Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 21. augusta 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Esenciálne aminokyseliny z rastlinných bielkovín

Zdroj: © Server.sk, redaktor: ľub, pridané: 28.11.2012

Nie je to dávno, čo vedci prišli na to, že telo si dokáže aminokyseliny prijaté v jedle prerobiť na také, ktoré potrebuje.
Esenciálne aminokyseliny z rastlinných bielkovín
Zdroj obrázku: Goodfon
 

Jednoduché zlúčeniny sa premieňajú v tele na rôzne druhy aminokyselín vrátane tých, u ktorých sme považovali za životne dôležité dodávať ich v potrave. Tie sa však v tele vyskytujú v normálnom množstve aj vtedy, keď nie sú dodávané potravou.

Rastlinné bielkoviny

Ukázalo sa, že predpoklad o nadradenosti živočíšnych bielkovín nad rastlinnými je nesprávny. Bielkoviny z mäsa nemajú vyššiu bielkovinovú hodnotu, ale sa nachádzajú na podobnej úrovni ako bielkoviny rastlinné. Bielkoviny s najvyššou biologickou hodnotou pochádzajú z vajec. Napríklad populárna španielska omeleta, ktorej základ tvoria vajcia a zemiaky, poskytuje bielkoviny s najvyššou biologickou hodnotou. Teda bielkoviny z mäsa nemajú najvyššiu biologickú hodnotu. Najkvalitnejšie bielkoviny získame skôr kombináciou dvoch bielkovín odlišného pôvodu. Najväčšiu biologickú hodnotu má kombinácia 36% bielkovín z vaječného bielka a 64% zo zemiakov. Po nej nasleduje kombinácia vaječného bielka a ryže, vaječného bielka a fazule, mlieka a chleba, mäsa a zemiakov a na poslednom mieste fazule a kukurice.
španielska omeleta
Španielska omeleta, ktorej základ tvoria vajcia a zemiaky, poskytuje bielkoviny s najvyššou biologickou hodnotou.
zdroj: SXC/free

Aby nevznikli funkčné poruchy, musí naša strava obsahovať všetky esenciálne aminokyseliny. Organizmus mení bielkoviny z potravín na bielkoviny vlastné ľudskému organizmu len vtedy, keď sú v potrave prítomné všetky aminokyseliny.

Nadbytok živočíšnych tukov

Dospelé osoby denne potrebujú 50-80g tukov. Toto množstvo však väčšinou prekračujeme, pretože v našom jedálničku prevláda maslo, mastné mäso a stužené tuky, ktoré jeme buď priamo alebo skryté v priemyselných produktoch (zákusky, pečivo). Vždy sú to tuky pri izbovej teplote tuhé a z chemického hľadiska obsahujú nasýtené väzby, preto sa v metabolických procesoch ťažko premieňajú. Majú tendenciu usádzať sa v podkožnom tkanive a stávajú sa hlavnou príčinou nadváhy a obezity.
olej
Všetky tekuté oleje sú z chemického hľadiska nenasýtené, preto ich tráviace šťavy ľahšie spracovávajú, ak neboli upravené.
zdroj: Goodfon

Spracovanie olejov

Jedlé oleje, bežne predávané v obchodoch, nemožno považovať za skutočné prírodné produkty. Okrem čistého panenského olivového oleja sa prakticky žiaden potravinársky olej nezískava lisovaním za studena, ale extrakciou pomocou chemických látok. Majú jasnú farbu a nevýraznú chuť, čo je možné dosiahnuť iba „čistením“, teda odaromatizovaním vodnou parou, vybielením pomocou odfarbovačov, odkyslením lúhom a zahustením pomocou vodíka. Proces čistenia spôsobuje z fyziologického hľadiska výživy znehodnotenie a denaturalizáciu z prírodnej potraviny sa tak stane zdrojom prázdnych kalórií.

Prirodzené oleje lisované za studena bez extrakčných látok si zachovávajú nielen svoju energetickú hodnotu (kalórie), ale obsahujú aj mnohé ochranné látky rozpustné v tukoch, ako napríklad:
• provitamín A a D, vitamín E a F
• fosfolipidy (lecitín)
• aromatické substancie
• prírodné farbivá

Priemyselným spracovávaním sa väčšina týchto látok, nevyhnutných na trávenie tukov, ich absorpciu v črevách a premenu (hlavne v pečeni), odstráni. Okrem straty vitamínov sa stráca aj lecitín, nevyhnutný bunkový komponent, úzko zviazaný s nenasýtenými mastnými kyselinami, ktorý sa nachádza v nerafinovaných olejoch. Lecitín udržiava biologickú rovnováhu v nervových bunkách a zasahuje aj do procesu krvotvorby a syntézy bielkovín v bunkových jadrách.



Ďalšie súvisiace a podobné články

Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Fotografia
Anonym
pred 6 rokmi
Nie je to dávno, čo vedci prišli na to, že telo si dokáže aminokyseliny prijaté v jedle prerobiť na také, ktoré potrebuje. Odkaz na článok: http://fit.server.sk/vyziva/esencialne-aminokyseliny-z-rastlinnych-bielkovin/

http://mediceye.blogspot.sk/ čítajte zajímavé články z oblasti medicíny a zdravia

 

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 4 rokmi
Je to príbeh zúfalého človeka, ktorého okolnosti donútili urobiť zúfalú vec. Vďaka nej sa stal nesmrteľnou legendou, ktorá tento krát ani odporcom hororov nebude piť krv.
pred 6 rokmi
Automobilový priemysel má pre európske hospodárstvo strategický význam, zamestnáva až 12 mil. ľudí. Tvorí až 4 % hrubého domáceho produktu a 90 mld. eur obchodného prebytku.
pred 9 rokmi
Kam je Mika ochotný zájsť vo svojej tvorbe?
pred 5 rokmi
K budovaniu centra sme oficiálne pristúpili počas rokovania šéfov obrany v Bruseli, centrum bude sídliť v ČR
pred 7 rokmi
Ako je na tom Peugeot 508 2,0 HDi Allure v skutočnosti, pozreli sme sa v redakčnom teste.
pred 7 rokmi
Debutový album Alexis Jordanje zmesou tanečnej a popovej muziky, ktorá určite nikoho neurazí.
pred 7 rokmi
Limitované MINI John Cooper Works Championship 50 našilo nového majiteľa. V poradí 145. majiteľom MINI sa stal slovenský futbalista Filip Šebo.
pred 5 rokmi
Americká vláda dala predstaviteľom členských štátov USA voľnú ruku pri rozhodovaní o legalizácii marihuany.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT