Cukina je ideálna plodina na pestovanie doma, nie je náročná, málokedy býva napadnutá škodcami. Cukina je bohatá na vitamíny a stopové prvky.
Zdroj obrázku: SXC/free
Cukina je v dnešnej dobe veľmi obľúbená plodina. Pochádza zo slnečného Stredomoria. Má štíhle tmavozelené plody, ktoré dorastajú až do hmotnosti dvoch kilogramov. Tvarom pripomínajú šalátovú uhorku. Povrch má zrelá cukina hladký, lesklý a tvrdý. Sú vhodné surové do šalátov, ale pripravuje sa z nich aj množstvo tepelne upravených špecialít.
Kvet cukiny bývajú tmavožlté s piatimi okvetnými lístkami.
Cukina je ideálna plodina na pestovanie doma, nie je náročná, málokedy býva napadnutá škodcami. Môžete si ju predpestovať v kelímkoch a už po prvom roku môžete používať vlastné semiačka. Môžete ich ale vysádzať aj priamo von, keď je už teplejšia pôda. Rastlina rastie rýchlo, potrebuje veľa vlahy a pri dobrej starostlivosti môžete zbierať prvé plody už o 60-65 dní od doby výsevu. Plody dozrievajú počas celého leta, až do jesene, takže môžete mať zdravé plody na stole celé leto. Dbajte na jednu dôležitú vec: rastlina je pomerne mohutná, rozrastá sa do šírky, takže potrebuje okolo seba dostatok miesta.
Čo obsahuje?
Asi 90% obsahu plodov tvorí voda, staršie plody o niečo menej. Cukina je bohatá na vitamíny a stopové prvky. Veľa dôležitých látok nájdeme v šupke, ktorá je najmä u mladých plodov stráviteľná aj za surova. Je skvelým zdrojom karoténov. Vitamín A je nepostrádateľný pre látkovú výmenu v bunkách. Pretože je rozpustný v tukov, treba cukinu pripravovať alebo konzumovať s prídavkom aspoň malého množstva oleja, najlepšie olivového, aby mohlo dôjsť ku vstrebávaniu tohto vitamínu do tela.
V šupke nájdeme aj
vitamín E,
horčík,
vápnik,
fosfor,
draslík,
železo,
meď,
zinok a niektoré
vitamíny skupiny B.
Chudnutie
Táto plodina je ideálna pri chudnutí, ak chcete chudnúť zdravo. Vysoký obsah vody robí z cukiny nízkokalorickú potravinu, cca 20 kcal/100 g zeleniny. Naopak, má vysoký obsah dôležitých látok, ktoré nám zaistia nevyhnutné minerály a vitamíny.
Cukinu môžete jesť takmer denne, pretože sa dá upraviť mnohými spôsobmi, takže sa vám nepreje.
Detoxikácia
Draslík v
cukine pôsobí ako stimulant vylučovania nadbytočnej vody v tele a pomáha tak s vyplavovaním usadených toxínov a kyselina stimuluje činnosť ľadvín. Táto funkcia je prospešná ľuďom, ktorí trpia na dnu, cukrovku, reumu, opuchy končatín a nadváhu.
Vďaka vysokému obsahu vlákniny majú cukiny čistiaci účinok tiež na náš zažívací trakt, najmä na črevá. Čistia ich steny od nebezpečných usadenín a celkovo zlepšujú priechodnosť čriev.
Má množstvo pozitívnych vlastností:
- aktivizuje bunkový metabolizmus
- zvyšuje hladinu bielkovín a zlepšuje celkovú výkonnosť
- posilňuje svaly a srdce
- udržiava štíhlu líniu bez škodlivých diét
- zvyšuje výkonnosť mozgu a koncentráciu
- upokojuje a zároveň stimuluje nervy
- pôsobí odvodňujúco, vyplavuje škodliviny a odkyseľuje organizmus
- posilňuje imunitný systém
- posilňuje sliznice v celom organizme
- odstraňuje nedostatočné trávenie a zápchu.
Kuchyňa
Cukinu môžete zapekať s mäsom, zeleninou či cestovinami, grilovať, dusiť, piecť, robiť pomazánky, polievky, omáčky alebo nakladať ako uhorky.