Keď sa povie ryža, obyčajne to v nás evokuje asociácie spojené s Ázijským kontinentom a ich chutným jedálničkom.
Zdroj obrázku: TS Server.sk
Ryža na mnohorako I
Keď sa povie ryža, obyčajne to v nás evokuje asociácie spojené s Ázijským kontinentom a ich chutným jedálničkom. Ryža sa aj v našich zemepisných šírkach udomácnila natoľko, že mnohí z nás si už dnes len ťažko predstavia svoj jedálny lístok bez tejto vzácnej a chutnej suroviny. O ryži a jej spracovaní by sme vám v dnešnom mini seriáli chceli prezradiť viac.
Ryža siata (lat. Oryza sativa L., 1753) je bylina z rodu ryža, čeľade lipnicovitých, pôvodom z tropickej a subtropickej juhovýchodnej Ázie, kde rastie v barinách. Jej kultúrne odrody patria k najdôležitejším obilninám sveta.
Dnes poznáme vyše 10 000 kultivarov ryže siatej. Horské kultivary pestované na terasovitých políčkach (až do výšky 2700 m n.m.) sú menej náročné na pestovanie, menej výnosné, ale chutnejšie. Barinné kultivary poskytujú vyššie úrody, ale sú náročnejšie na pestovanie.
Je to jednoročná bylina, dorastajúca do výšky 1–1,8 m, výnimočne aj viac, s dlhými tenkými listami dlhými 50–100 cm a širokými 2–2,5 cm. Steblá sa hore rozvetvujú do kvetenstva (metliny) s celkovou dĺžkou 30–50 cm, tvoreného sústavou drobných, krátko stopkatých jednokvetných kláskov. Každý klások má dve malé plevy, dve veľké článkovito vzduté, kožovité, plevice, vrchný semenník s dvomi bliznami a šiestimi tyčinkami. Plody sú zrná (obilky) 5–12 mm dlhé a 2–3 mm v priemere. Po opelení a dozretí semenníkov na obilky sa pôvodne vzpriamená metlina vlastnou váhou ohne.
Neolúpané zrno ryže siatej obsahuje 12 % vody, 10 % bielkovín, 2 % tuku, 62 % škrobu, 10 % celulózy a vitamíny radu B. Ryža je základnou potravinou pre vyše polovicu ľudstva. Okolo 90 % ryže sa vyrobí v Ázii. Pri pestovaní ryže je stále vysoký podiel ľudskej práce, pretože sa sadí spravidla ručne.
Medzi ryžami siatymi veľkozrnnými sú kultivary, ktorých zrná sú obzvlášť bohaté na škrob a cukor a pri varení sa rozvárajú na kašu. Z nich sa vyrába alkohol (saké, arak), lepidlá a japonské ryžové koláčiky. Z ryžovej slamy sa pletú rohože a podobné výrobky. Sklovité kultivary pri varení napúčajú, vyrába sa z nich múka, škrob a klíčkový olej. Z ich slamy sa vyrába tenký, cigaretový papier.
Prvé pokusy s pestovaním ryže na Slovensku sa uskutočnili v 18. storočí za Márie Terézie. Neskôr sa pokusne pestovala v roku 1948 na juhozápadnom Slovensku v Kolárove a na východnom Slovensku, v roku 1956 bolo vysiatych 15 ha. Ukázalo sa, že Slovensko nemá vhodné podnebie na pestovanie ryže.