Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 21. augusta 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Dobré a zlé sacharidy

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 29.07.2010

Najrozhodujúcejším hormónom, ktorý ovplyvňuje hlad, je inzulín.
Dobré a zlé sacharidy
Zdroj obrázku: Dreamstime.com/free
 

Najrozhodujúcejším hormónom, ktorý ovplyvňuje hlad, je inzulín. Ak zjeme hroznový cukor, ihneď stúpne hladina krvného cukru. Mozog túto situáciu neočakáva, a tak rýchlo hľadá riešenie. Vtedy podžalúdková žľaza zvýši hladinu inzulínu na maximum.

Rovnako reaguje organizmus v okamihu, keď si napríklad doprajete kúsok čokolády. Mozog myslí vždy dopredu, a tak predpokladá, že zjete celú čokoládu. Zdvihne hladinu inzulínu, a keď vy tú čokoládu nezjete, dôjde k situácii, kedy v dôsledku privysokej hladiny inzulínu klesne hladina krvného cukru pod priemernú úroveň. Vtedy mozog vyšle signál, že sa treba najesť. Čo vám to pripomína? Toto: dobre ste sa najedli ako čerešničku na torte ste si dopriali sladký dezert. Onedlho ste opäť pocítili hlad napriek výdatnému obedu. Prečo? Cukor obsiahnutý v dezerte spôsobil, že podžalúdková žľaza vyprodukovala príliš veľké množstvo inzulínu a hladina krvného cukru klesla hlboko pod optimálnu úroveň.

Toto je dôkazom toho, že mozog nevie vhodne spolupracovať s jednoduchými sacharidmi, nazývanými aj rýchle alebo rafinované sacharidy. Rýchle sa nazývajú preto, lebo po ich príjme nasleduje rýchly nárast hladiny inzulínu a rafinované preto, lebo vznikajú rafináciou z pôvodných plodín. Jedná sa o cukor vyrábaný z cukrovej trstiny alebo repy, bielej múky a obilia.

Zložené sacharidy, ktoré sa nachádzajú v potravinách rastlinného pôvodu, majú inú štruktúru a vláknina zabezpečuje ich pomalé a plynulé vstrebávanie do organizmu. Po ich príjme je stúpanie hladiny krvného cukru pomalé a bezpečné. Po ich konzumácii preto ani nepociťujeme hlad.

Glykemický index
Podľa glykemického indexu môžeme určiť, či ide o sacharid podobný rafinovanému cukru alebo o zložený sacharid, ktorý sa nachádza napríklad v celozrnnom pečive. Ale nemôžete sa držať striktne glykemického indexu podľa jednotlivých potravín. Napríklad, ak si dáte rybu + opraženú zeleninu, hladina krvného cukru stúpne len minimálne, pretože tuk spôsobí, že sa vám žalúdok vyprázdňuje pomalšie. Takže glykemický index zeleniny, napríklad mrkvy, bude v skutočnosti vďaka tuku nižší, ako sa uvádza v tabuľkách. Teda glykemický index nám dáva iba obmedzené informácie o tom, aký je daný sacharid. Jeho hodnota udáva vplyv sacharidu na hladinu krvného cukru, ale už nevieme, aký bude index v konkrétnom pokrme. Teda je to závislé od zloženia pokrmu a spôsobe prípravy. Vezmime si zemiaky. Uvarené v šupke majú iný glykemický index ako pečené či ako zemiaková kaša.

Metabolický syndróm
Ako sme už hovorili, sacharidy ovplyvňujú produkciu inzulínu. Ak svojimi stravovacími návykmi spôsobíme, že hladina inzulínu často vysoko narastá, tak musíme rátať s tým, že nadmerná produkcia inzulínu spôsobuje nárast telesnej hmotnosti. Toto môže spôsobiť nebezpečné zmeny látkovej premeny. Mozog zistí, že na očistenie krvi od sacharidov a tukov potrebuje väčšie množstvo inzulínu a že hmotnosť narastá, tak zdvihne hladinu inzulínu natrvalo. Trvalo zdvihnutá hladina inzulínu však môže vyvolať veľmi nebezpečný metabolický syndróm. Jeho spúšťačmi sú vysoký krvný tlak, krvný cukor, krvný tuk a kyselina močová, preto ho voláme aj „smrtiace kvarteto“. Ak sa tieto faktory spoja, poškodia steny ciev. Vysoká hladina krvného tuku a kyseliny močovej spôsobujú upchávanie ciev, krvný tlak a krvný cukor pri zvýšení zapríčiňujú zvýšené hromadenie tuku v cievach. Dôsledkom je rozsiahle vápenatenie ciev.

Najlepším liekom na tieto katastrofy je úbytok hmotnosti. Už nepatrne znížená hmotnosť má za následok zníženie hladiny inzulínu a odbúranie brušného tuku.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 5 rokmi
Pôjde o záznamy všetkých tohtoročných koncertov americkej trashmetalovej kapely.
pred 6 rokmi
Zo štúdie Medzinárodnej organizácie pre migráciu vyplýva, že za najvýznamnejšie faktory znevýhodnenia považujú migranti svoju krajinu pôvodu, typ pobytu, jazykové schopnosti a náboženstvo.
pred 8 rokmi
Švédska hororová dráma Nech vojde ten pravý (Lat den rätte komma in), sa do našej distribúcie dostala s obdivuhodným časovým sklzom, ale dôležité je, že došla a vidieť ju rozhodne treba.
pred 8 rokmi
Režisér a scenárista Jiří Vějdelek a producent Tomáš Hoffman prichádzajú s novým filmom venovaným tento raz mužom- Muži v nádeji.
pred 6 rokmi
Verejný dlh Slovenska vlani podľa návrh štátneho záverečného účtu stúpol vlani na vyše 52 % hrubého domáceho produktu.
pred 4 rokmi
Vo filme, ktorý plánujú uviesť do amerických kín 25. decembra, uvidia diváci a diváčky Josepha Gordona-Levitta, Shailene Woodley či Nicolasa Cagea.
pred 4 rokmi
Na piatich diskoch mapuje komplet Duety spevácku kariéru 39-násobného Zlatého a Českého slávika od roku 1962 až po súčasnosť v podobe spojení s jeho speváckymi kolegami.
pred 7 rokmi
Herečka Kate Hudson vraj chce, aby jej veľký deň bol udalosťou roka.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT