Konzumácia
čakanky má blahodárny vplyv na
poruchy trávenia a
črevné problémy. Chráni preventívne proti rakovine hrubého čreva, znižuje hladinu cholesterolu, ...
Zdroj obrázku: SXC/free
Čakanka je u nás pomerne stále neznáma zelenina, hoci v iných častiach sveta je známa niekoľko sto rokov. Má mierne horkastú chuť. Jej pestovanie je pomerne komplikované, ale poskytuje nám na zimu vlastný čerstvý šalát, bez kontaminovaných chemikálií. Krajina pôvodu je predovšetkým Belgicko a Holandsko, pretože tam je jej pestovanie najrozšírenejšie.
Biele čakankové puky majú neobyčajne vysoký obsah vlákniny. Kvalitná
čakanka má pevné a krehké bunkové membrány a pri zahryznutí chrumká. Je dostupná celý rok a pri jej úprave sa fantázii medze nekladú. Výborne chutí v zeleninových i ovocných šalátoch. Jemné púčiky obsahujú účinné látky proti mnohým chorobám. Konzumácia čakanky má blahodárny vplyv na poruchy trávenia a črevné problémy. Chráni preventívne proti rakovine hrubého čreva, znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi a tým zmierňuje riziko vysokého krvného tlaku a tým pádom aj srdcového infarktu či porážky.
Čakanka je ideálna pri chelátovej terapii. V tenkom čreve sa katióny toxických ťažkých kovov, ako sú kadmium, olovo a ortuť, viažu s organickými atómami. Škodliviny tak nemôžu vniknúť do krvi a vylúčia sa z organizmu.
Liečivé účinky čakanky:
• znižuje hladinu cholesterolu v krvi
• znižuje vysoký krvný tlak
• chráni pred artériosklerózou
• pomáha redukovať hmotnosť
• chráni pred srdcovými chorobami
• detoxikuje črevá a má preventívne účinky pri ochoreniach čriev
• odstraňuje tráviace problémy, ako napríklad zápchu
• reguluje hospodárenie organizmu s vodou
• spevňuje sliznice čriev
• stabilizuje črevnú flóru