Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 19. októbra 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Medovina patrí k zimnému obdobiu

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 23.01.2011

Medovina je obľúbená hlavne v zimných mesiacoch.
Medovina patrí k zimnému obdobiu
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

Medovina je obľúbená hlavne v zimných mesiacoch. Svoju úctu si získala už na kráľovských dvoroch. Správy pochádzajú už od starých Grékov, Egypťanov až z čias ríše Rímskej. Poznali ju aj keltské, germánske a vikingské kmene, ktoré hojne využívali vlastnosti cukru obsiahnutého v mede na výrobu alkoholického nápoja "Metheglinu."

Dodávala sa do pivníc panstva, na hrady, kláštorom a duchovenstvu až do doby vlády Karla IV., ktorý medovinu v oblasti Českých krajín pomaly nahradil vínom. Postupne bola medovina vytlačená pivom a inými pálenkami. Slovenská medovina je symbolom súdržnosti s prírodou a mala by nás sprevádzať pri vzácnych životným okamihoch. Obsahuje maximálne 15% alkoholu a degustuje sa pri špeciálnych príležitostiach, podáva sa chladená aj horúca.

Na slovensku sa vyrába hlavne Prešporská medovina. Ide o tradičnú medovinu bez aróm a farbív. Celý proces výroby je čisto prírodný, aby sa zachovali vlastnosti medu, bylín a korenín. Vyrába sa prekvasením roztoku včelieho medu, vody a extraktu korenín a bylín.

Medovina obsahuje biologicky cenné látky, ktoré môžu mať zdraviu prospešné účinky. Má antioxidačné účinky, antimikrobiálne, protizápalové, kardioprotektívne či protirakovinové.

Na výrobu domácej medoviny potrebujeme 10 1/2 litra vody, 1 1/2 kg medu, 20 g droždia (kvasníc), kúsok celej škorice, kôra z 1/4 citrónuVodu s medom privedieme do varu a varíme celú hodinu, pri čom sa zbiera pena až kým nieje voda úplne čistá (nádobu v ktorej medovinu varíme, nesmieme nechať znečistiť penou.)

Po prevarení nádobu postavíme do teplej miestnosti, aby sa pomaly ochladila. Do vychladenej medoviny pridáme droždie, škoricu, citrónovú kôru a necháme 8 dní kvasiť. Po 8 dňoch ju precedíme cez plátno a nalejeme do litrových fliaš a dobre uzavrieme korkovými zátkami. Fľaše uložíme do studenej miestnosti. O mesiac nám vznikne chutný nápoj.

Tradičná medovina je vyrobená len z medu, vody a kvasiniek. Chutí a vonia medovo.

Cyser - Apple melomel - Jablková medovina
Je vyrobená s prídavkom jabĺk alebo jablkovej šťavy. Obvyklý spôsob výroby je aplikácia medu do jablkovej šťavy bez prídavku vody. Tento roztok sa následne nechá zakvasiť a ďalej sa pracuje podobne ako s tradičnou medovinou. Výhodou ovocných medovín je fakt, že ovocie je zdrojom veľkého množstva živín, ktoré sú potrebné pre kvasný proces. Jablková medovina by mala mať jablkový charakter s charakteristickou jablkovú chuťou, ale s výraznou vôňou medu.

Melomel - Ovocná medovina
Vyrobená s prídavkom ovocia (okrem jabĺk a hrozna). Ovocie je pridanej buď vo forme šťavy alebo ako nakrájané na kúsky. Ovocná medovina by mala niesť charakter použitého ovocia i medu. Je možné použiť viac druhov ovocia naraz, je však potrebné klásť dôraz na výsledný charakter medoviny, pretože táto kombinácia ovocia sa prejaví následne vo vôni, chuti (ovocie prináša so sebou typické ovocné kyseliny) iv farbe medoviny. Výhodou ovocných medovín je nižšia cena, pretože časť medu je nahradená lacnejšie ovocnou šťavou.

Metheglin - Medovina s korenia resp. bylinami
Patrí k najrozšírenejším druhom medoviny. Charakter týchto medovín samozrejme ovplyvňuje množstvo a druh použitiach bylín a. korenia. Tieto vône a chute niekedy výrazne potláčajú samotnú vôňu a chuť medu i farbu medoviny aj z takejto medoviny musí byť cítiť medová vôňa aj chuť.

U nás na Slovensku je práve predvianočné obdobie časom medoviny. Najčastejšie sa stretneme s tradičnou medovinou, alebo s príchuťou jabĺk, hrozna, čiernych ríbezlí.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 6 rokmi
Kampaň proti bieloruským MS spustil slovenský europoslanec a bývalý hokejový reprezentant Peter Šťastný.
pred 5 rokmi
Japonská značka Infiniti oslávi predstavením koncepčnej štúdie Q30 na autosalóne IAA 2013 vo Frankfurte nad Mohanom jej svetovú premiéru.
pred 6 rokmi
Permanentka na tradičné podujatie, ktoré sa bude konať 3. až 5. júla, sa dá kúpiť už za necelých 48 eur.
pred 7 rokmi
Naše broadwayske krásavice sa vracajú - rovnako temperamentné, stále dokonalé, len už nie tak bezstarostné.
pred 6 rokmi
Režisér Mark Tonderai natočil skôr pôsobivý psychotrailer, ktorému síce do dokonalosti veľa chýba, ale na druhej strane sa nikto pri ňom nebude nudiť.
pred 9 rokmi
Vo filme Doktor od Jezera hrochů sledujeme príbeh slušného, dobrého, ale do dnešného života skoro nepoužiteľného lekára Čeňka Dobeška.
pred 7 rokmi
Nechcel vetou: „Celý svet je divadlo!“, upozorniť na to, že aj jeho život bol len fraškou?
pred 6 rokmi
Chlapec, tiger a more. To sú hlavní hrdinovia neuveriteľného príbehu, ktorý najskôr prevalcoval svet na stránkach knižky a teraz sa to chystá zopakovať filmovou verziou.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT