Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 13. decembra 2019, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Bryndza – liek z prírody

Zdroj: © Server.sk, redaktor: len, pridané: 27.02.2013

Právom ju teda odborníci na výživu nazývajú mikrobiálnym fenoménom, akousi prírodnou konzervou, ktorá si zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka, vrátane prospešných baktérií - probiotík.
Bryndza – liek z prírody
Zdroj obrázku: StockFreeImages
 

Bryndza, pre mnohých vyhľadávaná a obľúbená lahôdka z ovčieho mlieka, pre iných len zvláštny druh syra, ktorému nevedia prísť na chuť. Kým jedným lahodne vonia, druhým zas nepríjemne páchne. Nech už máte na bryndzu akýkoľvek názor, vedzte že nejde o hocijakú potravinu. Bryndza je totiž čoraz častejšie označovaná ako prírodný zázrak a všeliek.

História tejto zázračnej potraviny siaha až do 15. storočia, kedy na naše územie prišli Valasi a začali bryndzu po domácky vyrábať. Od 18. storočia už vznikali bryndziarne, prvou bola údajne bryndziareň v Detve a druhou, ešte známejšou bryndziareň vo Zvolenskej Slatine založená Jánom Vagačom v roku 1797. Vyrobená bryndza následne putovala do rôznych kútov Slovenska i za jeho hranice, kde sa tiež tešila veľkej popularite.

Bryndza patrí medzi tie pochúťky, ktorými sa chválime svetu a ktoré odporúčame ochutnať každému turistovi. Hoci najmä konzumentom- začiatočníkom nemusí hneď vábivo voňať a chutiť, mnohí jej neskôr na chuť predsa len prídu. Nič to však nemení na fakte, že ide o veľmi zdravú a hodnotnú potravinu. Môže za to práve jej zloženie. Právom ju teda odborníci na výživu nazývajú mikrobiálnym fenoménom, akousi prírodnou konzervou, ktorá si zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka, vrátane prospešných baktérií- probiotík. Práve vďaka nim náš organizmus ľahšie a lepšie trávi prijatú potravu. Hoci predtým sa predpokladalo, že bryndza je na žalúdok ťažká a ľudia zo zažívacími problémami by sa jej mali vyhnúť, najnovšie výskumy toto tvrdenie popierajú. Uskutočnené výskumy ukázali, že ľudia, ktorí denne konzumovali 100 gramov bryndze mali nižší cholesterol a lepšie trávenie, ako predtým. Majme však na pamäti, že hovoríme o pravej nepasterizovanej bryndzi. Tá pasterizovaná je len mŕtvym produktom bez živín. Síce nás zasýti, ale tam sa to aj končí.
mlieko © Cookey | Stock Free Images & Dreamstime Stock Photos
Ovčie mlieko je zdravšie a výživnejšie, než najdostupnejšie kravské mlieko.

Foto: © Cookey | Stock Free Images & Dreamstime Stock Photos

Už sme spomínali, že bryndza sa vyrába výlučne z ovčieho mlieka. A tu je základ jej bohatstva. Ovčie mlieko je zdravšie a výživnejšie, než najdostupnejšie kravské mlieko. Obsahuje viac konjugovanej kyseliny linolovej, ktorá brzdí ukladanie tukov v organizme a navyše má protirakovinové účinky. Zvýšený obsah tejto kyseliny je však podmienený kvalitou stravy, ktorú ovce konzumujú. Preto je najkvalitnejšia bryndza májová, lebo pasienky sú práve v máji najzelenšie a pre ovečky aj najzdravšie. Kvalitná je však aj bryndza augustová či septembrová, ktorá je oproti zimnej bryndzi aj oveľa chutnejšia.

Tak si to zhrňme. Prečo jesť bryndzu?

• lebo ide o unikátnu potravinu a liek priamo z prírody
• lebo je ľahko stráviteľná a jej zloženie aj tráveniu napomáha a udržiava črevá v dobrom stave
• lebo obsahuje vysoký podiel vápnika, ktorý potrebujú najmä naše kosti a zuby, bráni vzniku osteoporóze
• lebo jej pravidelnou konzumáciou predchádzame vzniku civilizačných ochorení – cukrovka, astma, hypertenzia, skleróza multiplex, atopický exém, rôzne druhy alergií
• lebo má protirakovinové účinky

Bryndzu môžeme konzumovať rôznymi spôsobmi. Azda najznámejšou formou sú bryndzové halušky či pirohy, menej známa je tradičná bryndzová polievka- demikát. Ak sa vám však nechce vyvárať, skúste bryndzovú nátierku. Do roztlačenej bryndze pridajte na drobno nakrájanú cibuľku alebo reďkovku, dochuťte bylinkami a máte výdatnú a zdravú desiatu či večeru.

Foto: © Petoo67 | Stock Free Images & Dreamstime Stock Photos




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 4 rokmi
Slávny Bobby McFerrin sa veľmi tešil na koncert po rokoch v Bratislave, zradilo ho však zdravie.
pred 7 rokmi
Špeciálny model in exkluzívnou hnedou metalízou Bison a bohatšou výbavou pre nemeckých zákazníkov.
pred 7 rokmi
Základom elektromobilu Detroit Electric SP 01 SP:01 je Lotus Exige, ktorý dostal modifikovanú karosériu, ktorá však nezapiera pôvod v Exige.
pred 9 rokmi
Festival TOTO JE HIP HOP sa koná pod hlavičkou musiq1 summer a prináša ho hudobná televízia musiq1.
pred 5 rokmi
Fero Mikloško začínal ako predavač ponožiek a Paris Hilton si nikdy neoblečie rovnakú vec dvakrát.
pred 6 rokmi
Dnes celkom netradične o jednom skvelom albume, ktorému dal meno song, ktorý sa v histórii československej populárnej hudby objavil hneď dvakrát...
pred 7 rokmi
Lídri gréckej vládnej koalície sa dohodli na dodatočných úsporných opatreniach, ktoré majú v rokoch 2013 a 2014 ušetriť 11,5 miliardy eur.
pred 7 rokmi
Šteklivé, vzrušujúce rozprávanie o dobre situovanej Američanke, ktorá sa zamiluje do golfového trénera. Či skôr do výnimočného a nevšedného sexu s ním...

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT