Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 20. apríla 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Dôležité látky v zelených rastlinách I

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 06.05.2009

Medzi polysacharidy patrí celulóza, hemicelulóza, pektín, želírovacie látky, rôsoly, škroby, lignin a ďalšie.
Dôležité látky v zelených rastlinách I
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

Sacharidy
Medzi polysacharidy patrí celulóza, hemicelulóza, pektín, želírovacie látky, rôsoly, škroby, lignin a ďalšie. Všetky tieto polysacharidy, ale aj jednoduché cukry, sú tvorené iba prvkami: uhlík, vodík a kyslík a patria do veľkej skupiny látok nazývaných sacharidy.

Viaže sa v nich podstatná časť energie získaná pri fotosyntéze a sú zdrojom stavebného materiálu pre rôzne ďalšie potreby rastlinného tela. Predchádzajú tak produkcii ďalších dôležitých látok a základných životných živín – tukov a bielkovín. Tak napríklad strukoviny obsahujú až 50% sacharidov, taktiež chlieb z pšeničnej múky. Sacharidy sa potom delia na jedoduché cukry a a na cukry zložené.

Z jednoduchých cukrov je najznámejší hroznový cukor – glukóza a ovocný cukor – fruktóza. Z dvoch molekúl najjednoduchších cukrov vzniká disacharid – sacharóza. To je zasa najpoužívanejší cukor, vyrábaný v obrovskom množstve priemyselne z cukrovej repy alebo z cukrovej trstiny. Je veľmi energeticky nabitý, neobsahuje žiadne minerály, stopové prvky, je chemicky bielený. Nazýva sa tiež „Zdroj mŕtvej energie“.

Zo zložených cukrov, ktoré sa od jednoduchých líšia úplne zásadným spôsobom, sú dôležité pre stravovanie najmä škroby a súhrn polysacharidov, nazývaných vlákniny. Zložené cukry majú molekuly veľmi dlhé. Pre ich využitie musí organizmus tieto makromolekuly najskôr rozložiť a upraviť. Na prvý pohľad to vyzerá nevýhodné, ale pretože je človek veľmi zásobený jednoduchými cukrami a tukmi, sú tieto látky u moderného človeka priam nedostatkové. Preto treba konzumovať viac rastlinnej potravy, ktorá obsahuje zložené sacharidy.

Zložené sacharidy sa nachádzajú najmä v zemiakoch, celozrnných výrobkoch, orechoch, semiačkach, koreňovej zelenine. Naopak, živočíšne produkty sú takmer bez vlákniny.

Bielkoviny
Významnou zložkou rastlinných buniek a najmä jedlých častí ako korene, listy cibule, semiačka a ďalších sú bielkoviny, stavební látky tela, patriace medzi tri základné živiny. Denná dávka bielkovín pre priemerného človeka je asi 100g. Obsah bielkovín sa líši podľa druhu plodiny, a preto ani ich výživová hodnota nie je rovnaká. Ovocie väčšinou bielkovinami neoplýva, len asi 1%. Viac bielkovín obsahuje zelenina, semiačka a orechy. Medzi najdôležitejšie zdroje bielkovín z rastlín patrí jačmeň – 11%, šošovica – 21%, fazuľa – 22%. Mäso obsahuje na rozdiel od rastlín až 30-40% bielkovín. Najvhodnejšie je chudé biele mäso.

Bielkoviny sú tvorené základnými stavebnými kameňmi – aminokyselinami, ktoré využíva pre svoje potreby ľudské telo. Celkovo je známych 24 aminokyselín, z tohto množstva produkujú zelené rastliny 20 typov. Základné bielkoviny sa nazývajú proteíny, ale existujú aj zložené bielkoviny – proteidy. Molekula bielkoviny je zložená z veľkého množstva aminokyselín.

V poslednej dobe sa ukazujú veľmi dôležité typy bielkovín – enzýmy. Sú to látky, ktoré patria medzi rastlinné katalyzátory a už pri nízkej koncentrácii urýchľujú biochemické reakcie v rastlinách a sú motorom mnohých ďalších funkcií. Tieto funkcie by bez enzýmov prebiehali zdĺhavo. Podieľajú sa na určitých rozkladových reakciách, ktoré sú dôležitým článkom potravinových reťazcov.

Ľudské telo si vyrába vlastné enzýmy v počte skoro 3000 typov, napriek tomu je veľmi dôležité dodávať telu enzýmy aj potravou, pretože mu tak ušetríme veľa práce s trávením a ešte mu dodáme stavebný materiál pre tvorbu vlastných enzýmov. Jedným z najlepších zdrojov enzýmov sú ovocné a zeleninové šťavy. Sú veľmi osviežujúce, tonizujúce organizmus, obsahujú veľa enzýmov, stopových prvkov, minerálov a vitamínov. Pretože sú tieto šťavy dosť husté, odporúčame ich riediť minerálnou vodou alebo pramenistou vodou. Pre osvieženie celého organizmu stačí vypiť denne 1 litra šťavy. Enzýmy sa ničia pri teplote 420C.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 5 rokmi
Take That uzavreli ďalšiu kapitolu, kedy sa opäť na chvíľu streli v pôvodnej zostave a ešte ani poriadne nevyšumela eufória z ich spoločného návratu a už sa traja aktívny členovia kapely rozbehli za sólovými projektmi.
pred 6 rokmi
Priateľka producenta Skrillexa nahrávku produkovala spoločne s Jimom Elliotom.
pred 7 rokmi
Film Joela a Ethana Coena Muž, ktorý nebol je ukotvený do dobovej atmosféry konca 40. rokov na juh Kalifornie.
pred 6 rokmi
Rodáčka z New Yorku režírovala aj také snímky ako Michael (1996), Láska cez internet (1998), Moja krásna čarodejnica (2005) alebo Julie & Julia (2009).
pred 6 rokmi
Kia Motors Slovakia je aktuálne tretím najväčším exportérom a piatym najväčším výrobcom na Slovensku.
pred 5 rokmi
Európskej únii v súčasnosti verí len 33 percent Grékov.
pred 4 rokmi
Majk Spirit teda neprichádza iba ako Nový človek, ale prináša aj nádej v lepšie zajtrajšky, čo sa týka slovenského hip hopu.
pred 6 rokmi
Mosty – Gesharim spájajú stredoeurópsky kultúrny priestor už viac ako dve desaťročia.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT