Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 30. novembra 2020, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Ako prvé ocenili kávu kozy

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 27.11.2010

Samotné slovo káva pochádza z arabského slova qahwah, ktoré pôvodne znamenalo víno.
Ako prvé ocenili kávu kozy
Zdroj obrázku: TS Server.sk
 

Samotné slovo káva pochádza z arabského slova qahwah, ktoré pôvodne znamenalo víno. Na úplnom začiatku počas zrodu kávy sa jej zrná žuli. Že sa dá tento mok aj piť sa zistilo až omnoho neskôr.

Za priekopníčky vo svete kávy sú považovaní kozy. V jemenských horách pri Červenom mori si už pred viac ako tisíc rokmi všimli pastieri zvláštny nepokoj kôz, ktoré predtým konzumovali kríky so zelenými a bielymi plodmi. Trvalo stáročia, kým sa prišlo na to, že tieto plody nazvané po náhornej africkej plošine Kaffa, obsahujú alkaloid kofeín, ktorý pôsobí na centrálny nervový systém stimulačne, teda ako "života budič" odstraňuje pocit únavy a zlepšuje náladu.

Až v 16. storočí si začali kávu ceniť v Oriente. Aj keď začiatky neboli ľahké. Jej konzumácia sa nepáčila cirkvi. Konzumentov kávy dokonca trestali rôznymi krutými spôsobmi. Napriek všetkým zákazom si postupne káva vydobyla v tureckej spoločnosti významné postavenie. Ak napríklad muž zabudol podať žene kávu, bol to pre ňu dôvod na rozvod. Pri svadobnom obrade nesľuboval muž svojej nastávajúcej vernosť, ale že ju nikdy nenechá bez kávy.

Ak ste nad tajomstvom dobre kávy, je na to ľahká odpoveď. Závisí od voľby a druhu mletia, zachovania čerstvosti pomletej kávy. Nepriatelí sa so vzduchom, svetlom, horúčavou a vlhkosťou. Na udržanie sviežosti kávy by sa mala skladovať v nepriehľadných, vzduchotesných nádobách pri izbovej teplote.

ZALIEVANÁ KÁVA
V minulosti sa u nás dlho pila len tzv. "Turecká káva". Správny názov je však "zalievaná káva". Jej príprava je skutočne jednoduchá: odmerku najemno zomletej kávy dáme do šálky a zalejeme vriacou vodou. Môžeme si do nej dať cukor, ale pozor! Kávu zamiešame iba raz, aby sa zbytočne nemútila a nestrácala svoju chuť a arómu.

PREKVAPKÁVANÁ KÁVA
Ďalším, pomerne jednoduchým, spôsobom prípravy obľúbeného kofeínového nápoja je prekvapkávanie alebo filtrovanie. Zomletá káva sa nasype do papierového (alebo iného vhodného) filtra, ktorý sa položí do špeciálneho lievika priamo nad šálku alebo nad inú nádobu. Takáto káva už nemá usadeninu ako zalievaná káva, a preto je vhodná aj na podávanie so šľahačkou alebo inými prísadami.

Medzi prvými domácimi elektrickými kávovarmi boli práve kávovary na prípravu filtrovanej kávy. Do väčšej nádoby sa naliala voda, ktorá sa pri prechode rúrkou zohrievala a kvapkala cez filter s kávou priamo do kanvice z jenského skla, ktorá bola počas celého varenia odspodu vyhrievaná.

TURECKÁ KÁVA
Originálna turecká káva sa pripravuje podobne ako u nás kávovinový nápoj (MELTA), teda: do džezvy s vodou sa pridá lyžička na prach zomletej kávy a pol lyžičky cukru a nechá sa zovrieť. Keď sa začne dvíhať pena, džezvu odstavíme z ohňa a počkáme, kým pena opadne. Tento postup opakujeme jeden až dvakrát. Potom kávu nalejeme do šálok tak, aby navrchu zostala pena. Niekde zvyknú kávu dochutiť klinčekmi alebo škoricou.

ESPRESSO
Neskôr sa k nám dostali kávovary, ktoré sa používali najmä v európskych krajinách stredomoria. Tento kávovar sa skladá z troch hlavných častí: spodnej nádobky na vodu, strednej časti podobnej deravému lieviku na zomletú kávu a tretej na hotovú uvarenú kávu. Princíp varenia kávy v takomto kávovare je v tom, že para z vriacej vody sa pretláča cez kávu natlačenú v strednej časti a táto para sa následne vyzráža na pokrievke vrchnej nádoby a zostane v nej.

Takto pripravená káva je vlastne slabým espressom. Stroje na prípravu espressa v kaviarňach pracujú tiež na princípe tlaku pary. Čím je tento tlak silnejší, tým je espresso našľahanejšie a tým má väčšiu a trvanlivejšiu penu.

Dnes už za skvelým espressom nemusíme chodiť iba do kaviarne a aj návšteva ocení kvalitne pripravený nápoj. Stačí nám investovať do domáceho espresso stroja, ktorý napriek tomu, že je pomerne malý, má v sebe dosť sily na našľahanie výbornej popoludňajšej kávy.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 9 rokmi
Spolu si strany rozdelia vyše 48,1 milióna eur.
pred 8 rokmi
Cigáni idú do volieb sú príbehom Vlada Sendreia, Róma s minulosťou bitkára, v súčasnosti hyperaktívneho aktivistu v treťom sektore, kultúre, lídra skupiny Kokavakére Lavutáris.
pred 6 rokmi
Život je jednoduchý, ak sa máme o koho oprieť, ale ťažký, keď sa nám osud začne škeriť do tváre – zamýšľa sa Alexandra. Po smrti babičky, ktorá sa o ňu starala, príde o všetko.
pred 17 rokmi
G8 - Igor Timko z No Name, Kuly z Desmodu, Rasťo Kopina z Nocadeň, Vratko z Inekafe, ale i Miko Hladký z Gladiátoru či Kuko z Horkýže Slíže.
pred 7 rokmi
Štvrté pokračovanie Uprising Winter Edition, teda zimná verzia Uprisingu, je ohlásené na 22.novembra 2013.
pred 7 rokmi
Uprostred minulého týždňa nečakane prekvapil návštevníkov Aquaparku Tatralandia spevák Martin Harich s kapelou.
pred 9 rokmi
Uctievaná modla progresívne hudby CYNIC zavíta v rámci svojho európskeho turné aj do Bratislavy.
pred 6 rokmi
Album nie je poňatý ako klasický soundtrack, pesničky na ňom nie sú vyskladané tak (v poradí), ako odzneli vo filme, ale v Supraphone vyrobili skladačku, ktorá do seba mimoriadne zapadá.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT