Server.sk Auto Fit Kino Music Tech Zľava Môj Bazár Job Reality Fórum Súťaž Foto Počasie PR správy

Dnes je 01. júna 2020, meniny má a zajtra
Aktuálny čas:

Ako a prečo variť na pare?

Zdroj: TS Server.sk, redaktor: neuvedený, pridané: 17.10.2010

Variť sa nemusí len na masti, či inom tuku. Horúca para sa používa na prípravu pokrmov od nepamäti.
Ako a prečo variť na pare?
Zdroj obrázku: SXC/free
 

Variť sa nemusí len na masti, či inom tuku. Horúca para sa používa na prípravu pokrmov od nepamäti. Dokáže skrátiť čas strávený v kuchyni, zachováva v surovinách vitamíny, minerály a sviežu farbu a napomáha tomu, aby si mäso, zelenina i ovocie zachovali svoju jemnú, prirodzenú chuť a štruktúru. Je pravda, že ešte stále si mnoho ľudí spája takéto varenie so zdravou, nevábnou stravou podobnou nemocničnej, či školskej.

Parné varenie vyžaduje veľa šikovnosti a hlavne skúseností. Ak skombinujete mäso so zeleninou a prílohou, vždy budú chutiť tak, ako ich poznáte. Zachovajú si svoju prirodzenú tvár. Ak ich však doplníte jemnou omáčkou, ktorá prepojí prírodné chute a zvýrazní ich jedinečný ráz, výsledkom je menu ako od profesionála. Treba klásť dôraz na prípravu a potom už nemôžete nič pokaziť.

Parný hrniec je spotrebič, ktorý pracuje podobne ako rýchlovarná kanvica. Jedno či viac výhrevných telies zohrieva vodu, ktorá sa búrlivo mení na horúcu paru. Tá prechádza navrstvenými nádobami okolo surovín, kde zabezpečí ich tepelnú úpravu. Keďže systém je uzavretý, para sa vo vysokej koncentrácii sústreďuje v nádobách až do momentu, keď začne kondenzovať a odtekať do zbernej nádoby. Na prípravu dohliada časovač, komfort varenia a rýchlosť sú závislé od vyhotovenia hrnca. Najobyčajnejšie príliš neoslovia, tie lepšie vybavené však stoja za to. Záleží od peňaženky avšak aj tu platí pravidlo, že za kvalitu sa platí.

Čím je výhrevné teleso silnejšie, tým viac pary dokáže hrniec v krátkom čase vyprodukovať. Základné modely s 900-wattovou špirálou síce varenie v pare umožňujú, chýba im však výkon potrebný na rýchle spracovanie väčšieho objemu mrazených surovín a mäsa. Varenie sa stáva nerovnomerným. Ak chcete v parnom hrnci variť každodenne, 2000 wattov je ideálnych. Novinkou na trhu sú zariadenia, ktoré sú vybavené dvojicou výhrevných telies. Sekundárne teleso je možné aktivovať na začiatku cyklu tak, aby rýchlo uzavrelo póry mäsa a naštartovalo bleskovú tepelnú úpravu. Ide o skvelú výbavu na varenie zložitejších pokrmov.

Najbežnejším a najspoľahlivejším ovládacím prvkom je mechanický časovač, pripomínajúci kuchynské minútky. Po uplynutí času varenia sa ozve zvukový signál a ohrev sa zastaví. Priemerné časy prípravy sa pohybujú od 15 do 25 minút, kratšie časy sú ideálne na prihrievanie pokrmov. Samozrejme záleží aj na druhu parnej nádoby.

Treba hľadať všestrannosť, pretože parné hrnce sa skladajú z dvoch, troch nádob s dierkovanými dnami, ktoré môžeme pri varení ukladať na seba Aby bola para rovnomerne rozptýlená vo všetkých troch nádobách rovnako, potrebné je, aby boli dná čo najviac dierkované. Rôzne tvarovanie otvorov vytvára dýzy, ktoré zaistia rovnomernosť pary vo všetkých nádobách i napriek tomu, že vrchná je od zdroja podstatne ďalej. Do sklenej nádoby neukladajme potraviny príliš tesne, aby bol zaistený optimálny prívod pary.

Doba varenia je rôzna a záleží od potravín. Je rozdiel či varíme v celku, alebo sú pokrájané. Do úvahy treba myslieť aj na to, že potraviny neprichádzajú do styku s vodou, ale varia sa len v prúdiacej pare. V hornej časti je doba varenia dlhšia, preto sa väčšie potraviny vkladajú dole. Je to zdravý spôsob prípravy – jedlo si zachová všetky vitamíny a minerály, prirodzenú farbu a arómu, netreba dochucovať ani používať tuk. Takéto varenie je vhodné pri rôznych diétach a zdravom životnom štýle.




Server.sk v iOS Server.sk v Androide
 
 

Diskusia k článku

Tvoje meno:

Komentár:


 


Ďalší obsah siete Server.sk


Vyberáme z archívu ...

pred 7 rokmi
Tuningová spoločnosť Senner Tuning z nemeckého Ingelheimu má vo svojom portfóliu bohatú ponuku individualizačných prvkov pre všetky modely Nissanu 370Z.
pred 5 rokmi
Bývalá premiérka Iveta Radičová sa stala členkou prestížneho svetového Madridského klubu.
pred 5 rokmi
Teatro Wüstenrot Vám aj túto jeseň prináša neodolateľné predstavenie, ktoré si nesmiete nechať ujsť!
pred 9 rokmi
Dvanásta sezóna bude posledná pre Marg Helgenberger, ktorá v seriáli od pilotného filmu stvárňuje Catherine Willows.
pred 8 rokmi
Na autosalóne v Tokiu predstavila automobilka Subaru okrem typu BRZ aj pretekársku verziu – BRZ GT300.
pred 9 rokmi
Snímka Harry Potter a Dary smrti - 2. režiséra Davida Yatesa je už najziskovejším filmom roka 2011 a to v rámci amerického a kanadského i celosvetového trhu.
pred 6 rokmi
Politológ Ján Baránek nevylučuje, že ak by sa stal Fico prezidentom, Smer by sa pokúsil posilniť právomoci hlavy štátu
pred 6 rokmi
Citroën C1 bude na výber s jedným z dvoch zážihových trojvalcových motorov.

 
 
 

NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Debutový štúdiový album nahrala Emma Drobná v spolupráci s produkčným tímom Creative Music House.
NOVINKA! Emma Drobná - You should know
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
Desmod prichádza s absolútnou novinkou!
Novinka! DESMOD - Molekuly zvuku
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT
štvrtým štúdiovým albumom, ktorý vydá v októbri.
MÁRIA ČÍROVÁ korunuje megaúspech singla UNIKÁT