Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 18. októbra 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Esenciálne aminokyseliny z rastlinných bielkovín

Zdroj: © Server.sk, redaktor: ľub, pridané: 28.11.2012

Nie je to dávno, čo vedci prišli na to, že telo si dokáže aminokyseliny prijaté v jedle prerobiť na také, ktoré potrebuje.
Esenciálne aminokyseliny z rastlinných bielkovín
Zdroj obrázku: Goodfon
 

Jednoduché zlúčeniny sa premieňajú v tele na rôzne druhy aminokyselín vrátane tých, u ktorých sme považovali za životne dôležité dodávať ich v potrave. Tie sa však v tele vyskytujú v normálnom množstve aj vtedy, keď nie sú dodávané potravou.

Rastlinné bielkoviny

Ukázalo sa, že predpoklad o nadradenosti živočíšnych bielkovín nad rastlinnými je nesprávny. Bielkoviny z mäsa nemajú vyššiu bielkovinovú hodnotu, ale sa nachádzajú na podobnej úrovni ako bielkoviny rastlinné. Bielkoviny s najvyššou biologickou hodnotou pochádzajú z vajec. Napríklad populárna španielska omeleta, ktorej základ tvoria vajcia a zemiaky, poskytuje bielkoviny s najvyššou biologickou hodnotou. Teda bielkoviny z mäsa nemajú najvyššiu biologickú hodnotu. Najkvalitnejšie bielkoviny získame skôr kombináciou dvoch bielkovín odlišného pôvodu. Najväčšiu biologickú hodnotu má kombinácia 36% bielkovín z vaječného bielka a 64% zo zemiakov. Po nej nasleduje kombinácia vaječného bielka a ryže, vaječného bielka a fazule, mlieka a chleba, mäsa a zemiakov a na poslednom mieste fazule a kukurice.
španielska omeleta
Španielska omeleta, ktorej základ tvoria vajcia a zemiaky, poskytuje bielkoviny s najvyššou biologickou hodnotou.
zdroj: SXC/free

Aby nevznikli funkčné poruchy, musí naša strava obsahovať všetky esenciálne aminokyseliny. Organizmus mení bielkoviny z potravín na bielkoviny vlastné ľudskému organizmu len vtedy, keď sú v potrave prítomné všetky aminokyseliny.

Nadbytok živočíšnych tukov

Dospelé osoby denne potrebujú 50-80g tukov. Toto množstvo však väčšinou prekračujeme, pretože v našom jedálničku prevláda maslo, mastné mäso a stužené tuky, ktoré jeme buď priamo alebo skryté v priemyselných produktoch (zákusky, pečivo). Vždy sú to tuky pri izbovej teplote tuhé a z chemického hľadiska obsahujú nasýtené väzby, preto sa v metabolických procesoch ťažko premieňajú. Majú tendenciu usádzať sa v podkožnom tkanive a stávajú sa hlavnou príčinou nadváhy a obezity.
olej
Všetky tekuté oleje sú z chemického hľadiska nenasýtené, preto ich tráviace šťavy ľahšie spracovávajú, ak neboli upravené.
zdroj: Goodfon

Spracovanie olejov

Jedlé oleje, bežne predávané v obchodoch, nemožno považovať za skutočné prírodné produkty. Okrem čistého panenského olivového oleja sa prakticky žiaden potravinársky olej nezískava lisovaním za studena, ale extrakciou pomocou chemických látok. Majú jasnú farbu a nevýraznú chuť, čo je možné dosiahnuť iba „čistením“, teda odaromatizovaním vodnou parou, vybielením pomocou odfarbovačov, odkyslením lúhom a zahustením pomocou vodíka. Proces čistenia spôsobuje z fyziologického hľadiska výživy znehodnotenie a denaturalizáciu z prírodnej potraviny sa tak stane zdrojom prázdnych kalórií.

Prirodzené oleje lisované za studena bez extrakčných látok si zachovávajú nielen svoju energetickú hodnotu (kalórie), ale obsahujú aj mnohé ochranné látky rozpustné v tukoch, ako napríklad:
• provitamín A a D, vitamín E a F
• fosfolipidy (lecitín)
• aromatické substancie
• prírodné farbivá

Priemyselným spracovávaním sa väčšina týchto látok, nevyhnutných na trávenie tukov, ich absorpciu v črevách a premenu (hlavne v pečeni), odstráni. Okrem straty vitamínov sa stráca aj lecitín, nevyhnutný bunkový komponent, úzko zviazaný s nenasýtenými mastnými kyselinami, ktorý sa nachádza v nerafinovaných olejoch. Lecitín udržiava biologickú rovnováhu v nervových bunkách a zasahuje aj do procesu krvotvorby a syntézy bielkovín v bunkových jadrách.



Ďalšie súvisiace a podobné články

Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Fotografia
Anonym
pred 6 rokmi
Nie je to dávno, čo vedci prišli na to, že telo si dokáže aminokyseliny prijaté v jedle prerobiť na také, ktoré potrebuje. Odkaz na článok: http://fit.server.sk/vyziva/esencialne-aminokyseliny-z-rastlinnych-bielkovin/

http://mediceye.blogspot.sk/ čítajte zajímavé články z oblasti medicíny a zdravia

 

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 8 rokmi
Špecialisti z Laupheimeru vyvinuli exkluzívne diely pre vozidla s BMW 5 vybavené Technik Paketom.
pred 7 rokmi
Špeciálnych hosťom stand-up comedy šou Silné Reči Jána Gorduliča bude "kráľ Šumavy a priľahlých statkov" Ladislav Meliško.
pred 4 rokmi
Soška je 30 centimetrov vysoká, päť centimetrov široká a odborníci odhadli jej vek na viac než 4000 rokov.
pred 2 rokmi
Skupina Green Day potešila fanúšikov novým singlom.
pred 7 rokmi
Metropola Rakúska sa až do 25. marca ponesie v znamení Medzinárodného akordeónového festivalu.
pred 3 rokmi
Ak chcete mať od nového roka lacnejšie energie, teraz je najvhodnejší čas na zmenu dodávateľa.
pred 7 rokmi
Výskumníci odporúčajú párom, ktoré sa snažia splodiť dieťa, slnečnú dovolenku. Vitamín D má totiž významný vplyv na plodnosť žien i mužov.
pred 6 rokmi
Najväčší prínos vstupu do bol pre SR podľa Štefanca prístup k najväčšiemu svetovému trhu.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT