a iných závažných ochorení. A čuduj sa svete, prišli na to, že sú to práve obilniny, ktoré ich môžu ochrániť pre nebezpečnými ochoreniami a zabezpečia im zdravý a kvalitný život. Prečo?

Obilniny sú vynikajúcim zdrojom vlákniny a vitamínov a obsahujú len veľmi málo tuku.

Obilininy pozitívne pôsobia na nielen na tráviace ústrojenstvo, ale i na kardiovaskulárny systém, látkovú výmenu a celkové fungovanie organizmu. Väčšina obilnín obsahuje aminokyselinu lyzín, ktorú si ľudský organizmus nedokáže sám vyprodukovať. Má schopnosť pôsobiť proti nachladnutiu, herpesu a oparovým vírusom. Podporuje vznik antiteliesok, hormónov a enzýmov a v spolupráci s C vitamínom napomáha torby kolagénu a regeneráciu tkanív. Keďže podporuje stavbu svalových proteínov, blahodárne pôsobí pri zotavovaní operácie alebo športových zranení. Znižuje aj vysokú hladinu triglyceridov v krvi, napomáha pri vstrebávaniu vápnika v organizme (hlavne u detí), je vhodný pre rast a vývoj kostí. Udržuje správnu rovnováhu dusíka v organizme a detoxikuje organizmus od olova. Nuž nie je toho vôbec málo.

Niektoré druhy obilnín sú u nás bežne pestované a rozšírené aj medzi ľuďmi, iné ešte len čakajú na svoje objavenie. Pozrime sa na ne bližšie.

Bulgur

Ide vlastne o pšenicu, ktorá bola sparená, usušená a pomletá. Obyvatelia Stredného východu majú túto obilninu pravidelne na jedálnom lístku. Ak sa vyberiete do Bulharska či Turecka, určite ho ochutnajte. Konzumuje sa ako príloha, ale pridáva sa aj do šalátov.

Kamut

Je taktiež podobný pšenici, pre niektorých môže byť známy pod názvom Triticum polonicum. Údajne ide o ľahšie stráviteľnú obilninu ako je pšenica, preto ho lepšie znášajú celiatici. Kamut zoženiete len v obchodoch so zdravou výživou.

Kuskus

Je produktom pšenice sklovitej. Ešte donedávna bol úplne neznámy, postupne sa však udomácňuje aj u nás a čoraz častejšie sa objavuje na jedálnych lístkoch v reštauráciách i domácnostiach. Jeho príprava nie je náročná, ale pre tú správnu chuť a konzistenciu by sa mal variť asi hodinu v špeciálnom hrnci zo sitom. Podáva sa ešte teplý ako príloha, výborný je v kombinácii so zeleninou, syrom a orieškami. Je bohatým zdrojom vlákniny, železa a vitamínov skupiny B.

Laskavec

Svoju cestu si k nám razí už od čias Aztékov. Ide o obilninu podobnú nám dobre známemu prosu. Je bohatý na lyzín, vápnik a železo. Pripravuje sa podobne ako ryža.

Otruby

Tiež sa pomaly udomácňujú aj v našich jedálničkoch, hoci naše staré mamy ich varievali bežne. Otrubami nazývame vrchné obaly rôznych obilnín, konzumovať teda môžeme pšeničné, jačmenné, ovsené a iné otruby. Sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, bielkovín, vitamínov skupiny B a tiež minerálov.

Pohánka

Pohánku podobne ako otruby by sme ju mohli nazvať poživinou našich starých mám. Pohánka svojou chuťou pripomína oriešky a možno ju zjesť varenú i opraženú. Podáva sa ako príloha k mäsu, ale aj samostatne či v šaláte. Podobne ako ostatné obilniny, je bohatým zdrojom vlákniny a bielkovín, najmä aminokyseliny lyzínu.

Špalda

Je príbuzná pšenici, ale tak, ako kamut, je lepšie tolerovaná u alergikov na lepok. Obsahuje množstvo vlákniny, bielkovín a vitamíny skupiny B. V obchodoch dnes bežne dostať kúpiť špaldové potraviny – cestoviny, sušienky. Ak si zoženiete špaldovú múku, môžete si z nej doma upiecť čokoľvek, čo bežne pečiete z bielej či celozrnnej múky.

A na záver zaujímavosť – obilnina, ktorú vymyslel sám človek – Tritikale.
Pod týmto exoticky znejúcim názvom sa skrýva kríženec pšenice a žita. Hoci v obchodoch sa bežne neobjavuje, v tých špecializovaných so zdravou výživou dostať múku i vločky z tejto obilniny. Obsahuje viac bielkovín, než iné obilniny a je tiež zdrojom lyzínu.

Ak teda chcete dlho a zdravo žiť, zachovať si sviežosť a vitalitu a posilniť svoje cievy, srdce a mozog, zaraďte do svojej stravy pravidelne obilniny. Skúste nimi nahradiť napríklad zemiaky či cestoviny a uvidíte, ale najmä pocítite ten rozdiel. A konzumujte ich najmä ráno a dopoludnia, dajú vám energiu na celý deň.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Fotografia
ANONÝM
pred 5 rokmi
Veľmi zaujímave ale malo by toho byť viac

 

Diskusné príspevky (2)

Fotografia
Anonym
pred 6 rokmi
Bulgur, kamut, kuskus, laskavec, otruby, pohánka... Odkaz na článok: http://fit.server.sk/vyziva/obilniny-zname-nezname/

lepšie než iné stránky ale mali by ste tam dať aj nejaké obilniny zo sveta napr. ryžu !!! a viac k nim písať
Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 6 rokmi
V projekte s názvom Trochu inak bude každý mesiac spovedať zaujímavých ľudí.
pred 8 rokmi
Prvý raz v histórií sa vedcom podarilo odstrániť vírus podobný HIV...
pred 7 rokmi
Šéf spoločnosti Mark Zuckerberg tak predstavil svoje ciele pred primárnou emisiou akcií (IPO), z ktorej môže od investorov získať až 12 mld. USD.
pred 5 rokmi
V auguste 2014 sa tisícky slovenských rockerov presťahujú. Na 2 dni sa ich domovom stane Snina.
pred 6 rokmi
71-ročný hudobník sa v Brne predstaví 10. marca v rámci európskeho turné so svojím novým projektom The Vigil.
pred 5 rokmi
Uľahčite si prípravy na svoj svadobný deň aby plánovanie najkrajšieho dňa v živote pre Vás nebolo stresom ale potešením.
pred 7 rokmi
V Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava sa udeľovali ceny súťaže pôvodných dramatických textov divadelných hier v slovenskom a českom jazyku DRÁMA 2011.
pred 7 rokmi
Už desiata sólová štúdiovka člena skupiny Wu-Tang Clan ponesie názov Twelve Reasons To Die.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT