Aj vy raz za čas potrebujete svojmu telu poskytnúť "očistu"? Prinášame Vám top 10 očistných potravín.
Zdroj obrázku: neuvedený
1. Artičoky
Zvyšujú produkciu žlče. Jednou z úloh žlče je prenášať toxíny do čriev, kde môžu byť vylúčené.
2. Avokádo
Obsahuje antioxidant glutatión, ktorý účinne telo zbavuje voľných radikálov. Hladina glutatiónu vekom klesá.
3. Cvikla
Dlhé stáročia ju Rimania používali na prečisťovanie krvi. Látky v nej obsiahnuté tiež umožňujú pohlcovať jedovaté kovy. Obsahuje metionín, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi a odstraňuje odpadové produkty z tela. Taktiež obsahuje betanín, ktorý zvyšuje rýchlosť, ktorou pečeň odbúrava mastné kyseliny. Tým znižuje nátlak na tento orgán a umožňuje mu tak lepšie bojovať so škodlivými látkami.
4. Cesnak
Obsahuje alicín, ktorý vzniká pri drvení cesnaku a v okamihu, keď vstúpi do tela, vytvára zlúčeniny na báze síry. Toxíny, ako ortuť, určité potravinové prísady alebo chemické verzie hormónu estrogénu sa na síru viažu. Potom je ich telo schopné vylúčiť. Síra taktiež pomáha udržať v organizme zásadité prostredie.
5. Jablká
Obsahujú vitamín C a kvercetín, čo sú antioxidanty, ktoré znižujú množstvo tuku a cholesterolu v tele. Pektín je vláknina, ktorá sa nachádza taktiež v citrusoch, repe a bobuľovinách a viaže ťažké kovy (olovo, ortuť) v hrubom čreve a podporuje ich vylučovanie. Taktiež pomáha odstrániť z tela potravinové doplnky.
6. Kiwi
Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, čo je silný antioxidant, ktorý pomáha telu pri výrobe glutatiónu. Ak prijmete denne 500 mg vitamínu C, za dva týždne vzrastie hladina glutatiónu o 50%.
7. Morské riasy
Morské riasy sú schopné na seba viazať rádioaktívne látky, ktoré sa do tela dostanú potravou, prichádzajúcou z kontaminovanej oblasti. Obsahujú veľké množstvo minerálov (železo, jód, vápnik, horčík...) a algináty. Algináty z morských rias viažu na seba ťažké kovy, čím uľahčujú ich vylučovanie z organizmu.
8. Žerucha
Podporuje tvorbu enzýmov a pôsobí aj priamo proti niektorým toxínom. Obsahuje chlorofyl, ktorý podporuje tvorbu červených krviniek a krvný obeh.
9. Slivky
Obsahujú najviac antioxidantov, kyselinú vínnu – má prirodzene laxatívne účinky – aktivizuje črevné kontrakcie a skracuje čas zotrvania stolice v črevách.
10. Kapustovitá zelenina
Všetky kapustovité zeleniny sú účinnými detoxikantmi. Obsahujú glukozinoláty, ktoré podporujú tvorbu životne dôležitých enzýmov v pečeni. .
Ďalšími veľmi účinnými detoxikačnými látkami sú:
Lucerna, špargľa, otruby, banány, para orechy, mrkva, vajcia, tofu.