Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 20. apríla 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Bryndza – liek z prírody

Zdroj: © Server.sk, redaktor: len, pridané: 27.02.2013

Právom ju teda odborníci na výživu nazývajú mikrobiálnym fenoménom, akousi prírodnou konzervou, ktorá si zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka, vrátane prospešných baktérií - probiotík.
Bryndza – liek z prírody
Zdroj obrázku: StockFreeImages
 

Bryndza, pre mnohých vyhľadávaná a obľúbená lahôdka z ovčieho mlieka, pre iných len zvláštny druh syra, ktorému nevedia prísť na chuť. Kým jedným lahodne vonia, druhým zas nepríjemne páchne. Nech už máte na bryndzu akýkoľvek názor, vedzte že nejde o hocijakú potravinu. Bryndza je totiž čoraz častejšie označovaná ako prírodný zázrak a všeliek.

História tejto zázračnej potraviny siaha až do 15. storočia, kedy na naše územie prišli Valasi a začali bryndzu po domácky vyrábať. Od 18. storočia už vznikali bryndziarne, prvou bola údajne bryndziareň v Detve a druhou, ešte známejšou bryndziareň vo Zvolenskej Slatine založená Jánom Vagačom v roku 1797. Vyrobená bryndza následne putovala do rôznych kútov Slovenska i za jeho hranice, kde sa tiež tešila veľkej popularite.

Bryndza patrí medzi tie pochúťky, ktorými sa chválime svetu a ktoré odporúčame ochutnať každému turistovi. Hoci najmä konzumentom- začiatočníkom nemusí hneď vábivo voňať a chutiť, mnohí jej neskôr na chuť predsa len prídu. Nič to však nemení na fakte, že ide o veľmi zdravú a hodnotnú potravinu. Môže za to práve jej zloženie. Právom ju teda odborníci na výživu nazývajú mikrobiálnym fenoménom, akousi prírodnou konzervou, ktorá si zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka, vrátane prospešných baktérií- probiotík. Práve vďaka nim náš organizmus ľahšie a lepšie trávi prijatú potravu. Hoci predtým sa predpokladalo, že bryndza je na žalúdok ťažká a ľudia zo zažívacími problémami by sa jej mali vyhnúť, najnovšie výskumy toto tvrdenie popierajú. Uskutočnené výskumy ukázali, že ľudia, ktorí denne konzumovali 100 gramov bryndze mali nižší cholesterol a lepšie trávenie, ako predtým. Majme však na pamäti, že hovoríme o pravej nepasterizovanej bryndzi. Tá pasterizovaná je len mŕtvym produktom bez živín. Síce nás zasýti, ale tam sa to aj končí.
mlieko © Cookey | Stock Free Images & Dreamstime Stock Photos
Ovčie mlieko je zdravšie a výživnejšie, než najdostupnejšie kravské mlieko.

Foto: © Cookey | Stock Free Images & Dreamstime Stock Photos

Už sme spomínali, že bryndza sa vyrába výlučne z ovčieho mlieka. A tu je základ jej bohatstva. Ovčie mlieko je zdravšie a výživnejšie, než najdostupnejšie kravské mlieko. Obsahuje viac konjugovanej kyseliny linolovej, ktorá brzdí ukladanie tukov v organizme a navyše má protirakovinové účinky. Zvýšený obsah tejto kyseliny je však podmienený kvalitou stravy, ktorú ovce konzumujú. Preto je najkvalitnejšia bryndza májová, lebo pasienky sú práve v máji najzelenšie a pre ovečky aj najzdravšie. Kvalitná je však aj bryndza augustová či septembrová, ktorá je oproti zimnej bryndzi aj oveľa chutnejšia.

Tak si to zhrňme. Prečo jesť bryndzu?

• lebo ide o unikátnu potravinu a liek priamo z prírody
• lebo je ľahko stráviteľná a jej zloženie aj tráveniu napomáha a udržiava črevá v dobrom stave
• lebo obsahuje vysoký podiel vápnika, ktorý potrebujú najmä naše kosti a zuby, bráni vzniku osteoporóze
• lebo jej pravidelnou konzumáciou predchádzame vzniku civilizačných ochorení – cukrovka, astma, hypertenzia, skleróza multiplex, atopický exém, rôzne druhy alergií
• lebo má protirakovinové účinky

Bryndzu môžeme konzumovať rôznymi spôsobmi. Azda najznámejšou formou sú bryndzové halušky či pirohy, menej známa je tradičná bryndzová polievka- demikát. Ak sa vám však nechce vyvárať, skúste bryndzovú nátierku. Do roztlačenej bryndze pridajte na drobno nakrájanú cibuľku alebo reďkovku, dochuťte bylinkami a máte výdatnú a zdravú desiatu či večeru.

Foto: © Petoo67 | Stock Free Images & Dreamstime Stock Photos




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Ak máte chuť v záplave krvavých krimi, akčných trilerov či drsných drám na niečo rodinné a dojemné, novinka Kúpili sme ZOO je tá správna voľba.
pred 6 rokmi
Poslanec NR SR Alojz Hlina hovorí, že OĽaNO nezvláda náročný proces približovania sa k demokratickým štandardom a zo strany Igora Matoviča bola prekročená hranica, ktorú je ochotný akceptovať.
pred 6 rokmi
Film, ktorý nakrútili s rozpočtom 120 miliónov dolárov, sa v rebríčku tržieb za úvodný deň premietania v severoamerických kinách dostal na šieste miesto.
pred 7 rokmi
Singel Love Me Do/P.S. I Love You bol prvou predzvesťou beatlemánie, ktorá naplno prepukla na jar 1963 po vydaní debutového albumu kapely Please Please Me.
pred 16 rokmi
Z dôvodu osláv 10. výročia pôsobenia značky Mitsubishi na Slovensku pripravil importér pre zákazníkov tri špeciálne vybavené modely ...
pred 6 rokmi
Na Prehliadke súčasnej filmovej tvorby krajín V4 predstavia snímky Dom (2011), Až do mesta Aš (2012) a Tigre v meste (2011).
pred 6 rokmi
Štúdia SsangYong SIV-1 je v poradí štvrtým prototypom, ktorý pokračuje v sérii koncepčných štúdii XIV-1, XIV-2 a e-XIV, a z nich má pravdepodobne najatraktívnejší vonkajší háv.
pred 8 rokmi
Novinka od autorky knihy Púštny kvet.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT