Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 23. februára 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Nie veľmi známa pšenica – špalda

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 15.06.2010

Je to druh pšenice, mnohými považované za zázračné, má netradičnú orieškovú chuť, výnimočné zloženie a predsa sa na Slovensku používa málo.
Nie veľmi známa pšenica – špalda
Zdroj obrázku: Dreamstime.com/databanka
 

Je to druh pšenice, mnohými považované za zázračné, má netradičnú orieškovú chuť, výnimočné zloženie a predsa sa na Slovensku používa dosť zriedkavo.
 
Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na stimuláciu imunitného systému, cení sa jej ľahká stráviteľnosť a vhodnosť pre liečenie niektorých alergií. Špalda pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni pred infekciami. Pšenica špalda obsahuje takmer všetky základné zložky nevyhnutné pre ľudský organizmus, vrátane bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov.

Špalda má vynikajúce zloženie a výbornú chuť. Je veľmi výživná, ľahko stráviteľná a vďaka vyššiemu obsahu lepku veľmi vhodná na pečenie. Obsahuje 17% bielkovín, 2,5% kvalitného tuku s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín a 68% sacharidov. V porovnaní s pšenicou obsahuje viac Mg, Ca, K, P, Fe a vitamínov B1, B2, PP a ďalších. Vysoký obsah vlákniny (8,8%) výrazne podporuje trávenie a črevnú peristaltiku. Jej používanie pôsobí veľmi málo na ukladanie tuku v organizme.

Zo zdravotného hľadiska sa špalde pripisujú pozitívne účinky na stimuláciu imunitného systému, cení sa aj ľahká stráviteľnosť (neobsahuje anti-nutritívne substancie) a vhodnosť pri liečení niektorých alergií. Má vysoký obsah vlákniny, sacharidov, vitamínov i minerálov a nízky obsah tuku. Je súčasťou rôznych metabolických diét. Špalde boli prisúdené zaujímavé funkčné vlastnosti, ako napr. efekt znižovania hladiny cholesterolu.
Pre kávičkárov, ktorí uprednostňujú „kávu“ bez kofeínu, je tu ponuka chutnej špaldovej kávy.

Varenie so špaldou

Špaldu používame ako prílohu (náhrada ryže), na prípravu polievok, šalátov a pod. Špaldová múka je veľmi obľúbená na pečenie pre jej orieškovú príchuť.

Celé zrná sa najskôr asi 12 hodín namáčajú v studenej vode. Varí sa 50 až 60 minút do mäkka. Špaldové kernoto vopred namáčať nemusíme a varíme ho maximálne 15 až 20 minút.

Špalda zapekaná s mäsom

200 g uvarenej špaldy, 200 g mletého mäsa, 300 g cibule, 2-3 feferónky, 20 g rajčinového pretlaku, olej, mletá paprika, petržlenová vňať, mäta, soľ, mäsový (zeleninový) vývar, 100 g strúhaného syra

Na malom množstve oleja krátko opražíme mleté mäso. Cibuľu nakrájame na kolieska a rozdelíme na štyri časti. Na olejom potretý pekáč dáme štvrtinu pokrájanej cibule, polovicu uvarenej špaldy, navrstvíme mäsovú zmes, druhú časť cibule, ostatnú špaldu a ukončíme opäť cibuľou. Ostatnú štvrtinu cibule osmažíme na oleji, pridáme rajčinový pretlak a mletú červenú papriku. Zriedime vývarom, pridáme posekanú feferónku, mätu a zalejeme pripravenú zmes. Zapekáme vo vyhriatej rúre. Pred dopečením posypeme strúhaným syrom, necháme roztiecť a vytiahneme z trúby. Podávame ako samostatné jedlo s chlebom, zemiakovou kašou alebo varenými zemiakmi.

Špaldové zemiakové placky

350 g zemiakov, 50 g mrkvy, 80 g hladkej špaldovej múky, 1 vajce, 2-3 väčšie strúčiky cesnaku, 3 lyžice smotany (mlieka), 1,5 lyžičky majoránky, 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate (bazalky), korenie, soľ, 2 cibule, olej, kečup, kyslá smotana, strúhaný syr

Jednu cibuľu nakrájame a usmažíme na oleji. Zemiaky a mrkvu jemne nastrúhame, pridáme vajce, smotanu, rozotretý cesnak, cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať a múku. Dochutíme majoránkou, soľou a vymiešame na hustejšie cesto. Na menšej panvici pražíme placky silné 1 cm s priemerom asi 10 cm. Každý môžeme natrieť lyžicou jemne osolenej kyslej smotany alebo jogurtu. Môžeme podávať samostatne alebo s oblohou zeleniny či zeleninovým šalátom.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 4 rokmi
Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 vzrástol o 0,3 % na 1 613,95 bodu, americký Dow Jones vzrástol o 0,08 % na 18 100,41 bodu a japonský Nikkei si pripísal 0,9 % a dostal sa na 20 841,97 bodu.
pred 7 rokmi
Vynovené Židovské múzeum v centre Viedne sprístupnia od 19. októbra širokej verejnosti.
pred 4 rokmi
Máš nečakané výdavky na opravu auta, zariadenia či spotrebiča v byte a nevieš, kde na to zobrať? Požičanie si v banke stojí čas a peniaze za poskytnutie úveru a ani rodina toľko nemá? Nezúfaj a klikni na pozickomat.sk.
pred 6 rokmi
Amnesty International a Európske centrum pre práva Rómov žiadajú úrady, aby zabezpečili ochranu obyvateľom žijúcich v týchto domoch.
pred 5 rokmi
V kauze vraždy prominentného právnika Ernesta Valka sa objavila nová stopa, ktorá môže políciu posunúť k obvineniu páchateľa.
pred 7 rokmi
Najšportovejšie MINI histórie, homologované do bežnej premávky, sa začne predávať ešte v tomto roku, ale iba v limitovanom počte 2000 exemplárov.
pred 5 rokmi
Toto je skutočný príbeh o bolesti, nebi a zrodení sa do nového života. Bol december 2009, keď Crystal McVeová, 32-ročná matka štyroch detí, prestala dýchať. Bolo to iba deväť minút, no tie jej od základov zmenili život.
pred 7 rokmi
Egypťania písali hieroglyfmi? Caesar povedal „Kocky sú hodené“? Vtáčí zob je jedovatý? Sú veci, o ktorých ste nikdy nepochybovali, ale čo ak je to v skutočnosti inak?

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT