Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 19. októbra 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Dôležité látky v zelených rastlinách I

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 06.05.2009

Medzi polysacharidy patrí celulóza, hemicelulóza, pektín, želírovacie látky, rôsoly, škroby, lignin a ďalšie.
Dôležité látky v zelených rastlinách I
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

Sacharidy
Medzi polysacharidy patrí celulóza, hemicelulóza, pektín, želírovacie látky, rôsoly, škroby, lignin a ďalšie. Všetky tieto polysacharidy, ale aj jednoduché cukry, sú tvorené iba prvkami: uhlík, vodík a kyslík a patria do veľkej skupiny látok nazývaných sacharidy.

Viaže sa v nich podstatná časť energie získaná pri fotosyntéze a sú zdrojom stavebného materiálu pre rôzne ďalšie potreby rastlinného tela. Predchádzajú tak produkcii ďalších dôležitých látok a základných životných živín – tukov a bielkovín. Tak napríklad strukoviny obsahujú až 50% sacharidov, taktiež chlieb z pšeničnej múky. Sacharidy sa potom delia na jedoduché cukry a a na cukry zložené.

Z jednoduchých cukrov je najznámejší hroznový cukor – glukóza a ovocný cukor – fruktóza. Z dvoch molekúl najjednoduchších cukrov vzniká disacharid – sacharóza. To je zasa najpoužívanejší cukor, vyrábaný v obrovskom množstve priemyselne z cukrovej repy alebo z cukrovej trstiny. Je veľmi energeticky nabitý, neobsahuje žiadne minerály, stopové prvky, je chemicky bielený. Nazýva sa tiež „Zdroj mŕtvej energie“.

Zo zložených cukrov, ktoré sa od jednoduchých líšia úplne zásadným spôsobom, sú dôležité pre stravovanie najmä škroby a súhrn polysacharidov, nazývaných vlákniny. Zložené cukry majú molekuly veľmi dlhé. Pre ich využitie musí organizmus tieto makromolekuly najskôr rozložiť a upraviť. Na prvý pohľad to vyzerá nevýhodné, ale pretože je človek veľmi zásobený jednoduchými cukrami a tukmi, sú tieto látky u moderného človeka priam nedostatkové. Preto treba konzumovať viac rastlinnej potravy, ktorá obsahuje zložené sacharidy.

Zložené sacharidy sa nachádzajú najmä v zemiakoch, celozrnných výrobkoch, orechoch, semiačkach, koreňovej zelenine. Naopak, živočíšne produkty sú takmer bez vlákniny.

Bielkoviny
Významnou zložkou rastlinných buniek a najmä jedlých častí ako korene, listy cibule, semiačka a ďalších sú bielkoviny, stavební látky tela, patriace medzi tri základné živiny. Denná dávka bielkovín pre priemerného človeka je asi 100g. Obsah bielkovín sa líši podľa druhu plodiny, a preto ani ich výživová hodnota nie je rovnaká. Ovocie väčšinou bielkovinami neoplýva, len asi 1%. Viac bielkovín obsahuje zelenina, semiačka a orechy. Medzi najdôležitejšie zdroje bielkovín z rastlín patrí jačmeň – 11%, šošovica – 21%, fazuľa – 22%. Mäso obsahuje na rozdiel od rastlín až 30-40% bielkovín. Najvhodnejšie je chudé biele mäso.

Bielkoviny sú tvorené základnými stavebnými kameňmi – aminokyselinami, ktoré využíva pre svoje potreby ľudské telo. Celkovo je známych 24 aminokyselín, z tohto množstva produkujú zelené rastliny 20 typov. Základné bielkoviny sa nazývajú proteíny, ale existujú aj zložené bielkoviny – proteidy. Molekula bielkoviny je zložená z veľkého množstva aminokyselín.

V poslednej dobe sa ukazujú veľmi dôležité typy bielkovín – enzýmy. Sú to látky, ktoré patria medzi rastlinné katalyzátory a už pri nízkej koncentrácii urýchľujú biochemické reakcie v rastlinách a sú motorom mnohých ďalších funkcií. Tieto funkcie by bez enzýmov prebiehali zdĺhavo. Podieľajú sa na určitých rozkladových reakciách, ktoré sú dôležitým článkom potravinových reťazcov.

Ľudské telo si vyrába vlastné enzýmy v počte skoro 3000 typov, napriek tomu je veľmi dôležité dodávať telu enzýmy aj potravou, pretože mu tak ušetríme veľa práce s trávením a ešte mu dodáme stavebný materiál pre tvorbu vlastných enzýmov. Jedným z najlepších zdrojov enzýmov sú ovocné a zeleninové šťavy. Sú veľmi osviežujúce, tonizujúce organizmus, obsahujú veľa enzýmov, stopových prvkov, minerálov a vitamínov. Pretože sú tieto šťavy dosť husté, odporúčame ich riediť minerálnou vodou alebo pramenistou vodou. Pre osvieženie celého organizmu stačí vypiť denne 1 litra šťavy. Enzýmy sa ničia pri teplote 420C.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Konceptom PX-MiEV II je stelesnením predstavy automobilky Mitsubishi o stredne veľkom hybridnom vozidle s predĺženým dojazdom.
pred 7 rokmi
Batmana neprekonal (a pravdepodobne ani neprekoná) ani Thor a ani X-men.
pred 4 rokmi
Doktor Spánok je opäť starý dobrý King – už na prvých desiatkach strán je to špičkové hororové čítanie, na aké sme u Stephena Kinga zvyknutí.
pred 7 rokmi
Po vyhodnotení záverov ministerstvo vnútra prijme opatrenia, ktorých súčasťou môže byť aj vyvodenie personálnej zodpovednosti voči konkrétnym pracovníkom
pred 7 rokmi
Uznávaný slovenský režisér Martin Šulík nakrútil nekompromisný film z miest, ktoré civilizácia vyvrhla zo svojho lona.
pred 6 rokmi
O premenovaní letiska Ruzyň sa dohodla vláda 21. marca.
pred 8 rokmi
Najvyššia cena, za ktorú sa predal Warholov autoportrét, padla v aukčnej sieni Sothebys v New Yorku a dosiahla výšku 32,6 milióna dolárov.
pred 7 rokmi
Portál americkej Ústrednej spravodajskej služby zaznamenal problémy a na istý čas nebol dostupný, čo podľa pirátov súvisí s ich pokusmi o prelomenie bezpečnosti...

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT