V dnešnej rýchlej dobe už pomaly zabúdame na potraviny našich starých mám, aj napriek tomu, že supermarkety sú ich plné, akoby prehliadneme...
Zdroj obrázku: TS Server.sk
V dnešnej rýchlej dobe už pomaly zabúdame na potraviny našich starých mám, aj napriek tomu, že supermarkety sú ich plné, akoby prehliadneme tieto vitamínové poklady a radšej okolo nich prejdeme bez povšimnutia k iným..pre nás výhodnejším potravinám, ktoré stačí otvoriť a zjesť.
Nezmyselne si zaťažujeme organizmus rôznymi polotovarmi, za ktoré vyhodíme zbytočne veľa peňazí, pritom stačí sa pozrieť lepšie okolo seba a vybrať lacnejšiu a zdravšiu alternatívu, zeleninu ktorá nás nie len zasýti, ale aj naše telo sa nám poďakuje za prísun látok potrebných pre plnohodnotné fungovanie.
Medzi obľúbené suroviny dnešných dní sa opäť vracajú niektoré "zabudnuté" ako napríklad cícer, cvikla, zeler, krúpy či kuskus. Sú bohaté na vitamíny, minerálne látky a majú veľa zdraviu prospešných vlastností. Je viac ako potešujúce, že ľudia sa opäť vracajú k potravinám, ktoré boli v minulosti obľúbené. Pritom sú všetky jednoduché na prípravu a je možné ich kombinovať prakticky so všetkým.
Cícer
Cícer obsahuje veľa bielkovín, polysacharidov, vitamínov, vlákniny a minerálnych látok, najmä vápnik, železo, horčík, draslík, fosfor a vitamín B15. Patrí k najkvalitnejším a zároveň najlepšie stráviteľným strukovinám. Môže sa pochváliť nízkym obsahom sodíka a tukov. Prvenstvo mu patrí predovšetkým v arabskej kuchyni, no teší sa čoraz väčšej obľube južanov v okolí Stredozemného mora. Dá sa z neho pripraviť veľa pokrmov, ale výborný je aj len uvarený, dá sa pražiť ako náhrada arašidov, pripravujú sa z neho rôzne nátierky..fantázii sa medze nekladú, dá sa využiť naozaj mnohostranne.
Červená repa
Červená repa, ako sa cvikla ľudovo nazýva, sa môže popýšiť bohatým obsahom vitamínov skupiny B, jódu a kobaltu. Už starí Rimania poznali jej liečivé účinky pri teplote a zápche. Okrem toho považoval tento temperamentný národ cviklu za zaručené afrodiziakum. Neskoršie výskumy poukázali najmä na schopnosť cviklovej šťavy znižovať krvný tlak a predchádzať rakovine. Je vynikajúcim doplnkom diét, znižuje cholesterol a chráni pred prechladnutím. Cviklová šťava sa zvykne piť počas liečby chemoterapiou, pretože má zloženie, ktoré pomáha krvinkám a má výborné regeneračné účinky.
Zeler
Zeler predstavuje nízkokalorický zdroj vlákniny. Je bohatý na vitamín C, zinok, horčík, vápnik, železo a vodu. Má vynikajúce detoxikačné účinky na ľudský organizmus a čistí krv. Len pozor na alergie, pretože táto zelenina je alergén a dosť ľudí ho nemôže konzumovať.
Krúpy
Krúpy sú výsledkom spracovaných semienok pohánky. Semienka pohánky sú pre ľudský organizmus zdravé, pretože obsahujú vitamíny C, E, B1 a B2, zinok, selén, meď a mangán. Okrem toho je pohánka bohatým zdrojom vlákniny, sacharidov a nenasýtených mastných kyselín. Je účinným nástrojom v boji proti škodlivému cholesterolu, vysokému krvnému tlaku, kŕčovým žilám, žilovým ochoreniam, hemoroidom a pôsobí preventívne voči reumatickým ochoreniam. Navyše reguluje krvný obeh a posilňuje imunitu. Je vhodná ako súčasť diét pre ľudí trpiacich celiakiou a alergických na glykoproteíny.
Kuskus
Kuskus s pôvodom v Maroku sa postupom času stal súčasťou jedálneho lístka mnohých slovenských reštaurácií. Vyrába sa z tvrdej pšenice, ktorá sa spracúva na krupicu, formuje do guľôčok a následne naparuje a vysušuje. Produkcia z celých zŕn zabezpečuje v kuskuse prítomnosť množstva cenných látok a vlákniny.
Všetky tieto potraviny by mali mať neodškriepiteľné zastúpenie v jedálničku každého človeka. Každá jedna má svojskú, výraznú chuť a obsahuje zdraviu prospešné látky, množstvo vitamínov a minerálnych látok. Nemali by chýbať na tanieri nielen ľuďom, ktorí sa snažia o redukciu nadbytočných kilogramov, ale nikomu z nás, ktorí chceme dobre a zdravo žiť.