Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 18. augusta 2018, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Baklažán – letná sýta zelenina s minimom kalórií

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: Sandy, pridané: 13.07.2015

Zaujímavo vyzerajúce lesknúce sa plody, ktoré majú navyše krásnu fialovomodrú farbu sú súčasťou každej diéty.
Baklažán – letná sýta zelenina s minimom kalórií
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Zaujímavo vyzerajúce lesknúce sa plody, ktoré majú navyše krásnu fialovomodrú farbu sú súčasťou každej diéty. Ak chudnete môžete ich jesť bez výčitiek svedomia a zaručene nepriberiete. Stretneme sa s nimi predovšetkým na dovolenke, trhoviská v južných krajinách sú nimi priam posiate. Jeho účinky a chuť ocenili už v Indii, z ktorej údajne pochádza. Odporúča sa piť baklažánovú šťavu, údajne znižuje cholesterol v krvi, má antibiotické účinky, podporuje činnosť pečene, prečisťuje krv a má blahodarný vplyv na pokožku.

Baklažán je príbuzný paradajke a paprike. Niektorí tvrdia, že zemiakom a tekvici. Jeho domovom nie je Európa, ale juhovýchodná Ázia, hlavne Barma a India, kde sa pestuje od nepamäti. V Európe, vzhľadom na jeho tropický pôvod a náročnosť na teplo, sa mu darí hlavne na juhu. Popularitu si získal v juhovýchodnej Európe a južných oblastiach bývalého Sovietskeho zväzu.

U nás si získava svoje miesto až v posledných rokoch, zistili sme, že je všestranne použiteľný, chutný a hlavne výživný. Obsahuje veľké množstvo telu prospešných látok a živín. Možnosti jeho prípravy sú naozaj rôznorodé, má nízku energegickú hodnotu a používa sa ako hlavné jedlo, v polievkach, nátierkach, šalátoch. Pokrájaný na kolieska alebo na tenké plátky a osolený sa môže vyprážať. Vynikajúci je plnený a dusený s paradajkovou omáčkou, prípadne plnený mletým mäsom a ryžou. Správnu chuť týmto všetkým špecialitám dodáva dobrý olivový olej. Dôležité je vedieť, že baklažán je vhodný na pečenie a varenie keď je ešte úplne tvrdý. Mäknúci, prípadne zvráskavený je už horký. Žlto-hnedá farba baklažánu je taktiež nežiadúca tak isto ako zmena vône.

Energetická hodnota: baklažánu je 63 kJ na 100 gramov. (15 kalórií). Takže ak si kúpite jedno kilo slovenského baklažánu a celé ho hneď zjete ako jedno jedlo, zjedli ste málo energie.

Je dobré pridávať si k nemu aj nejaký tuk, najlepšie pár kvapiek olivového oleja, aby sa lepšie uvoľnili vitamíny, ktoré obsahuje.

Marinovaný baklažán:

Zdravou úpravou je čerstvý marinovaný baklažán.

Surový, očistený a pokrájaný baklažán aj so šupkou vložíme do marinády z octu, soli, prelisovaného cesnaku a čierneho korenia. Nechá sa odležať jeden deň. Konzumuje sa potom surový – napríklad ako príloha k mäsu, alebo s inou zeleninou.

Falošný kaviár z baklažánu:

kaviár z baklažánu
Kaviár z baklažánu najlepšie chutí s čerstvým chlebíkom.

Pripravíme si 3 baklažány, cibuľu, pažítku, paradajkový pretlak, 3 strúčiky cesnaku, 3 lyžice oleja peper, lyžicu vínneho octu, soľ a lyžicu nasekaného petržlenu. Prípadne môžeme nátierku aj dosladiť.

Neolúpané baklažány buď uvaríme, alebo upečieme na plechu. Potom ich necháme vychladnúť, vylúpeme dužinu a rozmixujeme ju s paradajkovým pretlakom. Varené baklažány sú mäkkšie, stačí posekať dužinu nožom, pretlačiť a pridať paradajkový pretlak. Na panvici necháme zosklovatiť na oleji cibuľku, pridáme baklažán s pretlakom, lisovaný cesnak, soľ a peper (prípadne aj cukor - podľa chuti) a ochutíme vínnym octom. Do hotového „kaviáru“ môžeme zamiešať nasekaný petržlen. Poriadne premiešame a necháme vychladnúť. Miesto baklažánu môžeme použiť cukety alebo patizóny. Túto zmes potom použijeme k mäsu či ako pomazánku.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 3 rokmi
Po takmer štvrťstoročí bude najstaršie české hudobné vydavateľstvo opäť predávať svoje nahrávky na LP, CD a DVD vo vlastnom obchode na Jungmannově náměstí 17 v Prahe 1.
pred 4 rokmi
Pure Heroine je pop, čistý pop. Možno miestami príliš melancholický a potreboval by pridať do tempa, ale dá sa to zniesť. Aj keď uznávam, že počas tých 37 minút, čo album trvá, som sa asi dvakrát pristihol pri tom, že by to chcelo pridať do kroku.
pred 7 rokmi
Landove Československo Tour je veľmi vydarenou spomienkou nielen pre tých 60 tisíc divákov, ktorí na koncertoch boli osobne.
pred 5 rokmi
Robert Redford sa pustil do dosť odvážneho projektu, keď sa rozhodol nakrútiť film, ktorého hlavnou líniou je radikálne dramatická udalosť ešte zo sedemdesiatych rokov.
pred 3 rokmi
Vtipné príbehy Macha a Šebestovej sa vrátili v komplete na piatich CD.
pred 5 rokmi
Podozrivé bločky možno nahlásiť už aj cez mobilný telefón.
pred 6 rokmi
O tom, že marec je mesiacom kníh ste iste už počuli. Ale viete, prečo sa knihy spájajú práve s týmto mesiacom? Hovorí vám niečo meno Matej Hrebenda?
pred 7 rokmi
V záverečnej časti rozhovoru s Vladimírom Kočandrlem čítajte, či majú naši interpreti šancu preraziť „vonku“ a hlavne, ako je na tom v súčasnosti hudobný biznis...

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT