Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 18. júla 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Chlieb náš každodenný a jeho história

Zdroj: © Server.sk, redaktor: iva, pridané: 15.10.2012

Ako potravina je chlieb známy už celé tisícročia a aj v dnešnej dobe tvorí základ výživy človeka. Pred prvým chlebom sa jedli obilniny v surovom stave, neskôr sa namáčali, dávali naklíčiť.
Chlieb náš každodenný a jeho história
Zdroj obrázku: Goodfon
 

Úplne presný dátum vzniku chleba sa už pravdepodobne nedozvieme, pretože zanikli aj posledné archeologické stopy. Ako potravina je chlieb známy už celé tisícročia a aj v dnešnej dobe tvorí základ výživy človeka. Pred prvým chlebom sa jedli obilniny v surovom stave, neskôr sa namáčali, dávali naklíčiť. Postupne sa varila kaša sušená na slnku, z ktorej vznikla placka a práve ona je považovaná za predchodcu prvého chleba.

V dobách pred našim letopočtom neexistovalo pekárske remeslo. Tajomstvo pečenia chleba priniesli z Egypta do Palestíny Židia a už okolo prelomu letopočtu malo každé židovské mesto vlastnú pekáreň.

Chlieb a Egypťania

Starovekí Egypťania boli podľa legendy prví ľudia, ktorí piekli kvasnicový chlieb, objavili a zdokonalili pece. Okolo roku 3 tisíc pred našim letopočtom začali pomocou pridania prírodných kvasníc kvasiť zmes vody a múky. Od tejto doby sa začala využívať pšenica na výrobu chleba a ten sa stal následne platidlom pre robotníkov, ktorí stavali pyramídy.

Essenský chlieb

Recept na tento chlieb pochádza z Egypta. Naklíčené obilniny drvili v mažiari, šťavu vyžmýkali a pevnú hmotu vyformovali na placku. Sušili ju na horúcich kameňoch až 10 hodín. Následne placku piekli v popoli, alebo na žeravých kameňoch. Neskôr objavili pekársku pec a tá nahradila pôvodné metódy. Tlčením v mažiari vyrábali múku v starovekom Grécku a Ríme z obilnín, ktoré sa vtedy pestovali (pšenica a jačmeň).
pita
Grécky pita chlieb.

Foto: Flickr /Baha'i Views / Flitzy Phoebie
zdroj: Flickr

Pekár bol po grécky nazývaný klibaneus, pekáreň artokopeion. V roku 600 pred našim letopočtom sa v Grécku rozšíril kult bohyne Demeter. Práve ona vládla úrode a poľnohospodárstvu. Gréci verili, že práve Demeter im dala chlieb, ktorý uctievali ako boží dar.

Chlieb a Rimania

V roku 150 pred našim letopočtom sa v Ríme vytvorili prvé pekárske spoločnosti. Rimania si potrpeli na luxuse a uprednostňovali kvalitný chlieb pripravený z toho najlepšieho obilia. Práve Rimania sa stali autormi tzv. kužeľovej pece i vodného mlyna slúžiaceho na mechanické mletie obilia. Od Rimanov prebrali metódy pečenia chleba Galovia a následne Germáni.

V roku 1202 si prisvojilo Anglicko právo regulovať ceny chleba. Mnohí pekári boli stíhaní za predávanie bochníkov, ktoré nezodpovedali stanoveným normám. „Chlebové procesy“ mali za dôsledok, že od roku 1226 si každý pekár musel svoj chleba značiť vlastnou značkou a následne niesol zodpovednosť za vlastný produkt. V roku 1850 len v USA existovalo 2017 pekární, ktoré poskytli prácu 6700 pracovníkom.
toaster
Prvý toastovač vynašli v roku 1919 (vynálezca Charles P. Strite).
zdroj: SXC/free

Diétny program v USA vrámci prevencie chorôb

Začiatkom štyridsiatich rokov 20. storočia v USA ľudí ohrozovali mnohé ochorenia – beriberi, pellagra. Zistilo sa, že tieto choroby súvisia s nedostatkom vitamínu B a železa. Práve chlieb obsahuje všetky potrebné vitamíny a stal sa každodenným jedlom pre všetkých Američanov vrámci diétneho programu v USA.

Okrem pšeničných, jačmenných a ražných chlebov sa stal známym aj arabský okrúhly chlieb "pitah" (pita). Údajne ho vymysleli Arméni a Arabi ho šírili po svete a pokladali za svoj výmysel. Židovský nekvasený chlieb "maces" sa podľa tradícií pečie každý piatok pred začiatkom Šabatu. Zmienky o okrúhlych chleboch, ktoré vznikli vo Francúzsku nájdeme aj v časoch života Ľudovíta XII. (1498 – 1515).

Pečenia chleba na Slovenskom území

Tradície pečenia chleba na Slovensku siahajú do 4. storočia. Dôkazy poskytujú archeologické vykopávky na Devíne. Najstarším jedlom typickým pre nás bola pražma, ktorá sa pripravovala pražením obilných zŕn. Vyrábali sa aj rôzne placky z nekvaseného a neskôr kvaseného cesta. Pekárstvo ako remeslo vzniklo v 11. storočí. Používala sa pšeničná a ražná múka, ale v časoch krízy aj jačmenná a ovsená.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 8 rokmi
Japonská automobilka Mitsubishi uvádza na trh akčný model Colt Xtra ktorého základným rysom je s trendová výbava.
pred 8 rokmi
Čo môžete urobiť, keď je váš šéf psycho, nymfomanka alebo bastard?
pred 7 rokmi
Okorenený Range Rover Evoque od nemeckých tuningových špecialistov zo spoločnosti Hamann
pred 8 rokmi
Kráľovej reči budete veriť od začiatku až do konca.
pred 7 rokmi
Samotný koncert trvá 70 minút a chalani počas neho odspievajú songy zo svojho debutového albumu, pridajú mix hitov svojich slávnejších kolegov, niekoľkokrát sa prezlečú a niekoľkokrát zmenia scénu.
pred 8 rokmi
Film vychádza zo skutočnej udalosti, ku ktorej došlo počas letu Air France 8969 dňa 24. decembra 1994 a sledovalo ju v priamom prenose 21 miliónov divákov.
pred 8 rokmi
Spisovateľky Barbora Kardošová a Eva Urbaníková a spisovatelia Jozef Banáš a Gustáv Murín sa už čoskoro stretnú na jednej besede.
pred 5 rokmi
V booklete jej nového albumu 1000 Forms Of Fear ani raz neuvidíte jej tvár. Je to speve, o pesničkách, o tom, čím hudba vlastne je. A navyše je to nepochybne jeden z najlepších popových albumov tohto roku vôbec.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT