Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 15. decembra 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Čím si život osladíme?

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: len, pridané: 18.01.2011

Bez soli a cukru si dnes varenie nevieme ani predstaviť. Veď práve vďaka nim majú naše jedlá tú správnu chuť. Pozrime sa bližšie na to, čím robíme náš život sladší.
Čím si život osladíme?
Zdroj obrázku: Dreamstime.com/free
 

Bez soli a cukru si dnes varenie nevieme ani predstaviť. Veď práve vďaka nim majú naše jedlá tú správnu chuť. Pozrime sa bližšie na to, čím robíme náš život sladší.
 
Hoci ani zďaleka nejde o najšťastnejšie riešenie, najčastejšie sa v domácnostiach používa klasický biely cukor. Ide o tepelne upravovaný - rafinovaný cukor . Dennodenne ho používame, a pritom mnohí nevedia, že nám vlastne škodí, dokonca môže byť aj nebezpečný. Prečo?

Pozor na med by si mali dať alergici, pretože v niektorých prípadoch môže byť med silným alergénom.

Biely cukor sa v krvi nerozkladá, narúša tak hladinu vitamínov a minerálov a môže viesť k rôznym ťažkostiam či ochoreniam. Najčastejšie sú to poškodené trávenie, bolesti brucha, zhoršenie pleti, vlasov, bolesti hlavy, depresie, oslabenie zraku, šedý zákal alebo dokonca choroby pankreasu, cukrovka či rakovina. A nesmieme zabudnúť ani na zubný kaz, ktorý trápi až viac ako polovicu obyvateľstva. Biely cukor býva nazývaný aj prázdnymi kalóriami – následkom jeho konzumácie je teda priberanie. Pozor na zvýšený príjem cukru by si mali dať hlavne diabetici, ale aj ľudia so sedavým zamestnaním a nedostatkom pohybu. Denne by sme nemali skonzumovať viac než 10 kávových lyžičiek bieleho cukru, a to nesmieme zabudnúť, že cukrom nielen sladíme, ale je už obsiahnutý v mnohých potravinách, najmä sladkostiach, sladených nápojoch aj ovocí. Vanilínový cukor – brat klasického bieleho cukru. Ak sa nazdávate, že ide o cukor obohatený o vanilku, mýlite sa. Ak si myslíte, že ide o zdravší variant cukru, znovu sa mýlite. Vanilínový cukor je rafinovaný biely cukor so syntetickým vanilínom. Pravá vanilka je v skutočnosti veľmi vzácne korenie pochádzajúce z rovnako vzácneho druhu Orchidey a s vanilínovým cukrom nemá nič spoločné. Takúto vanilku kúpite zväčša len v jej domovine- Južnej Amerike. Najkvalitnejšia vraj pochádza z ostrova Reunion. Takže sladiť vanilínovým cukrom je to isté ako sladiť rafinovaným bielym cukrom. Nič pre naše zdravie.
 

Ako a čím správne sladiť a zostať fit?

Nahraďte biely cukor jeho zdravšími alternatívami, o ktorých si povieme práve teraz. Hnedý cukor – vyrába sa obaľovaním bieleho cukru tenkou vrstvou melasy, vďaka čomu sa obohacuje o mnohé vitamíny a minerály. Ešte zdravší, ale aj podstatne drahší je prírodný hnedý cukor získaný priamo z cukrovej trstiny. Od toho umelo vyrábaného ho rozoznáme podľa tmavšej farby, ale aj výraznejšej chuti. Čím je cukor tmavší, tým je kvalitnejší a obsahuje aj viac výživných látok. Počtom kalórii sa však od bieleho cukru nijako nelíši. Pokiaľ máte chuť na niečo ozaj dobré a sladké a zároveň aj zdravé, verte, že vynikajúce pochúťky sa dajú vyčariť aj s hnedým cukrom. Mnohé moderné kuchárske knihy so zdravými pokrmami už majú zaradené recepty s týmto variantom cukru.

Hnedý cukor si niektorí zamieňajú s melasou, ktorá patrí medzi najhodnotnejšie sladidlá vôbec. Spomedzi všetkých sladidiel má najvyšší obsah vitamínov a minerálnych látok. Hoci je vhodná na varenie aj pečenie, v domácnostiach sa používa zriedka a mnohí neznášajú jej výraznú chuť. Melasa býva často náhradou cukru u stále viac populárnych biopotravín, napríklad jogurtov, sirupov, műsli tyčiniek či ochutených cereálii. Možno budete prekvapení, ale jedným z najkvalitnejších sladidiel je prírodný javorový sirup. Šťava vyteká z kôry kanadských javorov a obsahuje množstvo vitamínov, najmä zinku. Samozrejme, len tá prírodná. Do našich obchodov sa zväčša dostanú menej kvalitné javorové sirupy, v konečnom dôsledku však zdravšie ako klasický cukor. V zámorí sa javorový sirup bežne používa na osladenie pokrmov, u nás sme si ešte nezvykli. Zložením je podobný hnedému cukru a osladiť si ním môžete teplé aj studené pokrmy, napríklad ovocné šaláty a polievky, zmrzlinu, dezerty, palacinky...

Pokiaľ ide o sladidlá, určite by sme nemali zabudnúť na med, v domácnostiach používaný už od pradávna. Pokiaľ máte na výber cukor alebo med, určite siahnite po mede a najlepšie od domáceho výrobcu. Vtedy máte záruku ozaj zdravej a výživnej potraviny. Takýto med obsahuje množstvo vitamínov a minerálnych látok. Pôsobí antioxidačne aj ako prírodné antibiotikum. Pri horúčke, chrípke a nachladnutí naše staré mamy dobre vedeli, že treba vypiť bylinkový čaj s medom, ktorý uvoľní a uzdraví organizmus. Najnovšie sa med používa aj v kozmetike, pretože prospieva pleti, vlasom a je vhodný aj pri kožných ochoreniach či na popáleniny a suchú kožu. No a k dobrému spánku už tradične patrí mlieko s medom.

Čím si teda osladiť náš každodenný život? Určite aj tu patrí staré známe pravidlo, že všetkého veľa škodí. Najlepšie je sladidlá zredukovať na minimum, vyhnúť sa pojedaniu sladkostí a pitiu sladených nápojov. Ak sladiť kávu, čaj, či ostatné pokrmy, tak s mierou a radšej zdravšími prírodnými sladidlami.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 

Dnes.Server.sk
Dnešné horúce témy »


Ponuka ubytovania v prostredí Chorvátska za vyn...
Rozpočty a kalkulácie stavieb





89 000.00 €
Na predaj obchodný priestor, rozloha 108 m2
104 500.00 €
Na predaj byt, 3 izby, rozloha 63 m2
1 900.00 € /mesiac
Na prenájom kancelársky priestor, rozloha 1 m2





Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 6 rokmi
Úsmevné rozprávanie o zelenom žabiakovi Kvakovi a hnedom ropušiakovi Žblnkovi si získalo oddaných fanúšikov po celom svete.
pred 9 rokmi
California Gurls je ďalším z letných hitov, pesnička, na ktorej Katy Perry spolupracovala so Snoop Doggom a ktorá...
pred 7 rokmi
Daniel Landa - Vozová hradba 2011/2012 bolo najúspešnejšie turné kontroverzného českého autora a interpreta tohto storočia.
pred 4 rokmi
Švédska hudobná dvojica Marie Fredriksson a Per Gessle, známa ako Roxette oslavuje 30. výročie.
pred 9 rokmi
Nový Peugeot 308 integruje novátorskú technológiu micro-hybride e-Hdi a minimalizuje spotrebu a emisie CO2 s hodnotami od 98 g/km
pred 7 rokmi
Veľké historické dobrodružstvo. S.J.Parrisová prichádza s pokračovaním úspešného príbehu Kacír a opäť s charizmatickým Giordanom Brunom.
pred 5 rokmi
Nakrúcanie československého koprodukčného veľkofilmu Lída Baarová sa začalo za účasti väčšiny hereckých hviezd, na čele sTáňou Pauhofovou (Lída Baarová) aKarlom Markovicsom (Joseph Goebbels).

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT