Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 19. júna 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Jablko a škorica neodmysliteľne patria k Vianociam

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 12.12.2010

S Vianocami sa už od začiatku ich uctievania spája jablko.
Jablko a škorica neodmysliteľne patria k Vianociam
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

S Vianocami sa už od začiatku ich uctievania spája jablko. Je spomínané už pri vyhnaní z raja, práve toto ovocie bolo na začiatku nášho stvorenia. Možno nepoznáme tieto príhody, avšak aj my máme rôzne rituály, ktoré súvisia s týmto kultovým ovocím. Na Štedrý večer rozkrojíme jabĺčko a čakáme, že práve naše bude krásne, zdravé a čisté. Dúfame, že nám prinesie zdravie a šťastie po celý nasledujúci rok. Jednoducho tomu veríme.

Jablko zo stromu poznania. Hovorí sa, že z jablka odtrhnutého zo stromu poznania vyrástli stromy, ktoré rozkvitajú iba raz do roka, presne o pol noci na Štedrý deň. V priebehu jednej hodiny vyrašia na holých vetvách púčiky, rozvijú sa do kvetov a stromy začnú rodiť sladké ovocie. Pokiaľ sa niekomu pošťastí a prizerá sa tomuto zázraku, dožije sa v zdraví a spokojností sto rokov. Keď si odnesie rozkvitnutú vetvičku, žiadne srdce mu neodolá. Ak si zahryzne do jablka, bude čítať v knihe osudov všetkých tajomstiev zeme, neba a mora, ale nikdy nespozná ľudské šťastie.

Mnohé vianočné recepty pozostávajú práve z jabĺk, pretože je pre našu oblasť charakteristické. Jablko je zdravé a chutné a rastie takmer všade. Do koláča je vhodné, existujú rôzne odrody s rôznou chuťou, kyslé aj sladké, zelené aj červené.

Jablčníkový sen
4 šálky pokrájaných jabĺk, 1 šálka hnedého cukru, margarín, 1 šálka ovsených vločiek, 2 lyžice celozrnnej múky, škorica
Jablká zmiešame s hnedým cukrom a vložíme do margarínom vymastenej ohňovzdornej misy. V inej mise zmiešame ovsené vločky, celozrnnú múku, škoricu a nasypeme na jablká. Navrch naukladáme kúsky margarínu a pečieme v rúre, kým jablká nezmäknú a vločky nebudú voňať

K Vianociam patrí vôňa škorice. Vytvára atmosféru, bez nej si nevieme predstaviť medovníky, punč a vianočné pečivo. Spolu s vanilkou v nás vždy evokuje vôňu domova a Vianoc. Pôvod škorice treba hľadať v Indii. Kultové korenie zdobí naše príbytky už 4000 rokov a okrem toho, že jedlu dodáva špecifickú chuť, má aj priaznivé účinky na naše zdravie a považuje sa za afrodiziakum. V Číne ju vyvažovali zlatom, tak isto zohrávala úlohu v Egyptskej mágii. Používala sa pri rôznych rituáloch a balzamovaní. Je očistou pre dušu, človeka sprevádzala nielen počas života, ale aj po smrti – na zemi aj v nebi.

V arabských krajinách sa využívala na tlmenie bolesti, jej vôňa sprevádzala rôzne obrady.

Pálenie škorice, alebo jej pridávanie do jedál a do vín, poznali aj v starom Ríme. Marco Polo sa s ňou stretol na Cejlóne a do Európy sa dostala vďaka Benátčanom, ktorí mali monopol na obchod s týmto vzácnym korením. Postupne sa toto špecificky voňajúce korenie rozšírilo po celej zemi.

Liečivé účinky škorice
Podporuje trávenie a prinavracia chuť do jedla, pomáha proti nadúvaniu, rannej nevoľnosti v tehotenstve, proti hnačke. Môžeme ju pridávať do čajov, znižuje horúčku, má dezinfekčné účinky a pripravujú sa z nej rôzne masti a krémy. Ak nás trápi zápal ďasien, kloktanie škorice nám môže pomôcť. Najzdravšia je Cejlónska škorica, pretože sa považuje za pravú a obsahuje silnejšie látky ako škorica čínska. Vyrábajú sa z nej rôzne silice a tinktúry.

Jablčno škoricová vianočná štrúdla
cesto: 300 g hladkej múky, 50 g celozrnnej múky, 1/8 l mlieka, 1 vajce, 2 lyžica oleja, štipka soli
náplň: 1 kg strúhaných jabĺk, cukor, mletá škorica, vanilkový cukor, asi tri vrchovaté lyžice strúhanky

Prísady spracujeme na cesto, zabalíme do obrúska a dáme na pol hodinu do chladu. Cesto jemne prepracujeme a vyťahujeme na pomúčenom stole. Ak sa nám zdá príprava ťahanej štrúdle komplikovaná, môžeme si cesto vyvaľkať na doske. Na pripravené cesto ukladáme jablká, posypeme ich škoricou a cukrom, strúhankou a zavinieme. Hotový závin potrieme maslom a pečieme v stredne vyhriatej rúre do chrumkava. Ak si nie sme isté, či je štrúdla hotová, iste ju prezradí vôňa.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 4 rokmi
Kúpele Luhačovice navštívilo v roku 2014 viac ako 33 tisíc klientov, čo znamená medziročný nárast približne o 10%. Výrazným spôsobom k tomu prispel ALEXANDRIA **** Spa & Wellness hotel, kde kúpele zaznamenali medziročný nárast o 1100 hostí.
pred 6 rokmi
Režisér najprv ponuku producentov 24. bondovky odmietol pre záväzky v divadle.
pred 15 rokmi
Kozmetickou zmenou prednej fazóny vlajková loď automobilky Alfa Romeo umne zamaskovala svoj vek a získala tak väčšiu vážnosť.
pred 6 rokmi
Koncertná bomba. Tak sa dá nazvať vystúpenie skupiny Para v preplnenom Ateliéri Babylon v Bratislave. Fanúšikovia spievali, tancovali a svojich miláčikov nechceli pustiť z pódia.
pred 7 rokmi
Krásna, rafinovaná a krutá. Vdova cisárovná Cch’-si bola vzorom "dračej dámy". Z bezvýznamného prostredia sa vypracovala na skutočnú vládkyňu Číny.
pred 4 rokmi
Sú ľudia, ktorí všetko okolo seba menia na popol.
pred 3 rokmi
Nielen švédske duo však prekvapuje novinkami...
pred 7 rokmi
Prejav Michelle Obamovej pred účastníkmi federálneho zjazdu Demokratickej strany bol emotívne ladený.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT