Ešte pred pár rokmi boli pre nás
čili papričky skôr exotikou, no dnes ich bez obáv pridávame do najrozmanitejších jedál na zvýraznenie ich chuti.
Zdroj obrázku: SXC/free
Ešte pred pár rokmi boli pre nás čili papričky skôr exotikou, no dnes ich bez obáv pridávame do najrozmanitejších jedál na zvýraznenie ich chuti.
Hoci sa môže zdať, že čili je pre ľudstvo novinkou, pravdou je, že ho poznali už Indiáni v Latinskej Amerike, ktorí ho považovali za posvätnú rastlinu. Do Európy sa čili dostalo tesne po objavení Ameriky vďaka lekárovi Diegovi Alvarezovi Chanca. Paradoxne však omylom. Chanca si totiž myslel, že do Európy vezie korenie podobné nášmu bielemu a čiernemu koreniu. Neskôr sa prišlo na to, že ide o úplne iné korenie, ktoré si však rýchlo získalo popularitu obyvateľov.
“Látka kapsaicín, ktorú čili papričky obsahujú má schopnosť zabíjať rakovinové bunky.
„
O Mexičanoch sa dlho tradovalo, že za svoje zdravie vďačia práve konzumácii pikantných jedál. Vďaka tomu mali byť aj menej náchylní na niektoré rakovinové ochorenia. Na základe toho sa vedci rozhodli, že túto skutočnosť preskúmajú a aj tak urobili. Tím odborníkov z Nottinghamskej univerzity potvrdil, že látka kapsaicín, ktorú čili papričky obsahujú má schopnosť zabíjať rakovinové bunky, a to tak, že sa naviaže na bielkoviny priamo v rakovinovej bunke a zahubí ju. Tento výskum bol potvrdený aj vedcami z Pittsburghskej univerzity. Tí uviedli, že kapsaicín ľudia prijímajú v potrave po mnohé tisícročia a že je zdraviu prospešný.
Kapsaicín podporuje krvný obeh a zrýchľuje metabolizmus. Je vhodný aj na liečbu omrzlín, či podliatín. Vo vyššej dávke sa podáva aj pacientom po operáciách priamo do kože na utlmenie bolesti. Diabetikom pomáha znižovať hladinu cukru v krvi. Zastavuje krvácanie z rezných rán a bráni usadzovaniu hlienu v pľúcach. Ak ste sa prejedli alebo vás trápi zápal žalúdočnej sliznice, čili je liekom aj pre vás.
Konzumáciou štipľavého jedla sa z tela uvoľňujú
endorfíny,
hormóny šťastia, vďaka čomu sa po pikantnom jedle môžeme cítiť šťastnejšie a spokojnejšie. Okrem toho pôsobí čili aj ako
afrodiziakum. Ak naopak túžite po dobrom a pokojnom spánku, čili je tým pravým prostriedkom, ako to dosiahnuť.
Ak túžite spoznať liečivú silu čili papričiek a tešiť sa dobrému zdraviu, skúste si ich vypestovať doma v črepníku. Čili je nenáročné na pestovanie a obľúbené je aj kvôli svojej kráse a rôznorodým farbám. Stačí zasadiť pár semienok zo sušenej čili papričky do kvetináča a primerane ju zalievať, aby nevyschla (nie však zhora ani priamo na listy). Hnojí sa hojne, univerzálnym hnojivom. Aj keď uprednostňuje slnečné miesta, ostré slnko ju môže spáliť.
Nuž a potom by sme z nej nemali ani úžitok ani pastvu pre naše oči.