Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 25. mája 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Dobré a zlé sacharidy

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 29.07.2010

Najrozhodujúcejším hormónom, ktorý ovplyvňuje hlad, je inzulín.
Dobré a zlé sacharidy
Zdroj obrázku: Dreamstime.com/free
 

Najrozhodujúcejším hormónom, ktorý ovplyvňuje hlad, je inzulín. Ak zjeme hroznový cukor, ihneď stúpne hladina krvného cukru. Mozog túto situáciu neočakáva, a tak rýchlo hľadá riešenie. Vtedy podžalúdková žľaza zvýši hladinu inzulínu na maximum.

Rovnako reaguje organizmus v okamihu, keď si napríklad doprajete kúsok čokolády. Mozog myslí vždy dopredu, a tak predpokladá, že zjete celú čokoládu. Zdvihne hladinu inzulínu, a keď vy tú čokoládu nezjete, dôjde k situácii, kedy v dôsledku privysokej hladiny inzulínu klesne hladina krvného cukru pod priemernú úroveň. Vtedy mozog vyšle signál, že sa treba najesť. Čo vám to pripomína? Toto: dobre ste sa najedli ako čerešničku na torte ste si dopriali sladký dezert. Onedlho ste opäť pocítili hlad napriek výdatnému obedu. Prečo? Cukor obsiahnutý v dezerte spôsobil, že podžalúdková žľaza vyprodukovala príliš veľké množstvo inzulínu a hladina krvného cukru klesla hlboko pod optimálnu úroveň.

Toto je dôkazom toho, že mozog nevie vhodne spolupracovať s jednoduchými sacharidmi, nazývanými aj rýchle alebo rafinované sacharidy. Rýchle sa nazývajú preto, lebo po ich príjme nasleduje rýchly nárast hladiny inzulínu a rafinované preto, lebo vznikajú rafináciou z pôvodných plodín. Jedná sa o cukor vyrábaný z cukrovej trstiny alebo repy, bielej múky a obilia.

Zložené sacharidy, ktoré sa nachádzajú v potravinách rastlinného pôvodu, majú inú štruktúru a vláknina zabezpečuje ich pomalé a plynulé vstrebávanie do organizmu. Po ich príjme je stúpanie hladiny krvného cukru pomalé a bezpečné. Po ich konzumácii preto ani nepociťujeme hlad.

Glykemický index
Podľa glykemického indexu môžeme určiť, či ide o sacharid podobný rafinovanému cukru alebo o zložený sacharid, ktorý sa nachádza napríklad v celozrnnom pečive. Ale nemôžete sa držať striktne glykemického indexu podľa jednotlivých potravín. Napríklad, ak si dáte rybu + opraženú zeleninu, hladina krvného cukru stúpne len minimálne, pretože tuk spôsobí, že sa vám žalúdok vyprázdňuje pomalšie. Takže glykemický index zeleniny, napríklad mrkvy, bude v skutočnosti vďaka tuku nižší, ako sa uvádza v tabuľkách. Teda glykemický index nám dáva iba obmedzené informácie o tom, aký je daný sacharid. Jeho hodnota udáva vplyv sacharidu na hladinu krvného cukru, ale už nevieme, aký bude index v konkrétnom pokrme. Teda je to závislé od zloženia pokrmu a spôsobe prípravy. Vezmime si zemiaky. Uvarené v šupke majú iný glykemický index ako pečené či ako zemiaková kaša.

Metabolický syndróm
Ako sme už hovorili, sacharidy ovplyvňujú produkciu inzulínu. Ak svojimi stravovacími návykmi spôsobíme, že hladina inzulínu často vysoko narastá, tak musíme rátať s tým, že nadmerná produkcia inzulínu spôsobuje nárast telesnej hmotnosti. Toto môže spôsobiť nebezpečné zmeny látkovej premeny. Mozog zistí, že na očistenie krvi od sacharidov a tukov potrebuje väčšie množstvo inzulínu a že hmotnosť narastá, tak zdvihne hladinu inzulínu natrvalo. Trvalo zdvihnutá hladina inzulínu však môže vyvolať veľmi nebezpečný metabolický syndróm. Jeho spúšťačmi sú vysoký krvný tlak, krvný cukor, krvný tuk a kyselina močová, preto ho voláme aj „smrtiace kvarteto“. Ak sa tieto faktory spoja, poškodia steny ciev. Vysoká hladina krvného tuku a kyseliny močovej spôsobujú upchávanie ciev, krvný tlak a krvný cukor pri zvýšení zapríčiňujú zvýšené hromadenie tuku v cievach. Dôsledkom je rozsiahle vápenatenie ciev.

Najlepším liekom na tieto katastrofy je úbytok hmotnosti. Už nepatrne znížená hmotnosť má za následok zníženie hladiny inzulínu a odbúranie brušného tuku.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 3 rokmi
Legenda je späť
pred 4 rokmi
Tomuto sa hovorí veľkolepé prekvapenie, jedno z najväčších minuloročného hudobného trhu. Americký spevák a skladateľ Lenny Kravitz sa pripomenul jubilejným desiatym albumom nazvaným Strut.
pred 8 rokmi
Holandský DJ sa rovnako ako naposledy (20. júna 2009) predstaví v Steel Aréne.
pred 7 rokmi
Čaká na vás ne uveriteľný zážitok, balzam na duši, songy, ktoré v prevažnej miere určite poznáte, ale takto ste ich ešte nepočuli.
pred 2 rokmi
Vaše okná vyzerajú príliš ošarpane a pohľad na ne je dosť nepríjemný. Chcete vnútorné priestory viacej presvetliť a zabezpečiť väčšiu izoláciu miestnosti. S konkrétnou radou je to vždy jednoduchšie.
pred 8 rokmi
Členovia kapely sa to však snažia brať zodpovedne, pretože si uvedomujú, že Bellamy nastavil v skladaní piesní vysokú latku.
pred 6 rokmi
Vydavatelia významného denníka zmenu majiteľa uvítali, aktivity oboch spoločností majú ostať nezávislé a oddelené.
pred 6 rokmi
Autor Ján Lacika sa už dlhé roky venuje krajinárskej fotografii, tvorbe máp a písaniu populárno-náučnej a turistickej literatúry.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT