Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 22. októbra 2020, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Fast food verzus slow food

Zdroj: © Server.sk, redaktor: len, pridané: 04.06.2012

Zmeňme svoj životný štýl, stravovacie návyky a naučme ich aj deťom. Organizmus nám iste dá pocítiť, že sme urobili správne rozhodnutie. Nikdy nie je neskoro.
Fast food verzus slow food
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Takmer každý človek aspoň raz za život navštívi rýchle občerstvenie. Na tom nie je nič zlé, pokiaľ naše návštevy týchto zariadení nie sú pravidelné. Pravdou však je, že existujú ľudia, ktorí sa ináč, ako formou fast foodov ani nestravujú. Že tak škodia vlastnému organizmu si hádam ani neuvedomujú. Alebo im chutí až natoľko, že sú ochotní zaplatiť tak vysokú daň, akou je zdravie či život? Ťažko povedať, čo ľudí vedie k takémuto spôsobu života. Málo času? Peňazí? Flegmatickosť či nezodpovednosť? Pritom mnohí z nich trpia najrôznejšími chorobami a často o nich ani nevedia či nechcú vedieť. Začne sa to únavou, a pokračuje zvýšeným krvným tlakom, obezitou, cukrovkou a končí chronickými tráviacimi ťažkosťami a onkologickými ochoreniami.

Fenomén fast food

I keď toto slovo určite netreba bližšie špecifikovať, všeobecná definícia hovorí, že rýchle občerstvenie je okrem rýchlosti podávania a dostupnosti aj lacné a človeka zasýti. Tieto formy občerstvení sú veľmi populárne hlavne v Spojených štátoch, kde vznikli, ale v súčasnosti ich už nájdeme po celom svete. Ich „výhodou“ je, že objednané „jedlo“ máte hotové ihneď, prípadne do niekoľkých minút. Preto sa fast foody nachádzajú najmä tam, kde ľudia väčšinou vyhladnú – nákupné a zábavné centrá, čerpacie stanice či centrá miest. Po konzumácii jedla z rýchleho občerstvenia ste naozaj rýchlo zasýtení a spokojne môžete pokračovať v zabávaní, nakupovaní a oddychu. Veď aký je to len pôžitok, keď nemusíte stáť doma hodiny v kuchyni za sporákom. Mnohí však zabúdajú na to, že doma viete, čo varíte, z akých surovín, ako dlho a podobne.

Nie je jedlo ako jedlo

Sami Američania nazývajú jedlá rýchleho občerstvenia junk food, čo v preklade znamená odpadová strava. Ide o narýchlo uvarené a upečené mäso, ktoré niekoľko hodín pláva v mastnej šťave. To spolu s hranolčekmi neskôr putuje do obložených žemlí spolu so syrom a rôznymi druhmi zeleniny a omáčok. Jedlo vyzerá vďaka farbivám a iným prídavným látkam lákavo a príťažlivo nielen pre náš žalúdok, ale najmä pre naše zmysly. Vďaka stabilizátorom a konzervantom toto jedlo aj dlho vydrží a pritom vyzerá zdravo a sviežo. O kvalite však nemôže byť ani reči. Takéto jedlo a navyše rýchlo skonzumované v skutočnosti neprináša žiaden kulinársky zážitok, ale naopak. Priberáme, zle nám trávi, bolí nás žalúdok, sme unavení, bez energie.

Katastrofou je, ak sa formou fast foodov stravujú deti.

Tie pre svoj optimálny vývin potrebujú živiny a vitamíny, nie nezdravé a energeticky prázdne jedlá, ktoré nájdeme vo fast foodoch. Deti využívajúce rýchle občerstvenie sú potom obézne, pomalé a často choré. Nepodávajú potrebné výkony ani v škole. Ich telá sa tak stávajú zásobárňou tukov, solí a toxínov. Povedzme si na rovinu, naozaj chceme mať takéto deti? Len preto, aby sme ušetrili čas, dlhšie si pospali či posedeli pred televízorom? Prečo do prípravy jedla nezapojíme aj deti? Nechajme ich, nech si sami vyrobia pestrý ovocný či zeleninový šalát. Okrem zasýtenia sa aj zabavia a naučia niečo nové, čo využijú v budúcnosti. Porozprávajme im, aké vitamíny sa v tej ktorej zelenine nachádzajú, aj my si tak rozšírime obzory. Nikdy nie je na škosu vedieť, čo putuje do nášho organizmu.

Fenomén slow food

Opakom fast foodu je slow food (z ang. pomalé jedlo), pojem ešte stále neznámy. Vďaka mnohým nadšencom sa však aj tento fenomén pomaly stáva životným štýlom.

Slow food je celosvetová organizácia, ktorá spája milovníkov dobrého jedla. Samozrejme, zdravého a z vyberaných kvalitných surovín, vypestovaných v súlade so zákonmi prírody, neškodiac pritom životnému prostrediu ani ľuďom samotným. Hnutie prívržencov pomalého jedenia vzniklo v 80. rokoch v Taliansku ako odpoveď na mohutne sa rozmáhajúci fast food. Zakladajúcim členom je Carlo Petrini, ktorý verejne vystúpil v rámci kampane proti najznámejšej sieti rýchlych občerstvení. Udialo sa tak pri príležitosti otvorenia fast foodu v Ríme pri známych Španielskych schodoch.

Ľudia vyznávajúci slow food - pomalé jedenie žijú po celom svete, oficiálne zastúpenie majú v 150 krajinách. Medzi nimi nájdete aj najslávnejších šéfkuchárov a majiteľov najluxusnejších reštaurácií. Priaznivcami tohto štýlu sa stávajú aj lekári či odborníci na výživu, ktorí tvrdia, že pomalé jedenie je zdravšie. A potvrdzujú to aj uskutočnené výskumy. Ľudia, ktorí jedia pomaly sú nielenže zdravší, lebo im dobre trávi, navyše však nepriberú, lebo strava sa do ich žalúdka dostáva pomaly. Je rozdiel v tom, či jedlo do seba doslova nahádžete alebo si ho vychutnáte. A práve to je mottom slow food – jesť a vychutnať. Hovorí sa, že každé sústo by sme mali v ústach najskôr 15-30-krát požuť, až potom prehltnúť. A teraz s pravdou von: naozaj to robíme? Zrejme len málokto si takto v kľude vychutná jedlo. Náhlime sa späť do práce, na stretnutia, po deti...

Žijeme v rýchlej dobe, kde pomalosť nemá miesto. Stále sa niekam náhlime a nič si poriadne nevychutnáme. Skúsme to aspoň s jedlom, ak nie každý deň, aspoň niekoľkokrát do týždňa a cez víkend – jesť zdravo, pomalšie, zmysluplnejšie. Zmeňme svoj životný štýl, stravovacie návyky a naučme ich aj deťom. Organizmus nám iste dá pocítiť, že sme urobili správne rozhodnutie. Nikdy nie je neskoro.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 4 rokmi
Keď sa hrdinovia z kníh hororového spisovateľa dostanú na svet, začína sa peklo.
pred 6 rokmi
Palestínčania v súvislosti s pokračujúcou izraelskou ofenzívou na území evidujú 208 obetí na životoch.
pred 8 rokmi
Film mal byť spoločným projektom Wendersa a Bauschovej, ale vďaka jej nečakanej smrti vznikol „in memoriam“ a zachytáva jej kľúčové diela a spomienky jej najbližších spolupracovníkov.
pred 8 rokmi
OTP banka prináša klientom kampaň v rámci systému úrokových bonusov pre spotrebné úvery a úvery na bývanie.
pred 8 rokmi
V piatok o tom informoval hovorca cyperskej vlády Stefanos Stefanou
pred 8 rokmi
Podľa zdroja portálu Topky.sk si rodina neželala, aby o tom niekto hovoril. Utajený bol aj jeho pohreb, ktorý sa vraj konal 30. októbra v bratislavskom Slávičom údolí.
pred 6 rokmi
Všetkých milovníkov potápania, vodného sveta, fotografie či filmu a cestovania pozývame na SCUBACAM – 3. ročník medzinárodného festivalu fotografie a filmu z vodného prostredia.
pred 8 rokmi
Výskumníci z University of California v Berkeley spoločne s výrobcom fotoaparátov Nikon COOLPIX odhalili vzorec, ktorý vašich priateľov na Facebooku núti pod fotkami stlačiť „Like“!

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT