Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 19. apríla 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Baklažán – letná sýta zelenina s minimom kalórií

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: Sandy, pridané: 13.07.2015

Zaujímavo vyzerajúce lesknúce sa plody, ktoré majú navyše krásnu fialovomodrú farbu sú súčasťou každej diéty.
Baklažán – letná sýta zelenina s minimom kalórií
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Zaujímavo vyzerajúce lesknúce sa plody, ktoré majú navyše krásnu fialovomodrú farbu sú súčasťou každej diéty. Ak chudnete môžete ich jesť bez výčitiek svedomia a zaručene nepriberiete. Stretneme sa s nimi predovšetkým na dovolenke, trhoviská v južných krajinách sú nimi priam posiate. Jeho účinky a chuť ocenili už v Indii, z ktorej údajne pochádza. Odporúča sa piť baklažánovú šťavu, údajne znižuje cholesterol v krvi, má antibiotické účinky, podporuje činnosť pečene, prečisťuje krv a má blahodarný vplyv na pokožku.

Baklažán je príbuzný paradajke a paprike. Niektorí tvrdia, že zemiakom a tekvici. Jeho domovom nie je Európa, ale juhovýchodná Ázia, hlavne Barma a India, kde sa pestuje od nepamäti. V Európe, vzhľadom na jeho tropický pôvod a náročnosť na teplo, sa mu darí hlavne na juhu. Popularitu si získal v juhovýchodnej Európe a južných oblastiach bývalého Sovietskeho zväzu.

U nás si získava svoje miesto až v posledných rokoch, zistili sme, že je všestranne použiteľný, chutný a hlavne výživný. Obsahuje veľké množstvo telu prospešných látok a živín. Možnosti jeho prípravy sú naozaj rôznorodé, má nízku energegickú hodnotu a používa sa ako hlavné jedlo, v polievkach, nátierkach, šalátoch. Pokrájaný na kolieska alebo na tenké plátky a osolený sa môže vyprážať. Vynikajúci je plnený a dusený s paradajkovou omáčkou, prípadne plnený mletým mäsom a ryžou. Správnu chuť týmto všetkým špecialitám dodáva dobrý olivový olej. Dôležité je vedieť, že baklažán je vhodný na pečenie a varenie keď je ešte úplne tvrdý. Mäknúci, prípadne zvráskavený je už horký. Žlto-hnedá farba baklažánu je taktiež nežiadúca tak isto ako zmena vône.

Energetická hodnota: baklažánu je 63 kJ na 100 gramov. (15 kalórií). Takže ak si kúpite jedno kilo slovenského baklažánu a celé ho hneď zjete ako jedno jedlo, zjedli ste málo energie.

Je dobré pridávať si k nemu aj nejaký tuk, najlepšie pár kvapiek olivového oleja, aby sa lepšie uvoľnili vitamíny, ktoré obsahuje.

Marinovaný baklažán:

Zdravou úpravou je čerstvý marinovaný baklažán.

Surový, očistený a pokrájaný baklažán aj so šupkou vložíme do marinády z octu, soli, prelisovaného cesnaku a čierneho korenia. Nechá sa odležať jeden deň. Konzumuje sa potom surový – napríklad ako príloha k mäsu, alebo s inou zeleninou.

Falošný kaviár z baklažánu:

kaviár z baklažánu
Kaviár z baklažánu najlepšie chutí s čerstvým chlebíkom.

Pripravíme si 3 baklažány, cibuľu, pažítku, paradajkový pretlak, 3 strúčiky cesnaku, 3 lyžice oleja peper, lyžicu vínneho octu, soľ a lyžicu nasekaného petržlenu. Prípadne môžeme nátierku aj dosladiť.

Neolúpané baklažány buď uvaríme, alebo upečieme na plechu. Potom ich necháme vychladnúť, vylúpeme dužinu a rozmixujeme ju s paradajkovým pretlakom. Varené baklažány sú mäkkšie, stačí posekať dužinu nožom, pretlačiť a pridať paradajkový pretlak. Na panvici necháme zosklovatiť na oleji cibuľku, pridáme baklažán s pretlakom, lisovaný cesnak, soľ a peper (prípadne aj cukor - podľa chuti) a ochutíme vínnym octom. Do hotového „kaviáru“ môžeme zamiešať nasekaný petržlen. Poriadne premiešame a necháme vychladnúť. Miesto baklažánu môžeme použiť cukety alebo patizóny. Túto zmes potom použijeme k mäsu či ako pomazánku.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 4 rokmi
Layla alias Kristína Tranová ma na úvod poriadne zmiatla. Dosť som sa divil, prečo mam v obale so speváčkou Laylou album Tiny. Hlasovo sú si totiž obrovsky podobné a ani žánrovo si nie sú príliš vzdialené.
pred 2 rokmi
Už 2. ročník prehliadky Scandi, ktorý prináša najnovšie filmy z Nórska, Švédska, Fínska, Dánska a Islandu, prebieha od 20. do 24. januára na Slovensku.
pred 10 rokmi
“Myslím si, že niekedy... sa rozprávky stanú skutočnosťou.“ - Carrie Bradshawová
pred 5 rokmi
Podľa bývalého premiéra a prezidenta Českej republiky vzťahy medzi Čechmi a Slovákmi neboli nikdy prirodzenejšie, spontánnejšie a lepšie ako dnes.
pred 3 rokmi
Hana & Petr Ulrychovci sú na hudobnej scéne päťdesiat rokov a za ten čas sa im podarilo nahrať toľko významných nahrávok, až je to neuveriteľné.
pred 4 rokmi
Polícia zabezpečí poriadok a pokojný priebeh volieb v okolí všetkých volebných miestností a sústrední sa na oblasti, kde hrozí podplácanie voličov.
pred 6 rokmi
Sympatická speváčka bude podpisovať svoj nový album Na dosah.
pred 4 rokmi
Obyvatelia japonského mesta Hirošima a spolu s nimi celá krajina si v stredu pripomínajú 69. výročie zhodenia americkej atómovej bomby, ktorej dôsledkom bola smrť desiatok tisíc ľudí.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT