Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 23. apríla 2021, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Fast food verzus slow food

Zdroj: © Server.sk, redaktor: len, pridané: 04.06.2012

Zmeňme svoj životný štýl, stravovacie návyky a naučme ich aj deťom. Organizmus nám iste dá pocítiť, že sme urobili správne rozhodnutie. Nikdy nie je neskoro.
Fast food verzus slow food
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Takmer každý človek aspoň raz za život navštívi rýchle občerstvenie. Na tom nie je nič zlé, pokiaľ naše návštevy týchto zariadení nie sú pravidelné. Pravdou však je, že existujú ľudia, ktorí sa ináč, ako formou fast foodov ani nestravujú. Že tak škodia vlastnému organizmu si hádam ani neuvedomujú. Alebo im chutí až natoľko, že sú ochotní zaplatiť tak vysokú daň, akou je zdravie či život? Ťažko povedať, čo ľudí vedie k takémuto spôsobu života. Málo času? Peňazí? Flegmatickosť či nezodpovednosť? Pritom mnohí z nich trpia najrôznejšími chorobami a často o nich ani nevedia či nechcú vedieť. Začne sa to únavou, a pokračuje zvýšeným krvným tlakom, obezitou, cukrovkou a končí chronickými tráviacimi ťažkosťami a onkologickými ochoreniami.

Fenomén fast food

I keď toto slovo určite netreba bližšie špecifikovať, všeobecná definícia hovorí, že rýchle občerstvenie je okrem rýchlosti podávania a dostupnosti aj lacné a človeka zasýti. Tieto formy občerstvení sú veľmi populárne hlavne v Spojených štátoch, kde vznikli, ale v súčasnosti ich už nájdeme po celom svete. Ich „výhodou“ je, že objednané „jedlo“ máte hotové ihneď, prípadne do niekoľkých minút. Preto sa fast foody nachádzajú najmä tam, kde ľudia väčšinou vyhladnú – nákupné a zábavné centrá, čerpacie stanice či centrá miest. Po konzumácii jedla z rýchleho občerstvenia ste naozaj rýchlo zasýtení a spokojne môžete pokračovať v zabávaní, nakupovaní a oddychu. Veď aký je to len pôžitok, keď nemusíte stáť doma hodiny v kuchyni za sporákom. Mnohí však zabúdajú na to, že doma viete, čo varíte, z akých surovín, ako dlho a podobne.

Nie je jedlo ako jedlo

Sami Američania nazývajú jedlá rýchleho občerstvenia junk food, čo v preklade znamená odpadová strava. Ide o narýchlo uvarené a upečené mäso, ktoré niekoľko hodín pláva v mastnej šťave. To spolu s hranolčekmi neskôr putuje do obložených žemlí spolu so syrom a rôznymi druhmi zeleniny a omáčok. Jedlo vyzerá vďaka farbivám a iným prídavným látkam lákavo a príťažlivo nielen pre náš žalúdok, ale najmä pre naše zmysly. Vďaka stabilizátorom a konzervantom toto jedlo aj dlho vydrží a pritom vyzerá zdravo a sviežo. O kvalite však nemôže byť ani reči. Takéto jedlo a navyše rýchlo skonzumované v skutočnosti neprináša žiaden kulinársky zážitok, ale naopak. Priberáme, zle nám trávi, bolí nás žalúdok, sme unavení, bez energie.

Katastrofou je, ak sa formou fast foodov stravujú deti.

Tie pre svoj optimálny vývin potrebujú živiny a vitamíny, nie nezdravé a energeticky prázdne jedlá, ktoré nájdeme vo fast foodoch. Deti využívajúce rýchle občerstvenie sú potom obézne, pomalé a často choré. Nepodávajú potrebné výkony ani v škole. Ich telá sa tak stávajú zásobárňou tukov, solí a toxínov. Povedzme si na rovinu, naozaj chceme mať takéto deti? Len preto, aby sme ušetrili čas, dlhšie si pospali či posedeli pred televízorom? Prečo do prípravy jedla nezapojíme aj deti? Nechajme ich, nech si sami vyrobia pestrý ovocný či zeleninový šalát. Okrem zasýtenia sa aj zabavia a naučia niečo nové, čo využijú v budúcnosti. Porozprávajme im, aké vitamíny sa v tej ktorej zelenine nachádzajú, aj my si tak rozšírime obzory. Nikdy nie je na škosu vedieť, čo putuje do nášho organizmu.

Fenomén slow food

Opakom fast foodu je slow food (z ang. pomalé jedlo), pojem ešte stále neznámy. Vďaka mnohým nadšencom sa však aj tento fenomén pomaly stáva životným štýlom.

Slow food je celosvetová organizácia, ktorá spája milovníkov dobrého jedla. Samozrejme, zdravého a z vyberaných kvalitných surovín, vypestovaných v súlade so zákonmi prírody, neškodiac pritom životnému prostrediu ani ľuďom samotným. Hnutie prívržencov pomalého jedenia vzniklo v 80. rokoch v Taliansku ako odpoveď na mohutne sa rozmáhajúci fast food. Zakladajúcim členom je Carlo Petrini, ktorý verejne vystúpil v rámci kampane proti najznámejšej sieti rýchlych občerstvení. Udialo sa tak pri príležitosti otvorenia fast foodu v Ríme pri známych Španielskych schodoch.

Ľudia vyznávajúci slow food - pomalé jedenie žijú po celom svete, oficiálne zastúpenie majú v 150 krajinách. Medzi nimi nájdete aj najslávnejších šéfkuchárov a majiteľov najluxusnejších reštaurácií. Priaznivcami tohto štýlu sa stávajú aj lekári či odborníci na výživu, ktorí tvrdia, že pomalé jedenie je zdravšie. A potvrdzujú to aj uskutočnené výskumy. Ľudia, ktorí jedia pomaly sú nielenže zdravší, lebo im dobre trávi, navyše však nepriberú, lebo strava sa do ich žalúdka dostáva pomaly. Je rozdiel v tom, či jedlo do seba doslova nahádžete alebo si ho vychutnáte. A práve to je mottom slow food – jesť a vychutnať. Hovorí sa, že každé sústo by sme mali v ústach najskôr 15-30-krát požuť, až potom prehltnúť. A teraz s pravdou von: naozaj to robíme? Zrejme len málokto si takto v kľude vychutná jedlo. Náhlime sa späť do práce, na stretnutia, po deti...

Žijeme v rýchlej dobe, kde pomalosť nemá miesto. Stále sa niekam náhlime a nič si poriadne nevychutnáme. Skúsme to aspoň s jedlom, ak nie každý deň, aspoň niekoľkokrát do týždňa a cez víkend – jesť zdravo, pomalšie, zmysluplnejšie. Zmeňme svoj životný štýl, stravovacie návyky a naučme ich aj deťom. Organizmus nám iste dá pocítiť, že sme urobili správne rozhodnutie. Nikdy nie je neskoro.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 

Dnes.Server.sk
Dnešné horúce témy »


Advokátska kancelária poskytujúca právne služby...





91 000.00 €
Na predaj byt, 2 izby, rozloha 50 m2, balkón, l...
455.00 € /mesiac
Na prenájom kancelársky priestor, rozloha 65 m2
179 900.00 €
Na predaj byt, 3 izby, rozloha 70 m2, balkón, l...





Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Muzikant, textár, herec, moderátor – to všetko zosobňuje multitalent Ondřej Brzobohatý. Práve v týchto dňoch je na pultoch jeho debutový album s príznačným názvom „Identity“.
pred 7 rokmi
Počas uplynulého víkendu zahynuli na cestách štyria ľudia, z toho dvaja motorkári.
pred 8 rokmi
Po fantastickom náleze milióny rokov starých DNA sa pokúsi skupina ambicióznych vedcov vytvoriť prírodný park so žijúcimi prehistorickými zvieratami na vzdialenom ľudoprázdnom ostrove.
pred 10 rokmi
Na Uprising sa tento rok chystá hudobná smršť.
pred 8 rokmi
Dara Rolins má zásluhou Klausovej amnestie čistý register. Rozhodnutie ale zatiaľ nie je právoplatné a predpokladá sa, že verdikt pozostalí napadnú.
pred 7 rokmi
Hlina chce úpravou uľahčiť život dôchodcom, ktorí majú podľa neho často problém s narábaním s platobnou kartou či internetbankingom.
pred 10 rokmi
Spoločnosť Volvo Car Corporation participuje na projekte vývoja indukčného nabíjania elektrických vozidiel
pred 9 rokmi
Slovenská a cappella skupina Fragile sa 15. decembra po 19:00 predstaví na vianočnom koncerte v bratislavskej Športovej hale Pasienky.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT