Hrášok je známy nielen ako zelenina, ale dostal sa aj do rozprávok. Ale nás zaujíma skôr po tej výživovej stránke.
Zdroj obrázku: SXC/free
Hrášok je veľmi zdravý pre všetkých. Nemal by chýbať najmä v jedálničku športovcov, detí a budúcich mamičiek. Je veľmi dôležitý najmä pre vegetariánov, pretože obsahom bielkovín nahrádza mäso.
Denná dávka vitamínu C sa nachádza cca v 1 hrnčeka zeleného hrášku. V tejto dávke nájdete tiež 10% beta-karoténu a 8% dennej dávky železa. Okrem toho je výborným zdrojom bielkovín a vlákniny. Obsahuje dôležitý draslík. Ďalej je vynikajúcim zdrojom vitamínov E, K, C a skupiny vitamínov B, kyseliny listovej a pre ľudí so srdcovo-cievnym ochorením. Vďaka vysokému obsahu vlákniny podporuje trávenie a zbavuje telo jedovatých látok a znižuje hladinu cholesterolu. Obsahuje stopové prvky
fosfor,
kremík,
mangán,
horčík,
draslík,
železo a
zinok, ktorý spolu s vitamínom E zvyšuje pružnosť pokožky a pevnosť vlasov a nechtov.
“Častá a pravidelná konzumácia tejto zeleniny pomáha udržať hodnoty krvného tlaku v norme a zmierňovať obličkové problémy.
„
Hrášok je sezónna strukovina a preto iba krátky čas môžete konzumovať čerstvý hrášok. Ale toto obdobie stojí za to. Hrášok je vynikajúca pochutina, je to sladká maškrta, takže by naozaj nemal byť problém s jeho konzumáciou. Avšak môžete si ho uložiť do mrazničky a používať po celý rok. Odporúčame pred zmrazením trošku obvariť, ale nie je to nutné. Takýto hrášok môžete používať do rôznych šalátov, do polievok, pod mäso.
Nákup a rady
Nie každý má možnosť pestovať hrášok doma, i keď takto je to najideálnejšie. Preto pri nákupoch vyberajte len šťavnaté, lesklé a krehké struky bez škvŕn. Skladujte ho v chladničke, nevylúskaný vydrží maximálne 2 dni. Na udržanie farby pri varení sa zvykne dať do vody štipka soli. Kúpený mrazený hrášok pridávajte do jedla 10 minút pred koncom varu alebo tesne pri dokončení receptu. Sterilizovaný hrášok v náleve má vyšší obsah sodíka ako mrazený, preto pri príprave jedla šetrite soľou.
Recepty
Polievka
Hrášková polievka môže mať dve podoby – klasická a rozmixovaná. Do tej klasickej sa zvykne okrem hrášku pridávať aj rôzna iná zelenina – mrkva, petržlen, kaleráb, zemiaky. Je to teda taká klasická zeleninová jarná či letná polievka. Netreba ju ani zahusťovať, sú top zbytočné kalórie. V druhom prípade inú zeleninu nepridávame a polievku pri dokončovaní a záverečnom dochucovaní rozmixujeme na hráškový krém.
Hrachová kaša
Pripravuje sa zo sušeného hrachu. Uvarí sa, dochutí a rozmixuje. Obyčajne sa konzumuje s chlebom, údeným mäsom alebo opečenou klobáskou.
Humus
Rozmixujte v mixéri rovnaký pomer zeleného hrášku a cícera, pridajte sezamovú pastu, cesnak, petržlen a citrónová šťava s olivovým olejom. Dochuťte soľou a podávajte s bagetkou.
Šalát
Hrášok sa môže pridaj do všetkých zeleninových, syrových či mäsových šalátov, ale aj ako samostatný. Povarte ho cca 2 minúty, sceďte, vychlaďte. Pridajte nasekanú čerstvú mätu, pažítku a dressing z citrónovej šťavy a olivového oleja. Môžete posypať strúhaným syrom.
Omeleta na raňajky
Zo šiestich vajec, jarnej cibuľky, drobných mätových lístkov, pažítky, hrášku, kozieho syra a olivového oleja pripravte omeletu. Na olivový olej dajte najskôr cibuľku, potom hrášok a mätu. Potom prilejte rozšľahané vajíčka, osoľte. Po cca 6 minútach posypte kozím syrom a dajte na 10 minút zapiecť do trúby.