Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 25. mája 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Makrobiotiká

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 23.08.2010

Makrobiotická diéta je trochu odlišná od obvyklých diét. Má svojich priaznivcov a mala by mať pozitívny vplyv na naše fyzické a psychické zdravie. Čo to teda je?
Makrobiotiká
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Makrobiotika nie je iba o stravovaní, ale je to celkový filozofický smer, podľa ktorého je psychický aj fyzický stav človeka ovplyvnený tým, akým spôsobom prijíma svet, kam patrí aj potrava. Podľa makrobiotických predstáv neexistuje žiadna choroba, ktorá by sa nedala vyliečiť zodpovedajúcou prírodnou stravou. Nie je to síce dodnes potvrdené, ale priaznivý vplyv makrobiotickej stravy na človeka bol preukázaný. Napríklad pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva a údajne si dokáže poradiť aj s lupienkou a alergiami.

V makrobiotickej strave majú prednosť obilniny, zelenina, sójové produkty, jedlá zo strukovín, ovocia a najmä polievky.

Energia JIN a JANG

Makrobiotika rozdeľuje potraviny do energetických skupín podľa toho, že niektoré potraviny zohrievajú, spevňujú a sťahujú bunky nášho tela – tie patria do skupiny jang. Potom sú neutrálne potraviny a nakoniec tie, ktoré ochladzujú, rozťahujú a uvoľňujú bunky a patria do skupiny potravín jin. Každá potravina má v podstate obe skupiny v sebe, ale vždy jedna z nich prevažuje. V ideálnom prípade by organizmus mal dostávať potraviny, ktoré ho udržia v rovnováhe, teda neutrálne, lenže my ho skôr preťažujeme. Napríklad často si dávame na obed steak. Toto jedlo patrí do skupiny jang a ako dezert si dáme krémový zákusok so šľahačkou, čo je zasa extrémny jin. Zdalo by sa to v poriadku, veď najskôr ste sa zahriali, potom ochladili. Lenže váš organizmus šiel z extrému do extrému a práve toto spôsobilo jeho preťaženie.

Preferované potraviny

I keď názov makrobiotika znie možno trochu desivo, nemusíte sa ničoho obávať. Tento spôsob stravovania preferuje potraviny, ktoré môžete mať z domácich zdrojov, teda žiadne dovážané špeciality, ktoré obsahujú ktovie čo. Uprednostňuje teda ovocie, zeleninu, strukoviny a obilniny, teda všetko, čo nájdete doma na záhradke a ak nemáte tú možnosť, týmito domácimi produktmi sú už bohato zásobené aj naše obchody. Je to argumentované tým, že by sme mali jesť to, čo sa urobí v našom klimatickom pásme. Teda keď sme sa nenarodili ako černoch v Afrike, prečo by sme sa mali ako on stravovať? To že v dnešnej dobe nie je problém tie ktoré potraviny doviezť ešte neznamená, že naše telo ich skutočne potrebuje. Zoberme si južné ovocie. Je plné šťavy a šťavnatej dužiny práve za tým účelom, pretože ľudia v tom klimatickom pásme, kde sa urodí, potrebujú ochladiť. Taktiež makrobiotika odmieta jesť v zime dovážané jablká, pretože si ich môžete pokojne nasušiť z domácich zdrojov a v zime konzumovať v takomto stave.

Rozmanitosť

Zdá sa vám, že podľa vymenovaných potravín je makrobiotický jedálniček chudobný? Uvedomte si, že vylúčením rôznych chemických potravín s vysokým obsahom cholesterolu, nevhodných sacharidov a nasýtených tukov nesmierne odľahčíte svoj organizmus.

Makrobiotika dovoľuje využiť všetko, čo dom dá. I keď čo sa týka spotreby mäsa, je opatrná ako všetky zdravé spôsoby stravovania. Uprednostňuje ryby a hydinu, vylučuje mlieko, čo je vhodné pre alergikov na mlieko a obmedzuje vajíčka. Ale to všetko je individuálne. V makrobiotickej strave majú prednosť obilniny, zelenina, sójové produkty, jedlá zo strukovín, ovocia a najmä polievky. Keď sa na to bližšie pozriete, je to vlastne stravovanie našich prarodičov a starých rodičov. A nebolo zriedkavosťou, že sa títo ľudia dožívali vysokého veku. Samozrejme, určite to nebolo iba stravou, ale mala na to iste veľký vplyv. Odporúča sa jesť potraviny v čo najprirodzenejšom stave, obilniny v nelúpanom stave a podobne.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Snoop Dogg nahráva svoju dvanástu štúdiovku s producentom Diplom, ktorý v minulosti spolupracoval s interpretmi ako napríklad Usher.
pred 7 rokmi
Cena Centrope oceňuje osobnosti, ktoré dosiahli výnimočné výsledky v cezhraničných regiónoch krajín strednej Európy.
pred 6 rokmi
Japonská automobilka Toyota oficiálne predstaví o dva týždeň na Tokyo Motor Show koncepčnú štúdiu dopravného prostriedku budúcnosti.
pred 4 rokmi
Bardejovské kúpele navštívilo v roku 2014 spolu 22 246 osôb, čo bolo o 12,94 % viac ako rok predtým. Zvýšil sa aj počet prenocovaní na 223 619, čo predstavovalo medziročný nárast o 10,59 %.
pred 7 rokmi
Martin Ilavský do televízie prichádza z postu generálneho riaditeľa Slovenskej Grafie, ktorá patrí do skupiny Grafobal Group Ivana Kmotríka. Vo vedení TA3 oddnes vymenil Michala Gučíka.
pred 6 rokmi
Taliansky najvyšší súd vo štvrtok odmietol odvolanie bývalého premiéra Silvia Berlusconiho a potvrdil jeho minuloročný trest odňatia slobody za daňové úniky.
pred 7 rokmi
Írsky spevák Ronan Keating vydáva po viac ako šiestich rokoch od posledného regulárneho albumu Bring You Home ďalší radový štúdiový sólový album Fires.
pred 6 rokmi
Inferno sa odohráva v talianskej Florencii, ktorá Brownovi ukázala doslova všetky svoje tajomstvá, ako sám tvrdí. Z knihy by chcel aj film, dostal prirodzene aj ponuky a starosta Florencie je týmto nápadom nadšený.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT