Hrášok - okrem toho, že je pekný, sladký a slávny, má aj mnoho vlastností prospešných nášmu zdraviu.
Zdroj obrázku: Dreamstime.com/free
Hrášok je milučký už na pohľad. Malá milá guľôčka peknej zelenej farby. Okrem toho je aj veľmi chutný, mladý hrášok je náramne sladký. A je aj slávny, veď účinkuje aj v známej rozprávke Princezná na hrášku. Ale okrem toho, že je pekný, sladký a slávny, má aj mnoho vlastností prospešných nášmu zdraviu.
“Pravidelné konzumovanie hrášku vám pomôže aj esteticky.
„
Zelený hrášok patrí medzi naše najhodnotnejšie potraviny. Posilňuje kosti a chráni pred slepotou, taktiež by ste ho mali jesť, ak máte problémy s vysokým krvným tlakom alebo chronickým ochorením obličiek. Na tieto ochorenia je dobré jesť ho po celý rok. Keďže naša klíma nedovoľuje mať čerstvý hrášok po celý rok, využite jeho sezónu čo najlepšie. V zime sa musíte uspokojiť s mrazeným hráškom. Hrášok obsahuje bielkovinu, ktorá pomáha udržiavať hodnoty krvného tlaku v norme a zmierňuje obličkové problémy.
Stav
V podstate takmer každá zelenina i ovocie sú najzdravšie v surovom stave, napríklad okrem mladej fazuľky. Nedozreté semená a strúčiky hrášku obsahujú 75% vody, 13 percent sacharidov, 6% rastlinných bielkovín a 6% vlákniny. Zelené guľôčky fungujú ako prírodné anabolikum – podporujú rast svalov, posilňujú nervy a sú skvelým zdrojom energie.
V 100 gramoch hrášku sa nachádza takmer 1g minerálov a stopových prvkov – draslík, fosfor, síra, horčík, vápnik, železo a zinok.
Energetická hodnota 100 g hrášku, myslíme tým vylúpané semiačka – je 340 kJ. Mladý hrášok je okrem toho výborným zdrojom vitamínu C, E a K a vitamínov skupiny B, najmä kyseliny listovej, ktorá je veľmi potrebná pre budúce mamičky. Dvestogramová porcia hrášku obsahuje až 60mg vitamínu C.
V hrášku sa nachádza aj luteín, ktorý chráni oči pred sivým zákalom a slepotou spôsobenou degeneráciou žltej škvrny v centre sietnice, ktorá zabezpečuje centrálne videnie a umožňuje rozoznávať jemné detaily.
Pravidelné konzumovanie hrášku vám pomôže aj esteticky. Hrášok blahodarne pôsobí proti vráskam, proti lámavosti nechtov a vlasy budú lesklé a zdravé.
Priateľstvo s mrkvou
Už na pohľad tieto dve potraviny k sebe pristanú, hrášok je krásne zelený a mrkva žiarivo červená. Kombinácia týchto dvoch priateľov na tanieri je nádherná na pohľad Ale nielen to.
Hrášok si aj po tepelnej úprave zachováva svoje dobré vlastnosti, tak ako aj mladá mrkva. Dopĺňajú sa nielen chuťovo, ale aj zdravotne. Vitamín E z hrášku a betakarotén z mrkvy sa navzájom podporujú a zosilňujú svoj antioxidačný účinok. Mrkva zlepšuje trávenie hrášku, ktorý má vysoký obsah vlákniny a zmierňuje nadúvanie. Môžete si vytvoriť hráškovo-mrkvovú prílohu, keď hrášok i mrkvu podusíte krátko na masle, ochutíte bylinkami a ak to posypete strúhaným syrom, máte samostatné zdravé jedlo.
Hrášok i mrkva sa hodia to všetkých zeleninových polievok, ryžových či zemiakových jedál, omeliet a čerstvých šalátov. Môžu vystupovať spolu, ale aj samostatne. Veľmi obľúbená polievka je hráškový krém či hrachová kaša. Z uvareného a roztlačeného hrášku si môžete pripraviť chutnú nátierku na celozrnný chlieb a máte úžasne zdravé raňajky či olovrant.
Cukrový hrach
Strúčiky cukrového hrachu sa na rozdiel od mladého hrachu jedia celé. Majú sladkú, jemnú chuť a drobné zrnká, pevne uchytené na obale.
Tip na prípravu cukrového hrachu:
Zo strúčikov poodštipujte končeky a krátko ich sparte alebo opražte na troche tuku. Teplé výborne chutia ako príloha k mäsu, vychladnuté môžete primiešať do šalátov. Dobre sa kombinujú so špargľou a s karotkou.