Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 23. februára 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Chlieb náš každodenný a jeho história

Zdroj: © Server.sk, redaktor: iva, pridané: 15.10.2012

Ako potravina je chlieb známy už celé tisícročia a aj v dnešnej dobe tvorí základ výživy človeka. Pred prvým chlebom sa jedli obilniny v surovom stave, neskôr sa namáčali, dávali naklíčiť.
Chlieb náš každodenný a jeho história
Zdroj obrázku: Goodfon
 

Úplne presný dátum vzniku chleba sa už pravdepodobne nedozvieme, pretože zanikli aj posledné archeologické stopy. Ako potravina je chlieb známy už celé tisícročia a aj v dnešnej dobe tvorí základ výživy človeka. Pred prvým chlebom sa jedli obilniny v surovom stave, neskôr sa namáčali, dávali naklíčiť. Postupne sa varila kaša sušená na slnku, z ktorej vznikla placka a práve ona je považovaná za predchodcu prvého chleba.

V dobách pred našim letopočtom neexistovalo pekárske remeslo. Tajomstvo pečenia chleba priniesli z Egypta do Palestíny Židia a už okolo prelomu letopočtu malo každé židovské mesto vlastnú pekáreň.

Chlieb a Egypťania

Starovekí Egypťania boli podľa legendy prví ľudia, ktorí piekli kvasnicový chlieb, objavili a zdokonalili pece. Okolo roku 3 tisíc pred našim letopočtom začali pomocou pridania prírodných kvasníc kvasiť zmes vody a múky. Od tejto doby sa začala využívať pšenica na výrobu chleba a ten sa stal následne platidlom pre robotníkov, ktorí stavali pyramídy.

Essenský chlieb

Recept na tento chlieb pochádza z Egypta. Naklíčené obilniny drvili v mažiari, šťavu vyžmýkali a pevnú hmotu vyformovali na placku. Sušili ju na horúcich kameňoch až 10 hodín. Následne placku piekli v popoli, alebo na žeravých kameňoch. Neskôr objavili pekársku pec a tá nahradila pôvodné metódy. Tlčením v mažiari vyrábali múku v starovekom Grécku a Ríme z obilnín, ktoré sa vtedy pestovali (pšenica a jačmeň).
pita
Grécky pita chlieb.

Foto: Flickr /Baha'i Views / Flitzy Phoebie
zdroj: Flickr

Pekár bol po grécky nazývaný klibaneus, pekáreň artokopeion. V roku 600 pred našim letopočtom sa v Grécku rozšíril kult bohyne Demeter. Práve ona vládla úrode a poľnohospodárstvu. Gréci verili, že práve Demeter im dala chlieb, ktorý uctievali ako boží dar.

Chlieb a Rimania

V roku 150 pred našim letopočtom sa v Ríme vytvorili prvé pekárske spoločnosti. Rimania si potrpeli na luxuse a uprednostňovali kvalitný chlieb pripravený z toho najlepšieho obilia. Práve Rimania sa stali autormi tzv. kužeľovej pece i vodného mlyna slúžiaceho na mechanické mletie obilia. Od Rimanov prebrali metódy pečenia chleba Galovia a následne Germáni.

V roku 1202 si prisvojilo Anglicko právo regulovať ceny chleba. Mnohí pekári boli stíhaní za predávanie bochníkov, ktoré nezodpovedali stanoveným normám. „Chlebové procesy“ mali za dôsledok, že od roku 1226 si každý pekár musel svoj chleba značiť vlastnou značkou a následne niesol zodpovednosť za vlastný produkt. V roku 1850 len v USA existovalo 2017 pekární, ktoré poskytli prácu 6700 pracovníkom.
toaster
Prvý toastovač vynašli v roku 1919 (vynálezca Charles P. Strite).
zdroj: SXC/free

Diétny program v USA vrámci prevencie chorôb

Začiatkom štyridsiatich rokov 20. storočia v USA ľudí ohrozovali mnohé ochorenia – beriberi, pellagra. Zistilo sa, že tieto choroby súvisia s nedostatkom vitamínu B a železa. Práve chlieb obsahuje všetky potrebné vitamíny a stal sa každodenným jedlom pre všetkých Američanov vrámci diétneho programu v USA.

Okrem pšeničných, jačmenných a ražných chlebov sa stal známym aj arabský okrúhly chlieb "pitah" (pita). Údajne ho vymysleli Arméni a Arabi ho šírili po svete a pokladali za svoj výmysel. Židovský nekvasený chlieb "maces" sa podľa tradícií pečie každý piatok pred začiatkom Šabatu. Zmienky o okrúhlych chleboch, ktoré vznikli vo Francúzsku nájdeme aj v časoch života Ľudovíta XII. (1498 – 1515).

Pečenia chleba na Slovenskom území

Tradície pečenia chleba na Slovensku siahajú do 4. storočia. Dôkazy poskytujú archeologické vykopávky na Devíne. Najstarším jedlom typickým pre nás bola pražma, ktorá sa pripravovala pražením obilných zŕn. Vyrábali sa aj rôzne placky z nekvaseného a neskôr kvaseného cesta. Pekárstvo ako remeslo vzniklo v 11. storočí. Používala sa pšeničná a ražná múka, ale v časoch krízy aj jačmenná a ovsená.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Kapela MUKATADO v sobotu, 4. augusta, odohrá v Londýne výnimočný koncert.
pred 7 rokmi
Ruskí predstavitelia sú nahnevaní do najvyššej miery a hovoria dokonca o vojnovom akte...
pred 7 rokmi
Incident môže byť etnicky motivovaný. Ak sa tieto informácie potvrdia, v krajine to môže opäť vyvolať násilnosti medzi Macedóncami a Albáncami.
pred 6 rokmi
Nepriateľ triedneho systému, národný hrdina, ktorý bojoval za spravodlivosť. Toto sú prívlastky spájajúce sa s jeho menom. Celý život sa usiloval o vytvorenie slobodnej a zjednotenej Indie.
pred 6 rokmi
To, kedy sa na plátna kín dostane filmová podoba niektorej z kníh mimoriadne úspešného nórskeho spisovateľa Joa Nesboa bolo len otázkou času.
pred 6 rokmi
Hranica rizika chudoby bola podľa posledných údajov zisťovania 3 784 eur na rok, čo v prípade jednočlennej domácnosti predstavuje približne 315 eur na mesiac.
pred 4 rokmi
Brannobezpečnostný výbor zaviazal ministra Roberta Kaliňáka, aby predložil do 30. septembra analýzu a štúdiu využiteľnosti projektu mobilných policajných staníc.
pred 7 rokmi
Na dĺžku meria 3 540 mm, ponúka miesto pre štyri osoby a je pritom mimoriadne úsporný a nesmierne sympaticky – to je Volkswagen up!

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT